ELİT BİSİKLETÇİ OLUNUR MU DOĞULUR MU?

Bazıları bisiklet performansınızın genlerinize bağlı olduğunu söylerken, diğerlerine göre her şeyin başı eğitim. Bakalım bilim ne diyor?

“Anne ve babama bana iyi genler verdikleri için teşekkür etmeliyim; ayrıca babama bana iyi niyet adını verdiğim şeyi aşıladığı için de… Bana her zaman, ‘hangi yarışa katılacaksan katıl, mümkün olduğunca iyi yarış ki, sonunda kazansan da kazanmasan da, elimden geleni yaptım diyebilesin’ derdi.” 

Cyclist ile geçen yıl Antwerp’te yaptığı söyleşisinde Marcel Kittel bunları söylemişti. 26 yaşındaki yarışçı, yüzlerce yıllık “doğuştan mı, eğitim mi” tartışmasını Alman aksanlı tek bir cümleyle özetleyiverdi. Kittel ve onun gibi elit bisikletçilerin performansı, öncelikle genetik özelliklerinden mi, yoksa eğitim, beslenme, aile yapısı gibi çevresel faktörlerden mi kaynaklanıyor?

British Cycling’in eski koçlarından Ken Matheson, “İnsana elit bir sporcu olma fırsatını genetik yaradılış kazandırır ve ne kadar iyi olabileceğiniz yüzde 90 oranında buna bağlıdır” diyor, “Maalesef istediğiniz her şeyi yapamıyorsunuz.” 

Matheson’un bu fikri yeni değil. Charles Darwin’in kuzeni Francis Galton, genetiğin atası kabul edilir. 1869’da yazdığı Hereditary Genius (Kalıtsal Deha) kitabında “Her insanın kas gücünün herhangi bir eğitim veya gayretle aşması mümkün olmayan belli bir sınırı vardır” demişti.

Makalenin tamamı Cyclist Türkiye Temmuz sayısında

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir