Temizlik ve bakım her bisiklet için önemlidir. Ancak dağ bisikletleri her türlü zorlu şartlarda binildiği için temizlik ve bakımları daha önemlidir. Temizlik sonrasında vites, fren, lastik, zincir, ruble vb. parçalarınızın hasar durumu tespit edip zamanında değişimini sağlayabilirsiniz. Zamanında yapılan temizlik ve bakım işlemleri, parçalarınızın ömrünü uzattığı gibi, onlarda meydana gelmiş olan hasarları da erken fark etmenizi sağlar.
Hangi tip sürüşlerden sonra derinine bakım ve temizlik yapılmalı?
Eğer dağ bisikletiniz ile kısa günlük bir sürüş yaptıysanız sadece yıkmanız ve nemli temiz bez ile kurulamanız yeterlidir. Uzun binişlerde veya tozlu, çamurlu sürüşlerden sonra yıkama ve bakım mutlaka yapılmalı. Bisikletinizin çok temizliğe ve bakıma ihtiyacı olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat aşınan parçaları görüp, bir sonraki sürüş sırasında oluşabilecek olumsuz durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Böylelikle bakımı yapılmış bisikletinizi uzun süre verimli kullanabilirsiniz.
Çamurlu bir sürüş sonrası fren balatanız bitmiş, zinciriniz yağsız kalmış, vitesiniz ayarları bozulmuş olabilir. Bisikletiniz görsel olarak temiz olabilir, ama göbekler, furş takımları (amortisörün kadro içine girdiği yerde bulunan bilye/rulman takımı) ve vites aksamları bakım ister. Temizlik sonrası bakım şarttır.
Bisikletinizin sürüş sonrasında temizliği
İlk başta yapmanız gereken bisikletinizi tozdan ve çamurdan arındırmak. Bunun için su ile yıkayın. Doğrudan orta göbeğe, furş takımlarına ve jant göbeklerine tazyikli su tutmayın. Aksi takdirde greslerin akmasına ve bilyelerin paslanmasına neden olursunuz. Bisikletinizi güzelce sabunladıktan sonra su ile durulayın. Daha sonra zincire ve diğer yağlı kısımlara yağ çözücünüzü sıkın ve yağın metalden arınmasını sağlayın. Rubleniz ve vites makaranızdaki katılaşmış yağı, fırça ile temizleyin. Küçük fırça ile aynakol dişlilerini temizleyin. Kadro, sele ve elciklerinizi sabunlu sünger ile yıkayın. Elinizin ulaşmadığı bazı notalar için küçük sünger kullanın.
Bisikletiniz üzerinde çamurdan ve yağdan arındırdıktan sonra temiz bir bez ile kurulayın. Kurulama anında çizik, çatlak, hasar ve lastikleriniz kontrolünü yapabileceğiniz zamandır.
İşiniz bittiğinizde son olarak zincirinizi yağlayın ve pedallayın.
Bu kadar uğraşmak ve zamanınızı harcamak istemiyorsanız, bisikletinizi iyi bir teknik servisi olan bir bisiklet mağazasına götürün. Yıkansın, temizlensin ve işin ustası tarafından tüm bakımları yapılsın. Siz sadece zevkli sürüşleriniz için zaman ayırın.
Temizlik için gerekli malzemeler
• Su dolu bir kova
• Sıvı sabun
• Yağ sökücü
• Büyük ve küçük sünger
• Yumuşak uçlu küçük fırça
• Ruble temizlik fırçası
• Temiz bez
• Bisiklet sehpası 
Arazide görüşmek üzere.