Bizimle iletişime geçin

Editoryal

TUR’UN GİZLİ KAHRAMANLARI: SAĞLIK EKİBİ

TUR boyunca mesaisi hiç bitmeyen ekiplerden birisi de Sağlık ekibiydi. Alanya’dan başlayarak İstanbul’a kadar etap etap ulaşan; sporcusundan basın mensubuna kadar yaklaşık 1200 kişilik bir kafileye 24 saat sağlık hizmeti veren bir ekipten söz ediyoruz. Çoğunluğu İzmir 112 acil sağlık görevlilerinden oluşan ekibin liderliğini dört yıldır kesintisiz “tur doktoru” olan, 9 Eylül Üniversitesi’nden Doç Dr. Sedat Yanturalı yapıyor. Altı doktor ve on iki paramedik dışında üç motorize ekip, üç sağlık bakanlığı ambulansı ve bir de Egepol özel ambulansı bulunuyor.

Yarış esnasında sürekli hareket halinde olan sağlık ekibi, deyim yerindeyse yarışın her anına ve her noktasına yetişiyor. Öyle ki zaman zaman kaçışlar ya da kopuşlarla bölünen pelotonun her bir parçasının başında en az bir sağlık ekibi hazır bulunuyor. Özellikle kaçışlarda motosikletli sağlık görevlilerine iş düşüyor. Olası bir kaçış durumunda iki motorize sağlık görevlisi de öne fırlayıp kaçanların arkasında yerini alıyor. Bütün bu aksiyonu koordine eden isim ise İzmir 112’den Dr. Kubilay Keçecioğlu.

undefined

Herkesin bildiği gibi, yarış esnasında yaşanan ufak çaplı kazaların ardından neredeyse bütün sporcular ayağa kalkıp etaba devam ederler. Bu durumlarda oluşabilecek küçük yaralanmalarda doktor aracı, sürüş halindeki sporcuya pansuman yapıyor. Böylesi bir durumda ekibin yarış tecrübesine sahip olması gerçekten çok önemli.

Dr. Yanturalı’nın verdiği bilgilere göre turda 6. Etaba kadar iki toplu kaza yaşandı ancak ciddi bir yaralanma olmamıştı. (Maalesef kendisiyle yaptığımız kısa sohbetin ertesinde koşulan Selçuk-İzmir etabında, Konya Torku Şeker sporcusu Sergiy Grechin’in yaşadığı kaza hepimizi üzdü. Neyse ki sporcu olmasının da etkisiyle hızla iyileşti ve taburcu oldu. Şu anda antrenmanlara başlamak üzere olmalı.) Dr. Yanturalı’ya bisikletçilerde en sık rastladığı yaralanma türünü sorduk. En sık karşılaşılan durum, düşmeler sonucu oluşan, road-rash yani asfalt yanığı olarak da bilinen yüzeysel cilt yaralanmaları. Bu tip yaralanmalar geniş yüzeylere sahip olduğu için geç iyileşebiliyor. Yapılması gereken tedavi ise oldukça basit; yara bölgesinin temizlenmesi ve antibiyotikli pomad uygulanması. Ardından steril pedlerle kapatılması ve esnek file ile sarılması gerekiyor.

TUR2015 tüm detaylarıyla Cyclist Türkiye Haziran sayısında!

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!