Fotoğraf: Don Kişot Bisiklet Kolektifi
12-13 Ocak tarihlerinden TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen ve farklı konu başlıkları ve konuşmacıların yer aldığı Kent ve Bisiklet Çalıştayı’na bu yıl da katılım yüksek oldu. Sekiz ana başlık altında yapılan sunumlara ek olarak, çalıştayın ilk gününde bir de forum gerçekleştirildi. Sosyal medyada da yoğun olarak yer alan çalıştayın tamamı Periscope üzerinden canlı yayınlanarak takipçilerine ulaştı.
Çalıştayın ilk günü, liseler arasında düzenlenen 10. Kısa Film Yarışması’nda ödül alan ve yönetmenliğini Orkun Özcan’ın üstlendiği “İki Teker Bir Zil” belgeseli ile başladı. Devamında Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nden Merve Vardar’ın “Gezegeni kurtarmak istiyor olamaz mıyız?” sloganı ile çalıştayın açılış konuşmasını yaptı.
“Bisikletin icadı ile kadınların özgürleşmesi arasında bir bağlantı var”
Çalıştayın ilk konuşmacısı olarak ‘Bisiklet ve Spor’ konu başlığında bir sunuş gerçekleştiren Sarper Günsal, bisikletin tarihsel gelişiminin yanı sıra şimdiye kadar düzenlenen bisiklet turları ve bisikletin Türkiye’de ve dünyada bir spor dalı haline gelmesi süreci hakkındaki bilgilerini dinleyici ile paylaştı. Bisikletin icadı ile kadınların özgürleşmesi arasında bir bağlantı olduğunu ifade eden Sarper Günsal “çocukken bisiklete bindiyseniz eski günleri hatırlamak, o havayı bisiklet üzerinde tekrar hissetmek paylaşılmaz bir zevk” sözleriyle sunumunu tamamladı.
“İstanbul’u tanımak için en ideal şey bisiklet”
Hemen ardından Aydan Çelik, Bisiklet ve İstanbul başlığı ile İstanbul’a bisiklet selesinden bakmamızı sağlarken, bisiklet temalı çizimleriyle alışılmışın dışında bir İstanbul tablosu çizdi. İstanbul’u tanımak için en ideal şey bisiklet diyen Aydan Çelik, yedi tepeli bu şehrin, bisiklet kullanmayı teşvik eden yanını farklı açılardan göstermiş oldu.
Çalıştayın ilk günü Nilüfer Belediyesi’nden Ali Cenk Algün’ün Bisiklet ve Yerel Yönetimler başlığı altında yapmış olduğu sunum ile devam etti. 15 senedir aktif bir şekilde bisikletle ilgilenen Ali Cenk Algün, bir şehrin bisiklet dostu olabilmesi için gerekli başlıkların neler olduğundan bahsetti. Dünyadan verdiği örnekler ile beraber Bursa’nın Nilüfer ilçesinde şimdiye kadar neler yapıldığını izleyicilerle paylaştı. Kendi ilçelerinde yapmaya çalıştıkları düzenlemelerin Bursa’ya yayılması konusunda bütüncül bir yaklaşımın gerektiğini vurguladı.
Çalıştayın ilk gününde kapanış, Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nden Ege Sertçetin ve Betül Köse’nin ‘Bisiklet ve Aktivizm’ başlığı altında yaptıkları sunuş ile yapıldı. Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nden bahsederek başladıkları sunumda dayanışma yapmanın, sadece bisiklette değil yaşamın her alanında bir arada ve güçlü olunmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Dinleyicilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve çalıştayda yer alan konu başlıkları dışında farklı konuların konuşulup fikir paylaşımının yapıldığı forumla çalıştayın ilk günü tamamlanmış oldu.
Bisiklet ve Kent Çalıştayı’nın 2. günü “Bisiklet Şehri” film gösteriminin ile başladı ve ‘Bisiklet ve Sağlık’ , ‘Bisiklet ve Kadın’ ,‘Bisiklet ve Erişilebilirlik’ ve ‘Bisiklet ve Ekoloji’ konu başlıklarındaki sunumlarla devam etti.
Bisiklet ve Ekoloji başlığında organizasyonun paydaşlarından Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başak Toros bir sunum gerçekleştirdi ve KOS’un yaptığı çalışmalardan bahsetti. Konuşmasında yaşam alanlarımızdaki tehditleri ve alınması gereken önlemleri katılımcılarla paylaşan Toros, dayanışma içinde olmanın önemini vurguladı.
İki gün boyunca bisiklet temasının farklı başlıklarda harmanladığı çalıştay, birçok katılımcı ile geniş kitlelere bisikletle “Gezegeni kurtarmak istiyor olamaz mıyız?” sorusunu sordu ve alınan cevaplarla geleceğe umutla bakmamızı sağladı.
Kolektif üyelerinden Eser İnan Arslan Cyclist Türkiye’ye verdiği röportajda, Türkiye’de daha önce de bisikletle ilgili çalıştayların düzenlendiğini ancak bunların uzmanlar eşliğinde yuvarlak masa toplantısı şeklinde geçtiğini, bisiklet kullanımı ve bisiklet yollarının artırılması gibi temel konulara odaklanıldığı ve birilerinin herkes için karar aldığı çalışmalar olduğunu belirtti. Kolektif tarafından düzenlenen bu çalıştayın ise diğerlerinden farklı olarak herkes için açık oturum şeklinde ve bisikletin temas ettiği diğer alanların da dahil edildiği bir çalışma olarak plandığını vurguladı.
Geçen yılki ilk çalıştayla tecrübe edindiklerini ekleyen Arslan, 2017’de düzenledikleri çalıştay sayesinde pek çok insanla tanıştıklarını, sonrasında geçen bir yıllık süreçte nasıl etkinlikler yapmaları gerektiği, kolektifi nasıl ayakta tutacakları ve sonrasında gerçekleştirecekleri çalışmalar üzerine veriler elde ettiklerini anlattı ve “ Bu yılki organizasyon, işleri daha kolay yaptığımız, koordinasyonu daha rahat sağladığımız bir iş oldu. “ dedi.
Don Kişot Bisiklet Kolektifi
Don Kişot Bisiklet Kolektifi, 2015 Temmuz ayında Kadıköy’de Don Kişot İşgal Evi çağrısı ile kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne İstanbul içinde ve dışında birçok tur düzenleyen kolektif kendini, ‘yaşam savunucusu aktivist bir bisiklet ekibi’ olarak tanımlamaktadır. Bir bisiklet kolektifi olarak başından beri aktivist bir yanı olan topluluğun sonrasında katılımcılarının farklı duyarlılıkları sebebiyle farklı konular için daha duyarlı hale gelerek evrilen bir yanının da olduğunu söyleyen kolektif üyesi Enes İnan Arslan, oluşumun bu halinden oldukça memnun oldukları belirtiyor. Öte yandan kolektif, sadece bisiklet turları düzenlemekle kalmayıp ritim ekibi, squat topluluğu, kadın komisyonu ve kültür sanat inisiyatifi gibi toplulukları da içinde barındırıyor.
Düzenlediği bisiklet turlarına her yaştan, cinsiyetten ve performanstan kişilerin katılmasına özen gösteren kolektif, bisikletin tüm ülkede yaygınlaşması için farkındalık yaratmaya çalışıyor. “Hiyerarşisiz, herkesin gelip katılabildiği, turlar organize edebildiği bir bisiklet ekibiyiz” diyen Arslan, ekibin giderek büyüdüğünü ve bisiklet ve çevre ile ilgili sorunlar devam ettiği sürece çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!