Bizimle iletişime geçin

Editoryal

RETÜL BİKE-FİT

Aktif Pedal’ın Retül Bike Fit uzmanı Barış Okuducu, bike fit ile ilgili en çok merak edilen soruları cevapladı

aktifpedal.com

Yazı Barış Okuducu  Fotoğraf Tarık Gül

Neden bike fit?

Doğru bir pozisyonda bisiklet sürmek, bisiklet üzerindeki deneyiminizi mükemmelleştirmekle beraber , sizi sakatlıklardan korur. Ayrıca daha efektif bisiklet sürmenizi sağlayarak, gelişiminize katkıda bulunur.

Bisikletinizin ergonomisini, sizin anatominizle buluşturmak için bike fit hizmeti doğru bir çözüm niteliğindedir. Dahası bisiklet üzerinde geçirdiğiniz zamanı artırarak, sizi bir sonraki seviyeye taşımaya yardımcı olur.

Bike fit uygulamasından kimler faydalanabilir?

Bu hizmetten şehir bisikletinden tutun da dağ, yol, triatlon ve zamana karşı konseptinde üretilmiş bisiklet sahipleri faydalanabilir. Kısacası bisiklet ile haşır neşir olmuş neredeyse bütün kullanıcılara cevap veren bir uygulamadır. Amatör veya profesyonel her bisikletçinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir hizmetten bahsedebiliriz.

Bu işlem ne kadar sürüyor?

Bike fit işleminde bisikletçiden bisikletçiye süre farkları oluşabilir. Farklı ihtiyaçlar için farklı süreler ön görülebilir. Örneğin; bir yol bisikleti için iki saat harcanabiliyor iken, bir triatlon bisikleti için bu zaman üç ila dört saat aralığında olabiliyor. Sonuç olarak; özenli ve titiz yapılan bir uygulama için bu süreleri gözden çıkarmak gerekebiliyor.

Bike fit işlemi boyunca tam olarak neler yapılmaktadır?

Bike fit randevusu başlangıcında yaptığımız ilk şey, bisiklet kullanıcısıyla birebir iletişim kurarak onun sakatlık geçmişi, bisiklet üzerindeki sıkıntıları, hedefleri ve bisikletten beklentileri hakkında kısa bir sohbet başlatmak oluyor. Bu seansta Özlem Hanım bisiklet üzerindeki şikayetlerini benimle paylaşarak, fit süresince izleyeceğimiz yol haritasının ilk nirengi noktalarını atmama yardımcı oldu.

Daha sonrasında fiziki muayene diye adlandırabileceğim bölüme geçiyoruz.

Bu bölümde bisikletçinin esnekliği, asimetrileri ve limitasyonları belirleniyor.

Çoğu zaman bike fit kaynaklarında bu işlemlerle ilgili fazla bilgi verilmediğini görüyorum. Bu yanlış yönlendirmeyi düzeltmek adına şu bilgileri eklemeyi zaruri olarak görmekteyim.

İnsan anatomisi, biyo-mekanik olarak birçok farklı hareketi yapmaya olanak kılan bir sistemler bütünüdür. Bu sistemler kendi içlerinde asimetrik veya limitli olabilirler. Bike fit seansında bu sistemleri kendi içlerinde çözümleyerek, her birinin etki ettiği hareketi anlamak ve bu hareketin sürekliliğini sağlamak çok önemlidir. İşimin büyük bir bölümünü, insan anatomisini algılama ve bisiklet üzerinde doğru bir şekilde konumlandırma oluşturuyor.

Örnek vermek gerekirse Özlem Hanım’ın sol tibia kemiğinin ( kaval kemiği) sağ taraftakinden yaklaşık 4mm daha uzun olduğunu fark ettik ve buna özel bir çözümü, sağ ayakkabısının kalinin altına destek olarak koyduğumuz eklentiler sayesinde bulabildik. Sadece bu örnek bile detayların bütüne ne kadar etki ettiğini gösterir nitelikte.

Fiziki muayenede elde ettiğiniz diğer parametreleri de not alıp, fite kal ayarını yaparak devam ediyoruz. Burada önem verdiğimiz noktalar kalin yukarı aşağı, sağ sol pozisyonuna ek olarak kalin açısı. Bu üç ayarı aynı anda doğru olarak uygulamak işin püf noktası.

Kal ayarından emin olduktan ve bacak uzunluk farklılıklarını giderdikten sonra, ayak basış tarzına göre ihtiyaç duyarsak yarı tabanlık olarak nitelendirebileceğimiz Specialized Body Geometry Shim desteklerini ayakkabının tabanlığının altına ek olarak koyabiliyoruz. Bu sayede içe veya dışa basmanın etkilerini azaltabiliyoruz.

“Bisikletinizin ergonomisini, anatominizle buluşturan bike fit, bisiklet deneyiminizi mükemmelleştirerek sizi sakatlıklardan korur”

Bir sonraki adımda Retül makinası yardımıyla vücut açılarını anlık olarak ekranda görebiliyoruz. Bu değerler ve fiziki detayların ışığında nasıl bir konumlandırma yapacağımıza karar veriyoruz. Daha agresif bir sürüş için ayrı, daha konforlu ama daha az aero-dinamik bir pozisyon için farklı ayarlar gerekiyor.

Burada önemli olan bisikletçi ile empati kurabilmek ve kendinizi onun yerine koyabilmek. Beklentileri ve hedefleri karşılayacak en uygun pozisyona birlikte istişare ederek
karar veriyoruz.

Bu süreç boyunca eğer bisikletçiye daha çok yarayacak bir ekipman olduğunu düşünüyorsam ( sele, gidon boğazı, gidon, vb…) bu ürünleri denetip, anlık geri bildirimleri alarak fit seansına boyut kazandırıyoruz. Bu işlemi hem sağ hem de sol taraf için yaptıktan sonra, nihai pozisyona karar kılıyoruz. Özellikle Özlem Hanım’ın bisikletinde gidon yüksekliğini daha aşağıya indirerek omzunda ve ellerinde olan sıkışmaları dengeleyecek bir pozisyona getirdik.

Çoğu zaman bisikletçiler sürdükleri ve alıştıkları pozisyonların en doğru olduğunu düşünebilirler. Dışarıdan bakan eğitimli bir göz sayesinde birçok sorunu ve olası sakatlıkları önleyebilirsiniz.

Ardından bisikletin geometrisini ve fiziksel muayene detaylarını içeren kapsamlı bir raporu bisiklet kullanıcımızla paylaşıyor ve seansı sonlandırıyorum. 

Bike Fit seansı bittikten sonra ne gibi bir süreç başlıyor?

Seans bittikten sonra, bisikletçimizden antrenman sonrası geri bildirimleri benimle paylaşmasını istiyorum. Bu bilgiler ışığında takip dönemini şekillendiriyorum. Şikayetlerin önüne geçemediğimiz takdirde tekrardan kontrol fitine davet ediyorum.

Yeri geliyor, fit müşterilerimizle ortak sürüşler düzenleyip hem onların birbirleri arasında fikir alışverişi yapmasına olanak sağlıyor hem de onları yol ortamında gözlemleyebiliyorum. Bu sürüşlerin bir diğer güzel yanı, bike fit yaptırmayı düşünen arkadaşlarımızın da katılması ve seans öncesi onları dışarda pedal çevirirken görüp analiz edebilmem.

Bu gibi organizasyonlarla farkındalık sağlayıp bisiklet kültürünün daha çok gelişmesini sağlamaktayız.

İstanbul dışında bu hizmetten yararlanmak isteyenler ne yapabilirler?

Aktif Pedal olarak İstanbul dışında, İzmir ve Bursa’da birer mağazamız var. Dönem dönem İstanbul dışında bu mağazalarda randevular oluşturarak bike fit hizmetini bu şehirlere taşıyorum. Hatta Eylül ayının ikinci haftası (9-14 Eylül arası) İzmir’de bu hizmeti vermek için olacağım.

Ayrıca diğer iller için en az altı kişilik gruplar halinde iletişime geçebilirseniz size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

İletişim için Aktif Pedal mağazalarını, web sitesini veya sosyal medya kanallarımızı kullanabilirsiniz.

Bike fit sakatlıklar için bir tedavi yöntemi midir?

Hayır kesinlikle değildir. Bike fit sakatlıklar öncesi, sizi sakatlıklara karşı korur. Hali hazırda bir sakatlığınız varsa bike fit seansından önce bir doktora danışmanız gerekmektedir. Doktor kontrolleri ve tavsiyeleri ışığında bike fit yapılıp yapılmayacağına karar verilebilir.

Özel bir durumum var ( sakatlık, engelli , vb…) bu durumda bike fit uygulamasından faydalanabilir miyim?

Bu gibi istisnai durumlarda seans başlatmadan önce ücretsiz bir durum değerlendirmesi yapıyorum. Eğer size yardım edemeyeceğimi düşünürsem, zamanınızı ve paranızı almıyorum. Burada önemli olan kullanıcının mutluluğu ve kendini güvende hissetmesi. Bu güven ortamının korunması her türlü kurduğum iş ilişkimde en öncelik verdiğim kriterlerden biridir.

Umarım akıllardaki soru işaretlerini bir nebze olsun giderebilmişimdir. Bike fit hizmetinin kalitesini artırmak için bu gibi fikir alışverişlerinin ve insanların bilgilendirilmesinin önemi benim için çok büyük. Özellikle ülkemizde yeni yeni gelişen bisiklet kültürünün gelişiminde pay sahibi olabilmek adına, üzerinde durduğum ve tekrar tekrar insanlara anlatmaktan zevk aldığım bu konuyu bu mecraya da taşıma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

Daha fazla bilgi almak ve randevu için yukarıda bahsettiğim kanallardan bize ulaşabilirsiniz. 

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!