Bizimle iletişime geçin

Haberler

LAKTİK ASİDİN KÖTÜ ŞÖHRETİ

Neredeyse 100 yıla yakın bir süredir sporcular, fizyologlar, spor bilimcileri ve biraz spora bulaşmış insanlar, laktik asidi yüksek yoğunluktaki spor (egzersiz) sırasında veya sonuna doğru ortaya çıkan; yorulmanın en büyük nedeni ve çalışan kasların bir ‘atık ürünü’ olarak görmüşlerdir.

Paleo (Taş Devri) beslenme uzmanı Dr. Lorain Cordain ve Amerikalı antrenör Joe Friel ile yapılan araştırmalar sonucu, günümüzde artık bu görüş terkedilmek üzeredir çünkü bilimsel çalışmaların sonucunda kaslarımızda yüksek miktarlarda üretilen bu maddenin aslında yorulmaya neden olmadığı; aksine yorulmayı önlemek için ortaya çıktığı saptanmıştır.

Bu hatalı değerlendirme, 1929’da İngiliz Archibald V. Hill tarafından yapılan bir kurbağa deneyinden kaynaklanır. Bay Hill, laboratuvarında kurbağa bacak kaslarının ne zaman yorulduğunu incelerken, dokularda laktik asit birikimi sonucu kasların işlevini yitirdiğini düşünmüş ve tekrarlayan kas kasılmaları sonucunda laktik asidin yorulmaya neden olduğu sonucuna varmıştır. Aslında onun bilmediği ve bizim de yeni öğrendiğimiz; kasların vücutta tek başına çalışmadığı ve bulunduğu ortamdan izole edilerek sonuçlara varmanın yanlış olduğudur. Kaslar kocaman bir biyolojik sistemin parçasıdır. Laktik asit işlenir ve kasların çalışmasına yardımcı olmak üzere yakıta çevrilir. Sanıldığı gibi yorgunluğa neden olmaz.

Gürsel Akay’ın yazdığı Laktik Asidin Kötü Şöhreti yazısının tamamı Cyclist Türkiye Temmuz sayısı.

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!