Geçtiğimiz yıl ETİ’nin Aktif Yaşam Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği Sarı Bisiklet Projesi, 2015 yılında İstanbul’da devam ediyor. Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan “hareketlilik” kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesime yaymayı amaçlayan ETİ ve Aktif Yaşam Derneği, 2015 yılında Sarı Bisiklet Projesi kapsamında İstanbul’da ‘Kadınlara’ odaklanacak ve kadınların öncülüğünde bisiklet kullanımını teşvik edecek. Proje, İstanbul’da bisiklete binen kadınların oluşturduğu “Bisikletli Kadın İnisiyatifi” ile işbirliği yaparak, hayatın her alanında bisiklete binmenin mümkün olduğunun altını çiziyor.
Sarı Bisiklet projesi kapsamında Aktif Yaşam Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre bisiklet genç ve çocuk işi olarak görülüyor. Bisikletle genellikle 6-11 yaşları arasında tanışılıyor (%65). 12-15 yaş aralığında en yoğun bisiklet kullanılan dönem (%75). Kullanım 16-18 yaşlarında %45’e düşüyor. Bisiklete başlayanların %75’i 18 yaşından sonra bisikleti bırakıyor. Yetişkinler arasında bisiklet kullanmayanlar ya da bilmeyenler, bisikleti “yaşına uygun” bulmuyor.
İstanbul’da bisiklet kullanımının artmasını isteyenler toplumun %85’i, buna karşın toplumun %70’i İstanbul’da bisiklet kullanmanın mümkün olmadığını düşünüyor. Toplumun %17’si bisiklete biniyor. Bisiklet kullanan kadın oranı ise %5. Ancak, kadınların %65’i bisiklete binmek istiyor. Alışverişe, işe, okula gitmek için bisikleti kullananlar toplumun %3’ü, kadınlar ise sadece binde 6’sı.
Seçil Öznur Yakan – Bisikletli Kadın İnisiyatifi Üyesi
“Bizim de kendi çevremizden gözlemlediğimiz bir konu, Aktif Yaşam Derneği tarafından yapılan bu araştırmayla rakamlara dökülmüş oldu. Bisiklet kullanmayı bilen kadınlar “zamanı olmadığını öne sürerek”, bisiklet kullanmayı bilmeyenler ise “yaşına uygun olmadığını düşündüğü için” bisiklet kullanmaktan kaçınıyorlar. Oysa bu algılar aşıldığı takdirde, bisiklet hayatın içinde yer alabilir. Bisikleti toplumun gündelik hayatına sokmak için kadınların liderliği önemli. Bizler, gündelik hayatımızda bisiklet kullanan, bazen işe giderken, bazen çocuğumuzu okula bırakırken bisiklet süren kadınlarız. Fakat sayımız az. Diğer taraftan bizim gibi bisiklet kullanmak isteyen pek çok kadın olduğunu biliyoruz. Sadece biraz desteklenmeye, mümkün olduğunu görmeye ihtiyaçları var. Biz de bu amaçla bir araya geldik. Kendi deneyimlerimizi başka kadınlar ile paylaşmak, daha çok kadının İstanbul sokaklarında bisikletiyle dolaşmasını teşvik etmek ve aramızda bir dayanışma ortamı yaratmak için Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ni kurduk.
İstanbul’da 5 milyonun üzerinde kadın yaşıyor. Tüm kadınlarda farkındalık yaratmak öncelikli hedefimiz. Tabii hepsi bisiklete binmeyecek, bizim için önemli olan ilk adım olarak gündelik hayatta bisiklet kullanmanın mümkün olduğunu göstermek.
Kadınların bisiklet sürmesinin önündeki bir diğer engel, İstanbul’u bisiklet kullanmaya uygun bir şehir olarak görmemeleri. Bu noktada en önemli konu dayanışma ihtiyacı. İşte biz hem bire bir buluşmalarla, hem de sosyal medya üzerinden kadın dayanışmasını harekete geçireceğiz. Bizler bugüne kadar pek çok şeyi deneye yanıla öğrendik, bisiklet binmeye hevesli kadınlarla tüm bu deneyimlerimizi paylaşacağız, onların sorularını yanıtlayacağız. Bir yerden bir yere bisikletle gitmenin kolay yollarını, güvenlik konusunda yapılması gerekenler ile ilgili pratik bilgileri içeren bir Kılavuz hazırlayacağız. Bir de tabii etkinliklerimiz olacak. İşine bisikletle gitmeye çekinen kadınlarla birlikte bisiklet süreceğiz, hepsi adım adım…
Amacımız bir yılın sonunda artık İstanbul sokaklarında daha çok bisikletli kadın görmek. Kadın sayısı arttıkça bisiklet normalleşecek. Çünkü ancak kadınlar sürerse bisiklet hayatın içine girer.”
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!