Güneşli, ılık bir günde bisiklet sürmekle karşılaştırıldığında yağmurlu bir havada bisiklet sürmek çok da eğlenceli gelmeyebilir. Ancak elbette ki böyle bir havada sürüş yapmak gerektiğinde ya da güneşli bir günde aniden bastıran yağmurun sürüşü kabusa çevirmemesi için bazı önlemler alabilir; sürüşü, böyle zor hava koşullarında dahi eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Olmazsa olmaz: Su geçirmez ceket
Yağmurlu bir havaya karşı alınabilecek en iyi önlem su geçirmez kıyafetler bulundurmaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde sizi hem sıcak tutacak hem de ıslanmaktan koruyacak iyi bir cekete yatırım yapmak mantıklı olacaktır.
Yaz aylarında ise kolaylıkla arka cebinize atıp taşıyabileceğiniz ve ihtiyaç anında çıkarıp giyebileceğiniz ince ve su geçirmez bir ceket işinizi kolaylaştıracaktır.
Çamurluk takmak önemli
Yağmur demek ıslak yollar ve dolayısıyla bol bol çamur demek. Sürüş sırasında, sırt, bacak ve kalça kısmına sıçrayan kirli sulardan korumak için yapılacak en iyi şey çamurluk takmaktır. Çamurluklar, bisiklet üzerinde harika görünen ekipmanlar olmayabilirler, ancak söz konusu çamurlu ve ıslak yollar olduğunda büyük bir kurtarıcı olacaklardır.
Uygun eldiven ve ayakkabı kılıfı
El ve ayaklarımız, vücudumuzun soğuk havalarda ısı dengesini sağlamak için fedakarlık yaptığı ilk organlardır ve her koşulda ilk olarak bu uzuvlarımız üşür. Özellikle bisiklet üzerinde, ıslak ayaklar ve soğuktan uyuşan eller oldukça rahatsız hissettirecektir. Bunu önlemek için yapılacak tek şey uygun eldiven ve ayakkabı kılıfını bulmaktır. Burada önemli olan nokta, iki ekipmanın da el ve ayak ölçülerinize uygun ve bisiklet üzerindeki kontrolü, hakimiyeti ve hareketi engellemeyecek kalınlıkta olmasıdır.
Fren sıkmanızı, vites değiştirmenizi engelleyecek kadar kalın bir eldiven ya da bacak hareketlerini kısıtlayacak, dişli sertliğini hissetmenize mani olacak türden bir ayakkabı kılıfı, su geçirmez de olsa yolda kullanım için işlevsel olmayacaktır.
Doğru zincir yağı seçimi
Yağmurlu bir sürüşten sonra eve vardığınızda muhtemelen yapacağınız ilk şey bir duş alıp çamurlardan arınmak olacaktır. Aynı şey zinciriniz için de geçerlidir ve yağmurlu bir sürüş sonrası mutlaka temizlenip uygun bir zincir yağıyla yağlanmalı ve bir sonraki sürüşe hazır hale getirilmelidir. Bunu yapmak zincirinizin ömrünü iki katına çıkaracak, daha konforlu bir sürüş sağlayacaktır.
Zincir temizliğini yaparken WD40,GT85 gibi temizleyici spreyler, özellikle yağmurlu ve çamurlu havalarda kullanım için üretilmiş Muc-Off Wet Lube zincir yağı gibi ürünler kullanabilir, kullanım şeklinize göre bu konuda pek çok ürün alternatifi deneyebilirsiniz.
Zincir temizliğini yaparken, bisikletin çamurdan zarar görebilecek ön ve arka dişli mekanizmaları, fren kaliperleri gibi diğer hareketli metalik parçalarını da temizlemek mantıklı olacaktır. Ancak zincir yağının ya da temizleyici spreylerin göbeklerden, jantlardan ve fren pabuçlarından mutlaka uzak tutulması gerekir.
Kaskın altına mutlaka bisiklet şapkası takılmalı
Kasklardaki, başın hava almasını sağlayan menfezler sıcak hava için harika bir çözümdür ancak aynı şey yağmurlu havalar için geçerli değildir. Sürüş sırasında birden yağmur bastırdığında veya ıslak bir sürüşte yağmurla ilk temas eden nokta başınız olacak dolayısıyla ıslanmaya buradan başlayacaksınızdır. Böyle bir durumda baş bölgesini korumak gerektiğinde, yapılacak şey kaskın altına mutlaka bir şapka ya da buff benzeri bir aksesuar takmaktır.
Diğer bir çözüm olarak kaskların üzerine geçirilen kılıflar ya da hava menfezleri daha az olan, nispeten kapalı yapıdaki aero kasklar da tercih edilebilir.
Tehlikeli yollara dikkat!
Yağmurlu havada sürmek yalnızca bisikletin ya da üstünüzün başınızın ıslanmasına sebep olmaz. Yollarda toplanan su birikintileri, çukurları, engelleri, tümsekleri görmenizi engelleyerek tehlikeli kazalara da yol açabilir. Bunu önlemenin tek yolu daha kontrollü sürmek ve gözleri yoldan ayırmamaktır. Ayrıca yağmur sularından oluşan birikintilerin, genellikle yolun en dip köşelerinde toplandığını varsayarsak yolun bu kısımlarından kaçınmak ve trafiğin durumuna göre şerit içinde sürmek mantıklı olacaktır.
Lastikleri kontrol edin ve basıncı azaltın
Yağmur suları yollardaki tüm pislikleri temizler ve zemini oldukça kaygan hale getirir. Yol tutuşu azalan lastikler kayar ve tehlikeli, rahatsız bir sürüşe neden olur. Bu noktada yapılacak ilk şey mutlaka kalın ve dış yüzeyi tamamen pürüzsüz olmayan bir lastik kullanmaktır. Yola çıkmadan önce lastiğinizin havasını kontrol etmek ve normalde kullandığınız basınçtan 5-10 psi kadar daha düşük bir basınca indirmek de lastiğin yere değen yüzey alanını artıracak yol tutuşunun yanı sıra konforlu bir sürüş de sağlayacaktır.
Plastik torba kullanın!
Eğer çok şiddetli bir yağmurla karşı karşıyaysanız bacaklarınızdan ve kollarınızdan süzülen suları durdurmanın plastik torba kullanmaktan başka yolu yoktur. Komik görünebilir ancak taytınızın üzerine saracağınız ya da üzerinize geçirebileceğiniz plastik torbalar ıslaklığı engelleyebilecek etkili bir çözüm sunabilir. Ayrıca ayaklarınızdaki kuruluk hissini artırmak için ayakkabınızın içine poşet giymek de ıslanmaktan korunmanın bir başka yoludur.
Daha görünür olmak için ışık kullanın
İster gündüz ister akşam saatlerinde biniyor olun, eğer yağmurlu bir havada sürüyorsanız her iki durumda da mutlaka ışık kullanmalı, araçlar ve yayalara karşı görünürlüğünüzü artırmalısınız. Bisiklete takılabilen çok sayıda hafif, LED ışık arasından tercihinize uygun ışığı bulmak çok da zor olmayacaktır.
Trainer, Roller?
Tüm bu önerilere rağmen yağmurlu bir havada bisiklet sürmek sizin için hala tercih edilebilir bir şey değilse evinizde trainer ya da roller kullanarak kuru ve temiz bir şekilde sürüşünüzü yapabilir, kondisyonunuzu koruyabilirsiniz. Hatta televizyon, film dahi izleyebilir, Zwift gibi uygulamalarla interaktif bir şekilde grup sürüşleri yapabilirsiniz.
İspanya’ya taşının
Bu önerilerin hiçbiri size uygun değilse yapacağınız tek şey İspanya gibi sıcak iklime sahip bir ülkeye taşınmaktır. Bu öneri pek çoğumuz için uygun bir seçenek olmasa da son ihtimal olarak hatırlatmakta fayda var.
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!