Röportaj Özge Seçkin
Öncelikle Festa2200 serüveni ne zaman ve nasıl başladı?
Kayseri’de bisiklet kültürüne gönül vermiş ve farklı konularda tecrübeli insanlar 2017 yılının sonlarında bir araya gelerek Temmuz 2018’de yaklaşık 210 katılımcı ile ilk festivali gerçekleştirdik. Festa2200’ün ortaya çıkmasında birçok amaç var ama en önemlisi Kayseri’yi bisiklet şehri haline getirmek.
Festa2200 adı nereden geliyor?
Bu konu üzerine ciddi vakit ayırıp, kafa yorduk. “Festa” Latin dillerinde eğlence, festival anlamına gelir. 2200’de Erciyes Dağı’nda festivalin yerleşkesi olan yerin rakımıdır. Bu ikisini birleştirdik ve bu markayı ortaya çıkardık.
Festivalin arka planında nasıl bir ekip bulunuyor?
Ekip üyelerinin her birinin kendine has yetenekleri ve özellikleri var. Hepimizin ortak paydası bisiklet. Bu kültüre gönül vermiş ve gelişmesi için elinden gelen her şeyi özveriyle yapan, üzerine sürekli bir şeyler eklemek için uğraşan kişileriz. Bizler gelip geçiciyiz, bir şeylere öncü olabilirsek ne mutlu bizlere. Önemli olan bisiklet ve bu kültürdür.
Bir festival yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Bu oluşum Erciyes Dağı’nda yaz aylarında da sporu ve aktiviteleri canlandırma fikriyle başladı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bizlere bu fikri ilettiklerinde, elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırdık. Kayseri’de bisiklet kültürüne gönül vermiş insanları bir araya toplayıp hızlıca işe koyulduk.
Hepimiz gönüllü bir şekilde, ciddi emek ve zaman harcayarak en ince ayrıntısına kadar planlamaya ve uygulamaya çalıştık. Teorik ve pratik kısmı mutlaka farklı oluyor, sorunları hızlı çözebilmeye odaklandık.
Bu festival bağlamında düşünecek olursak gelecekteki hedefleriniz neler?
Öncelikli olarak, ismi neden “Kayseri Bisiklet Festivali” değil de “Festa2200” diye düşünebiliriz. Bunun sebebi gelecek vizyonumuzdan kaynaklıdır, biz bisiklet konseptli, daha geniş kapsamlı festivaller düzenlemek istiyoruz. Sürekli söylediğimiz bir şey var; “Deneyim Festivali”, biz katılımcılara eşsiz deneyimler tattırmak istiyoruz.
Bu sene “Horses with iron horses” sloganı ile 300 Yılkı Atı ve 270 bisikletli ile beraber sürüş gerçekleştirdik. Atlar koşarken yerlerin sallanması hepimiz için harika bir deneyimdi. İsim ve amaç aynı kalacak ama içerik değişebilir.
Kaliteli bir festival katılımcı kitlesi oluşturmak, bisiklet ve festival kültürünü yaymak ve geliştirmek, Kayseri’yi her ilden gelen katılımcılara tanıtmak, Kayseri’de yaşayanlara da bu bilinci aşılamak hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Hepsinden önemlisi, işin sonunda katılımcılar evlerine giderken mutlularsa ve gülümsüyorlarsa biz hedefimize ulaşmış sayılırız.
Bizlere biraz da düzenli olarak yaptığınız ya da katıldığınız diğer etkinliklerden bahseder misiniz?
Bisiklete binen herkes aynı zamanda doğayı da seviyordur. Bu yüzden kamplar, doğa yürüyüşleri de yapıyoruz. Aynı zamanda hepimiz sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyoruz. Perşembe Akşamı Bisikletçileri Kayseri ve Develi Bisiklet Derneği adı altında her Perşembe Kayseri ve Develi’de bisiklet turları düzenliyoruz.
Sokak hayvanlarını beslemek için “Patiler için pedalla” etkinlikleri yapıyoruz. Asla eğlenceden de geri kalmıyoruz. Yıllardır başka şehirlerde yapılan başka festivallere gitmeye çalıştık, Redbull Jump&Freeze etkinliğine Festa2200 olarak katıldık. İşin özü, toplumsal sorumluluklarımızı eğlenceli hale getirmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz.
Son olarak, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ortak amaçlar için çıktığımız bu yolda; desteklerini hiç esirgemeyen, katılan, katılamayıp takip eden, ucundan kıyısından emeği olan herkese teşekkürü borç biliriz. Umuyoruz ki bu kültüre bir katkımız olmuştur. Sizlerin de destekleri ile daha iyi yerlere getirmek için gayret göstereceğiz.