Fotoğraflar: Paolo Pinzuti
Bisiklet Yogası yapmak için uzun yıllar yoga tecrübeniz olması gerekmiyor. Hangi yaştan olursanız olun, bedeniniz esnek olsun olmasın, hemen başlayabileceğiniz basit bir çalışma. Yogayı kısaca hareket ve nefesin sinerjisi olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım, bisiklete binenlere hiç yabancı gelmedi değil mi? Bisiklet ve yoga bu anlamda birbirlerinden çok da farklı değil.
Bisiklet, benim günlük hayatımın, sosyal yaşamımın ve tatillerimin büyük bir parçası. Katlanabilir bisikletimle her gün işe gidiyorum, yol bisikletimle hafta sonları performans sürüşlerine katılıyorum veya dağ bisikleti ile keşiflere çıkıyorum. Uzun tatillerde ise tur bisikletime kamp ekipmanımı yükleyip uzak ülkelerde geziyorum. Hangi amaçla bisiklet kullanırsam kullanayım, bedenim her şekilde büyük bir güç harcıyor. Yaptığım tüm kilometreler kaslarımda, tendomlarımda, boynumda, sırtımda, omuzlarımda birikiyor.
Bisiklet Yogası, bisiklete binerken daha konforlu bir sürüş deneyimi sunarken, bisiklet ise yoga yaparken ihtiyacım olan kök gücünü sağlıyor. Uzun yıllardır düzenli olarak yoga yapıyorum ve kök gücü dayanıklılığımı arttırdığı için bisiklet sürüşlerinden sonra kaslarım ağrımıyor. Özellikle uzun ve zorlu sürüşlerden sonra hızla kendimi toparlayabiliyorum.
İki günde bir 15 dakikalık bir yoga programı hem kendime vakit ayırmam için çok güzel bir bahane hem de beden dayanıklılığımın artması için bir fırsat sunuyor. Bisiklet üzerinde yol alırken aslında yoga dinginliğinde meditasyon yapıyorum ve yoga matının üzerinde yine bisikletin eşsiz duygularından birini, yani ‘anı yaşıyorum’ ve nefesin bedenimde yarattığı hislere odaklanıyorum.
Yoga, kişinin bedeni ve ruhunu birleştirmesine yarayan eski bir çalışma. Farklı yoga türleri bulunuyor ancak amaçları tek: İnsanı “esir” eden duygu ve düşüncelerden kurtarmak. Yoga, burada ve şimdide olma halidir; her an ve sürekli gerçekleşir, gitmek ve varmak yoktur. Bisiklete ne kadar çok benziyor, değil mi?
Uzun vadede, koordinasyon, hafıza, refleksler ve konsantrasyon iyileşerek geliştiriyor. Bu da ‘sağlam bedende sağlam kafa’ anlamına geliyor. Yoga pratiğinin vazgeçilmez parçası meditasyonu fiziksel enerjinin ruhsal enerjiye dönüştürülmesi ve kişinin kendine iyilikle yön vermesi olarak görüyorum. Bisiklet üzerinde zihnimizi nasıl o ana odaklıyor ve düşüncelerin bizi başka yere çekmesine izin vermiyorsak, meditasyon yaparken de aynı süreç zihnin uyanıklık halinde dinlenmesini sağlıyor.
Yoga matına çıktığımda, güçlü kaslarım beni duruşların içinde rahatlamaya doğru götürürken, yoga sırasında kazandığım kök gücü, selenin üzerinde kendimi daha kuvvetli hissetmemi sağlıyor. Kilometrelerce uzunluktaki tırmanışlarda, toprak yollarda sarsıntılı sürüşlerde, kendimi telkin edip, sakinliğimi korumamın ardında yoga sırasında dakikalarca içinde kaldığım pozlar var. ‘’Sadece nefes al nefes ver, nefes al nefes ver, kendini teslim et, sadece devam…’’ İlk anlar, ilk kilometreler, ilk duruşlar hep zordur. Sadece kendine zaman tanı ve gör; seleden veya mattan indiğinde müthiş bir rahatlama ve huzur duygusu ile baş başa kalacaksın. Bisikletim beni arada sırada yarı yolda bırakıyor ama bedenim beni hiç mahcup etmedi; her mevsimde ve her koşulda istediğim yere ulaştırdı. Bedeninize iyi bakın ve ona iyi davranın.
Bisikletçiler için yoganın faydaları
Bisiklet ile güçlenen ve aynı zamanda yorulan kaslarımızı yoga yaparak esnetip dinlendirebiliriz.
1. NEFES
Yoga sayesinde daha derin ve daha yavaş nefes alarak ciğerlerimin kapasitesini arttırıyorum. Böylece bisikletle yaptığım uzun mesafe sürüşlerinde ve rampa tırmanışlarında, nefes nefese kalmadan pedal çevirebiliyorum.
2. ESNEKLİK
Yoga yaparak, bedeninizdeki kasları daha da esnetmiş olacaksınız. Uzun saatler pedal çevirdiğim sürüşlerin ardından seleden indiğimde bacaklarım ve kollarımda kramp oluşmamasını yogaya borçluyum.
3. DAYANIKLILIK
Yoga pozisyonları, vücudunuzdaki tüm kasların kullanılmasını sağlar ve gücünüzün tepeden tırnağa artmasına katkıda bulunur. Bisiklet sürüşlerinde aktif olarak kullanılmayan kasları kullanarak dayanıklılığınızı arttırırsınız.
4. BAĞIŞIKLIK
Yoga egzersizleri, kemiklere yakın olan kasların güçlenmesini sağlar. Bisikletçilerin sık sık şikayet ettikleri sırt, omuz ve boyun ağrıları yavaş yavaş yok olur. Yoga egzersizleri iç organları uyarır, kan dolaşımını düzenler ve yenilenme etkisi tüm bedende hissedilir.