Fotoğraf SARDOS / Faruk Eker
Kulübünüz ne zaman, nerede ve hangi amaçla kuruldu?
Derneğimiz 10 Şubat 2014 Tarihinde topluluk olarak Edirne’nin Keşan ilçesinde kuruldu. 11 Mart 2019 tarihinde de uluslararası büyük bir proje dolayısı ile yaptığımız başvuruda tüzel kişiliğe kavuşarak dernek olarak tescillendi.
Kuruluş amacımız, ismimizden de görüleceği üzere, kendi kendini temizleyen dünyanın eşsiz körfezlerinden birisi olan Saros Körfezi’ni, ekolojik turizm potansiyelini bisiklet ve diğer doğa sporları ile tanıtımını sağlamak, daha çok kitlenin bisiklete binmesini ve bisikleti yaşamının bir parçası haline getirmesi için öncülük yapmaktır.
Kulübün adı nereden geliyor?
Derneğimizin adı yukarıda de belirttiğim üzere Kuzey Ege’nin eşsiz değeri Saros Körfezi’nden geliyor.
Kulübün arka planında nasıl bir ekip bulunuyor?
Derneğimiz topluluk olarak başladığı 2014 yılından bu yana arka planda, ulusal ve uluslararası bir çok festivale katılan, yurt içi ve yurt dışı yaptığı uzun ve lokal turlarla her konuda kendisini yetiştirmiş, yeterli tecrübeyi kazanmış, okullarda öğrenci ve genç kuşaklara bisiklet ve güvenli sürüş konusunda eğitici rehberlik yapabilen deneyimli ve zengin bir kadrodan oluşuyor.
Kuruluş aşamasında nasıl bir yol izlediniz?
Aynı amaç uğrunda bir araya gelen 25 civarında bisikletçi arkadaşımız ile sosyal medyada oluşturduğumuz bir sayfa ile ilk adımımızı attık. Sonrasında yakın bölgemizin doğal güzellikleri içerisinde olacak şekilde bisiklet etkinlikleri düzenleyerek aramızdaki kaynaşmayı artırdık.
Yaptığımız her faaliyeti güzel fotoğraflarla sosyal medyada, yazılı ve görsel medyada paylaşarak bisiklete olan ilgi ve sempatiyi artırarak dikkat çektik. Kadınların bisiklete binmesi için özel bir çaba harcadık ve bölgemizde en fazla kadın bisikletli grup olarak halkın ve bisiklet camiasının sempatisini kazandık.
Kulüp olarak hedefleriniz ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Kendi yaşam alanımız ve ülkemizin en büyük sorunlarından birisi olan trafik kaosunu yenmek için bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasını sağlamak, çevreye saygılı, ekonomiye katkı sunan, yüksek seviyede beden ve ruh sağlığına kavuşmuş kitlelerin oluşmasına katkı sunmak dernek olarak temel hedeflerimizdendir.
Bunun yanında bilişim teknolojisinin esiri olmuş genç neslin dikkatini ve enerjilerini bisiklet kullanmaya yöneltmektir. Bu nedenle ortaokul seviyesinden başlayıp üniversite seviyesi de dahil olmak üzere sürekli bu kitlelerle bisiklet ve bisiklete binilmesi konusunda işbirliği içerisindeyiz.
Bölgemizde ilgili kurum ve okullarla paydaş olarak bu paralelde projeleri hayata geçirmeye devam etmekteyiz. Her hafta bir gün gençlerin etkin katılımı ile alıştırma turları yapmaktayız. Alıştırma turlarında belli bir tecrübeye erişen, yeterli performans seviyesine ulaşanları da pazar günleri doğada yaptığımız uzun bisiklet etkinlerine dahil etmekteyiz. Böylece gençlere hem doğa sevgisini aşılayıp hem de bisikletle doğanın en güzel yerlerinde pedal çevirme zevkini yaşatıyoruz.
Kulübünüzde aktif olarak kaç bisikletsever bulunuyor?
Derneğimizin üye ve gönüllüleri ile birlikte bisiklete binen kişi sayısı 87 olmakla birlikte bunlardan 55 kişisi aktif olmakla birlikte 45 civarındaki kişinin yaş aralığı 12-19 arasındadır.
Bizlere biraz da düzenli olarak yaptığınız ya da katıldığınız etkinliklerden bahseder misiniz?
Dernek faaliyetlerimizde düzenli olarak her hafta çarşamba günleri Çarşamba Alıştırma Sürüşü adı altında bir etkinliğimiz mevcuttur. Kış günleri de iki haftada bir uzun bisiklet turları yapmaktayız.
Dernek olarak, Bisiklet haricinde doğa yürüyüşü, kampçılık, scuba dalış, kano, yamaç paraşütü, fotoğrafçılık ve bunların yanında bir sivil toplum kuruluşunun gereği olarak sosyal projeler de yapmaktayız. Yaz aylarında daha çok kadının bisiklete binmesi için kadınlara yönelik ücretsiz bisiklet eğitimleri veriyoruz.
Bu yıl yaptığımız ”Tavan arasından, sokak arasına” projemiz ile derneğimize bağışlanan eski bisikletlerin bakım ve onarımını yaparak ,ihtiyaç sahibi çocuk ve gençlere hediye ederek hayallerine ortak oluyoruz. Trakya bölgesinde bir günde en fazla kanın bağışlandığı kampanyada SARDOS olarak en fazla kan bağışı ile birinci olduk. Yaptığımız kampanya ile ülkemizin bir çok ili sıfır çekerken biz 73 kişinin organ bağış kaydını yaptırdık. Ülkemizin milli ve tarihi değerleri olan önemli günlerde hep içerisinde olduk.
Her yıl 18 Mart haftasında yüklü bisikletlerimizle ”27.ALAYA VEFA VE ŞEHİTLERİMİZE SAYGI TURU” adı altında Çanakkale Şehitliklerine pedal çeviriyoruz. 2015 yılında Çanakkale zaferinin 100. yılı anısına Çanakkale Şehitler Abidesi’nden aldığımız toprağı ”100. YILDA ATA’MIZIN YOLUNDA” proje kapsamında 7 günde 770 km. pedal çevirerek Anıtkabir’e götürdük.
19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılı dolayısı ile ”ATA’NIN DOĞDUĞU YERDEN, VATANIN DOĞDUĞU YERE 1453 KM.” adlı projeyi gerçekleştirerek Selanik’ten atamızın doğduğu evden Selanik Başkonsolosluğumuzdan aldığımız bayrak ve toprağımızı 14 kişilik bisikletçi ekibimizle 19 Mayıs 2019 tarihinde yapılan devlet töreninde vatanın doğduğu kentin mülki amirine teslim ettik.
Amacımız; 1453 yılında çağ açıp çağ kapatan bir dönemden, 1919 yılında bağımsızlık mücadelesine girilen bir döneme gelmişiz, nereden nereye geldiğimizin sorgulanması, mevcut tarihi ve milli değerlerimize sıkı sıkıya sahip çıkılmasının mesajını vermekti. Bu faaliyetler bizler için gurur verici olmasının yanında tecrübemizi de artıran önemli dönüm noktaları oldu. Bu ve benzer faaliyetlerimiz ilerleyen yıllarda da devam edecektir.
Son olarak, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kulüp olarak ülkemizin bisiklet ve bisiklete olan farkındalığının her geçen yıl artarak devam edeceği konusunda ümidimizi hiç yitirmedik, yitirmeyeceğiz.
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!