Bizimle iletişime geçin

Editoryal

BÜYÜTEÇ: TEKLİ AYNAKOL YAPRAĞI

Bundan beş yıl önce dağ bisikletinde 1x sistemlerle tanıştık. Sektördeki hemen her geliştirme gibi en üst gruptan başlayan ekipmanlar zaman içinde, küçük değişikliklere de uğrayarak daha ekonomik veya daha farklı amaçlara hitap eder şekillerde alternatifleriyle karşımıza çıktı. Bugün hemen her markanın 1x, ön vitessiz dağ bisikleti var ve hatta bazı markalar yeni geliştirdikleri kadrolarda ön vites uyumunu tamamen kaldırmış durumda. Peki yıllarca kullandığımız ön vites şimdi neden gereksiz oldu?

Aslında bunun cevabı vites aralığında. Vites aralığı denilen kavram, bisikletin en düşük ve en yüksek viteslerindeki çekiş oranlarının birbirine oranı. Örneğin 42/28 aynakollu, 11/34 kasetli bir sistemin vites aralığı: En hızlı vites  42/11 = 3,818,  en yavaş vites  28/34 = 0,824,  3,818/0,824 = 4,63  => %463. Firmalar, ikinci bir aynakol yaprağına gerek kalmadan da bu oranları yakalabileceklerini gördüler.

1x sistemlerde iyi bir vites aralığı verebilmek adına yapılacak geliştirmelerin hepsi, doğal olarak kasette yapılmak zorunda. İşte bu yüzden 1x sistemlerin kasetlerinde en küçük dişlisi10T, en büyüğü ise 42T ve hatta 50T olabiliyor.  11’li sistemlerde %400-%420 aralığından bahsedilirken, 12’li 1x vites sistemleri ile %500 orana ulaşmak mümkün.

1x akımı, özellikle ilk yıllarında sadece en yüksek fiyat seviyelerinde olduğundan kullanıcı kitlesi profesyonel ve amatör yarışçılar veya bisikletine çok ciddi bütçeler ayırabilen bir azınlıktan oluşuyordu. Ancak günümüzde daha uygun fiyatlı alternatifleri, XC, Downill, Enduro gibi farklı segmentlere uygun tasarlanmış grupsetleri ile 1x sistemli bir bisiklete sahip olmak birkaç yıl öncesine oranla nispeten kolaylaşmış durumda. Biz de sizler için Türkiye’deki dağ bisikletlerini inceleyerek, uygun fiyatlı, 1x çekiş sistemli, sabit kadroları XC bisikletleri derledik.

Sram NX 1×11 çekiş sistemi ile 11/42 kaset kullanılan Merida Big Seven 600, standart hazne yatağı üzerine monte edilebilen PG-1130 kaset ile 1x sistemlerde en uygun fiyatı yakalamaya çalışmış. Konik kadro ve maşası, sokma milli amortisörü ile bisikletin ön tarafı da gayet güven verici.

undefined

Yine Sram NX sistemli başka bir model olan Scott Scale 965. 30mm üst bacaklı ve standart 9mm QR mandallı olmasına rağmen Rockshox maşası ile bizden ekstra puan alıyor.

undefined

KTM’in koleksiyonunda 1x çekiş sistemli bisikletlerin tamamı karbon kadroya sahip ve bunların en uygun fiyatlısı Myroon Master 11S X1. Öncelikle kadrosuyla derlememizdeki diğer bisikletlerden üstün olduğunun altını çizmek gerek. Sokma milli karbon kadrosu ve Fox Performance 32 Float maşası ile neredeyse hiç değişiklik yapmadan yarışa hazır. Güvenilir Shimano Deore 8000 fren sistemli ve X1 çekiş sistemli Myroon Master sadece 9.7kg.

undefined

Salcano Assos 20 X1’in kullandığı 10/42 oranındaki PG-1180 XD kaset dişlinin 10-12-14T kısımları çelik bloktan tek parça halinde üretilirken, diğer yapraklar daha düşük maliyet için klasik perçinleme sistemiyle birleştirilmiş. X.0 frenler, Sram Roam 30 jantlar ile öne çıkarken, konik olmayan kadrosu ve her iki göbeğin de standart 9mm mandallı olması geliştirmeye açık teknik tarafları olarak görünüyor.

undefined

Ghost Türkiye koleksiyonundaki tek 1×11 sistemli bisiklet, koleksiyonun en üstünde yer alan Lector 8. Dinamik kadro tasarımı ve tüm kabloların içten seçmesiyle ilk bakışta dikkat çeken Lector 8, son zamanlarda sabit kadrolu bisikletlerde de sıkça görmeye başladığımızı yükseklik ayarlı sele borusu kullanıyor. Hafiflik konusunda çok iddialı olan Raceface Next SL aynakolu, XX1 arka vitesi ve XG-1175 dişlileri ile performans ve maliyet açısından en uygun kombinasyon yakalanmaya çalışıldığı görülüyor. 35mm kokpitini de düşünerek, modelin ustaca çalışılmış ve yenilikçi olduğunu söylemek gerek.

undefined

 Türkiye’de pek alternatifi olmayan PLUS ebatlı bisikletlerden biri Cannondale Beast Of the East 3. 27.5×2.8’lik lastikleri ile patikalarda adının hakkını verircesine bir canavara dönüşmeye hazır olan modelde Cannondale Si aynakol ile Deore 1×10 sistem kullanılmış. Boost, hazneler ile 27.5 jantlarda daha iyi rijitlik almak ve geniş lastiklerin tekerlekler üzerindeki negatif etkilerini azaltarak patika sürüşünde performansı artırmayı hedefleyen yeni sayılabilecek bir standart.

undefined

 Trek Stache 5 modeli, dingil mesafesini uzatmadan PLUS lastik ebadına uygun olması için tasarlanmış kadrosu ile dikkat çekiyor. Boost standartlı model Deore 1×10 çekiş sisteminde Racefeace Aeffect aynakol tercih etmiş. 11/36 dişli oranları ile vites aralığı nispeten dar ancak farklı tasarımı ve özellikle kadrosunun teknik üstünlükleri ile bu açığı kapatabiliyor.

undefined

Sram NX sistemli bir başka model, Orbea Alma H20, 2.2” lastikleriyle, standart lastik genişliğine sahip bir model olmasına rağmen boost standartı ile donatılmış. Rockshox Reba maşası, tubeless ready jantları ile yarış parkurlarına çıkmaya hazır bir bisiklet.

undefined

Sedona da 1×11 sistemleri henüz alüminyum serisine taşımamış markalardan. Code 8 kadrosunu GX1 veya XX1 Eagle seçenekleri ile sunuyor. 27.5 tekerlekli Code8‘ler 15 ve 17 inç olarak sunulurken, 29 tekerlekli Code9’lar 17 ve 19 beden seçenekleri sunuyor. Code8 ve Code9 GX1 modellerinde Rockshox Reba amortisör, Sram Guide R frenler, Dt Swiss X1900 Spline jantlar, Raceface tamamlayıcı kit ve Selle Italia gibi markalar tercih edilmiş.

undefined

Specialized Stumpjumper HT Expert Carbon, teknik özellikleri ile çıtayı epey yukarı taşıyor. Tüm kabloların içten geçtiği FACT IS yapılı karbon kadroya, 90mm çalışma mesafeli Rockshox SID Brain eşlik ediyor. Specialized’ın patentli teknolojisi olan Brain sayesinde amortisör kilitleme ve açmayı zeminin durumuna göre kendisi otomatik olarak yapıyor. X01 çekiş sistemiyle donatılmış olan model için Sram S2200 karbon aynakol tercih edilmiş. Roval Control Carbon jant seti ve tubeless uyumlu lastikleri ile pek çok bisiklet sevdalısının hayalindeki modellerden.

undefined

Bir başka karbon kadrolu model, Focus Raven Evo. Patentli ‘Rapid Axle’ sistemi sayesinde sokma mili takıp çıkarmak çok kolay. Mandalı birkaç tur çevirmek yerine sadece 90 derece döndürerek mili sökmek ya da takmak mümkün. Sram GX1 çekiş sistemi, Deore frenler ve Rockshox Reba maşa ile gayet iyi ve ulaşılabilir bir ekipman seviyesi yakalanmış.

undefined

Cube ürün portföyünde 1×12 ve 1×11 bisikletler bulmak mümkün ve biz de ELITE C:62 Race 29’u inceledik. Cube esnemezliği ve hafifliğiyle övündüğü karbon fiber kadroyu,  X01 arka vitesli, X1 vites kolu ve aynakolun yanında Rockshox Reba maşa ile donatmış. Fren konusunda en güvenilir tercihlerden biri olan Shimano XT 8000 serisi ve Fulcrum Red 44 jant seti ile 10kg sınırının hemen üzerinde ki bu da 29 için gayet iyi bir ağırlık.

undefined

Giant’ın XTC Advanced 29 kadrosu aynı zamanda 27.5+ jantlarla da kullanmaya müsait şekilde boost standartı ile üretilmiş; bu da tekerleklerde daha iyi esnemezlik ve dolayısıyla daha iyi kontrol anlamına geliyor. Shimano SLX 1×11 sistemi ve SLX frenleri hem performans, hem de fiyat olarak öne çıkan bir seçenek.

undefined

Alüminyum kadro üzerine Sram NX 1×11 çekiş sistemi ve Mavic jantları ile dikkat çeken B’Twin Rockrider 900, ekipmanlarına göre biraz alt seviye bir kadroya sahip ve 12kg ağırlığı ile rakiplerinden biraz yukarıda yer alıyor. Fakat bisikletin satış fiyatı ekipmanına göre gayet uygun.

undefined

Karbon kadrosu ve X01 ekipmanlarını Rockshox Sid ile birleştiren Felt Nine1 tam bir yarış makinesi diyebileceğimiz bir bisiklet. Zincir ve kasedi X1 serisinden tercih edilmiş ve frenleri Sram Level TLM. Dt Swiss x1800 jant setleri ve 9.5kg’luk ağırlığı ile hiçbir değişiklik yapmadan güvenle start çizgisinde yerinizi alabileceğiniz bir bisiklet.

 

 

 

 

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!