Moskova’dan başlayıp Japon Denizi’ne kadar uzanan Trans-Sibirya yolu 10.000 kilometreye yaklaşan uzunluğu ile dünyanın en uzun tren yolu. Yapım aşamasından itibaren pek çok gezginin rotası olmuş, pek çok hikayeye konu olmuş bu yol dünyanın en zorlu yol bisikleti yarışlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Bu efsane yolu takip eden parkuru ile Red Bull Trans – Siberian Extreme zorlu ve çetin bir mücadeleye sahne oluyor. Yarış 9150 km’lik parkuru ile kayıtlı en uzun yol bisikleti yarışı olarak kabul ediliyor.
Bisikletçiler için dünyanın en zorlayıcı yarışlarından biri olan Red Bull Trans – Siberian Extreme Moskova’dan başlayıp15 etabın ardından Vladivostok’ta sona eriyor. Yaklaşık 3 hafta süren yolculukta bisikletçiler pasifik Okyanusu kıyısındaki Vladivostok’a varmadan önce Kostroma, Perm, Yekaterinburg, Omsk, Barabinsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Tulun, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita, Svobodny, Obluchye, ve Khabarovsk etaplarını tamamlıyor. 10 uluslararası bisikletçi için 4 farklı mevsim ve 7 zaman diliminin geçildiği yarışı tamamlamak hiç de kolay değil.
Yarış içindeki etaplar 300 ila 1400 km arasından değişiyor. Bu etaplar iyi durumdaki olanlar kadar kötü koşullara sahip olan asfalt yollardan oluşuyor. Bisikletçiler Sibirya’nın muhteşem ama bir o kadar vahşi doğası ile yol alırken Sibirya çölleri, dağları, Baykal Gölü ve Baykal Dağları’ndan geçiyor. Etaplar, Avrupa’dan gelen Volga, Sibirya’nın Ob ile Yenissei ve Uzak Doğu’nun Amur Nehri gibi dünyanın en uzun nehirlerini de geçilmesini gerektiriyor. Rusya’dan başlayan yarış Kazakistan, Moğolistan ve Çin sınırlarından da geçiyor.
Aşırı sıcak, soğuk, güçlü kafa ve kuyruk rüzgarı, sağnak yağmur, dev böcekler, kötü yollar, gece sürüşleri, 1000 km’lik etaplar, iklim ve zaman dilimi değişiklikleri yarışçıların başına gelen zorlukların sadece yarısını oluşturuyor.
23 günde tamamlanan 2015 yarışında Rus takımından Mikhail Ignatyev ve Ivan Kovalev takım kategorisinde, Belçikalı Kristof Allegart ise teklerde yarışı birinci tamamladı.
Bisikletle dünya turu yaparak Guinness rekorlar kitabına giren tek kadın bisikletçi olan Paula Ginotti, dünya turu ile karşılaştırıldığında bu yarışın çok daha zorlu olduğunu söylüyor.
2004 Atina Olimpiyatı’nda yol bisikletinde altın madalya kazanan Mikhail Ignatyev yarışın Rus sporcular için bile çok zorlu olduğunu belirtirken yarışın farklı etapları, zorlu fiziksel koşulları ve berbat yolları nedeniyle tüm yarışçılar için büyük bir mücadele gerektirdiğini dile getiriyor. Ignatyev bisikletini çok sevdiğini ve kendinin bir parçası olarak görmesine rağmen yarışın bazı noktalarında tekrar bisiklet üstüne çıkmanın kendisine çığlık attırdığını itiraf ediyor.