- Kulübünüz ne zaman, nerede ve hangi amaçla kuruldu?
Kulübümüzün hikayesi aslında bir yalnızlığın sonra erdirilmesi fikriyle başladı. Üsküdar ve çevresinde birkaç kez tek başına sürüşler yaptıktan sonra bu çevrede faaliyetleri olan grup ya da kulüp arayışına giren ve birbirinden habersiz olarak girişimlerde bulunan birkaç arkadaşımız sosyal medya üzerinden birbirlerine ulaşıyor.
Birkaç kişi ile yapılan sürüşlerden sonra Eylül 2018’de sosyal medya üzerinden çağrılara başladık. Başlangıçta yavaş ilerliyor gibi hissettirdiyse de bir aşamadan sonra Üsküdar ve çevre ilçelerden gelen yoğun ilgi ve katılımla 1. yılın sonunda, 28.08.2019 tarihinde resmiyete kavuşarak dernek açılışımızı yaptık. Aslında resmi dernek olmadan önce de resmi bir kulüp gibi işlerimizi yürüttük ve mümkün olduğunca kurumsal bir şekilde hareket etmeyi başlıca prensibimiz olarak kabul ettik.
Bu iki önem verdiğimiz prensibimiz resmiyete geçiş konusunda bize cesaret veren kilit noktalardan biri olmuştur. İmkânlarımızı ve potansiyelimizi enine boyuna masaya yatırdık ve kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk. Bu sürecin yaklaşık 6 ay sürmesi resmiyete geçiş öncesi bize öyle tecrübeler kazandırdı ki yeni kurulmuş bir kulüp olmamıza rağmen üstümüzdeki acemiliği atarak, kurumsal yönetim ilkelerini, misyon ve vizyonun oluşturmuş her konuda girişken bir ekibimiz oluşturmayı başardık.
Yola çıkış amacımız misyon ve vizyonumuzda yer aldığı şekliyle özetle; ÜSBİP ailesi olarak bisiklet ile ilgili her alanda var olmak ve toplumda bisiklet kültürünü ilelebet oluşturarak daim kılmak.
- Kulübün adı nereden geliyor?
Üsküdar Bisiklet Peloton Spor Kulübü Derneği’nin adı kurulduğumuz yer, uğraştığımız spor dalı ve birliğimizi temsil etmesi adına bir yarış terimi olan “Peloton”dan geliyor. İlk zamanlar kendimizi Üsküdar Bisiklet Platformu (ÜSBİP) olarak adlandırıyorken sonraları resmileşme sürecinde “Platform” kelimesinin derneklerde kullanılamaması nedeniyle “Üsküdar Bisiklet Peloton Spor Kulübü Derneği” ismini alarak ÜSBİP kısaltmasını koruduk.
Şunu da belirtmek isteriz ki, her ne kadar adımızda Üsküdar adı geçiyor olsa da sınırları Üsküdar ile sınırlı olmayan kulübümüzün birçok farklı ilçe ve semtlerden üyeleri bulunmaktadır. Misyon ve vizyonumuza uygun şekilde hareket ederek tüm Türkiye için bisiklet adına yapılmakta olan, tamamlanamamış projeler, ilk kez uygulanacak ve yenilikçi tüm projeleri geliştirmeye, yürütmeye ve destek vermeye hazırız.
- Kulübün arka planında nasıl bir ekip bulunuyor?
Biz ÜSBİP olarak gönüllü fakat oldukça kurumsal bir yapıya sahibiz. Gönüllüyüz çünkü hiçbir ekip arkadaşımız derneğimizden maddi ya da manevi bir çıkar beklemeden özveri ile çalışmaktadır. Kurumsalız çünkü kurumsal ilkelerimiz, misyon, vizyonumuz ve çalışma ekiplerimiz belirlenmiş olup, her bir çalışma ekibinin görev tanımları hazırlanarak sosyal medya hesaplarımızdan ilân edilmiştir.
Her bir çalışma ekibimizin kendi içerisinden seçtiği bir ekip sorumlusu bulunuyor. Kurumsallığa ne kadar dikkat ediyorsak, aile olmanın ve samimiyetin varlığının korunmasına da o kadar dikkat ediyoruz. Çünkü ekip arkadaşlarımız kendi hayatlarından ve ailelerinden hem maddi hem de manevi olarak belli ölçüde feragat edip kulübün amacına hizmet ediyorlar. Bu konunun ayrı bir stres kaynağı olmamasına dikkat ediyoruz. ÜSBİP ailesi demokratik bir yapının olduğu Yönetim Kurulu, Genel Kurul üyeleri marifetiyle tüm farklılıklara ve fikirlere değer veren bir yönetim anlayışıyla yönetilmektedir.
Buna örnek olarak 12 Ocak 2020 tarihi saat 14:00’da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde ağırlayacağımız Dünya’ca ünlü Guinnes Rekortmeni bisikletçi ve yazar Juliana Buhring’i bir üyemizin ortaya attığı bir fikir ile sevenleriyle buluşturacak olma hikayemizi verebiliriz. Yönetim kurulumuz ve çalışma ekiplerimiz ile sistematik, planlı ve programlı bir yol izleyerek toplumun tüm kesimleri için yarar sağlayacak ve ses getirecek projelerimizi hayata geçiriyoruz.
- Kuruluş aşamasında nasıl bir yol izlediniz?
Başlangıçta bahsettiğimiz gibi sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar ile belli bir sayıya ulaşan grubumuzun içinde bu işe gönüllü olmak isteyenleri belirledikten sonra görüşme ve değerlendirmeler yaptık. İmkanlarımızı ayrı, potansiyelimizi ayrı değerlendirdik ve ileriye dönük yapılabilecek proje ve etkinliklerimizi düşündük.
Kendi gücümüzü ve şartları detaylıca değerlendirdik. Ardından tespitlerimizi yapıp, izleyeceğimiz yol ve yöntemlere karar verdik. Bu işin mevzuat ve bürokrasi kısmı biraz yorucu olabiliyor ama onları da kısa süre içerisinde hallederek yola koyulduk. Şu ana kadar oluşturduğumuz doğru strateji sayesinde kısa zamanda çok yol alarak pek çok etkinliğe imza attık.
- Kulüp olarak hedefleriniz ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Hedefimiz net aslında. Bisiklet kültürünün sağlam bir zemine oturduğu toplum yapısı oluşturmak. Biraz daha detaylandırmak gerekirse, bisikletin spor ayağını, çevreci bir ulaşım aracı olduğunu ve sosyal ve barışçıl bir kültürel araç olduğunu göstererek ülkemizin gelişmişlik düzeyini artırmayı ve bisiklet kültürü anlamında dünyada ilk akla gelen ülke olmasını hedefliyoruz.
Faaliyetlerimiz de bu sebeple oldukça geniş bir yelpazede yer alıyor. Yani bizi bir hafta sonu gezerken, diğer hafta sonu bir yarışta, sonraki hafta farkındalık etkinliğinde veya bir bisikletlinin söyleşisinde, farklı bir zamanda ise bir ulaşım çalıştayında veya bir yardım hareketi içinde görmeniz muhtemeldir. 12 Ocak 2020 Pazar günü Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz Juliana Buhring söyleşisi bu faaliyetlerimize güzel bir örnektir. Bu etkinlik ile bisikletin kültürel boyutunu sunmayı planlıyoruz.
Madde madde belirtmek gerekirse ÜSBİP için 1 yıllık takvim içerisinde şunlar yer almaktadır;
Leb-i Derya Turları (Hafta içi kısa mesafeli akşam turları -yaklaşık mesafe 40km-)
Eğitim Serileri (Uzmanlar ve tecrübeli arkadaşlarımız tarafından verilmektedir.)
Uzun gezi turlarımız (Hafta sonu düşük tempolu gezi turları -yaklaşık mesafe 100km-)
Söyleşiler ve seminerler
Farkındalık etkinlikleri
Festival
Yarışlar
Çalıştaylar
Uluslararası bisiklet etkinlikleri (“Kültürler Arası Bir Köprü Olarak Bisiklet” Etkinlikleri)
- Kulübünüzde aktif olarak kaç bisiklet sever bulunuyor?
Şu anda kulübümüzdeki aktif
bisikletli sayısının 100’ün üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat çalışma
koşulları ve öngörülemeyen diğer sebepler yüzünden tam olarak bir araya
gelmemiz mümkün olmadı henüz. Etkinliklerimizin her birinde farklı
arkadaşlarımız boy gösterse de sosyal medya üzerinden 1000’in üzerinde kişi ile
sürekli iletişim halindeyiz. Ayrıca bisiklet kullanmasa da bize kurumsallık
anlamında destek veren yakınlarımız var ki onlar ile ciddi bir kalabalığa
ulaşıyoruz. Temel hedeflerimizden biri de bu bisiklet kullanmayan
destekçilerimizi de bisikletle buluşturmak.
- Bizlere biraz da düzenli olarak yaptığınız ya da katıldığınız etkinliklerden bahseder misiniz?
Kendi kulüp bünyemizde oluşturduğumuz ve her ay düzenli olarak duyurusunu yaptığımız etkinlik takvimimizde yer aldığı üzere her ayın bir haftasının Salı akşamı “Eğitim Serisi” ile üyelerimize ve bizi sosyal medyadan takip eden tüm bisikletli dostlara yönelik bir bisikletlinin ihtiyacı olabilecek tüm konularda tecrübeli arkadaşlarımızın ve uzmanların sunumuyla eğitim programımızı sürdürüyoruz.
Ayrıca her hafta Perşembe akşamı “Leb-i Derya Turlarımız” ile boğaz hattında çeşitli rotalara turlar düzenliyoruz. Hafta sonları eğer bir sosyal sorumluluk ya da farkındalık turu yoksa uzun mesafeli düşük tempolu gezi turları düzenliyoruz. Yarışçı arkadaşlarımız ise performans turlarını antrenör desteği ile gerçekleştiriyor.
Önemli günler için ise günün anlam ve önemine uygun, her bisikletlinin katılabileceği farklı tarzda etkinliklerimizi de sosyal medya hesaplarımızdan görebilirsiniz. Bu sene 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde, Çanakkale’ye gidemediğimiz için Çanakkale’den sonra en fazla şehidin olduğu Karacaahmet Mezarlığına bir tur düzenledik ve şehitlerimizi andık. Bu seneki hedefimiz Üsküdar’dan Çanakkale’ye pedallamak ve oradaki aziz şehitlerimizi anmak.
8 Mart Dünya Kadınlar gününde Üsküdar’ın çeşitli noktalarında karanfil dağıttık. Ayrıca bisikletlilerin ve toplumun genel sorunlarını göstermek adına “Bizi Fark Edin”, “Görünür Ol Güvende Ol”, “Dünya Çevre Temizlik Günü”, “Avrupa Hareketlilik Haftası” gibi çeşitli farkındalık turlarına katıldık ve bazılarına ev sahipliği yaptık. Söz konusu etkinliklerimiz ulusal ve yerel bazda yayın yapan yazılı ve görsel medyada bir hayli etki uyandırarak haberler yapılmıştır.
- Son olarak, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Aslında çok şey var ama özetle şunu belirtmek gerekirse biz ÜSBİP ailesi olarak önce kendi içinde aile olmayı başarmış bir yapı olarak ses getirecek işler yapmayı sürdüreceğiz. Buna dayanak olarak sunabileceğimiz temel şey ise bizim Çılgın ÜSBİP’liler diye tabir ettiğimiz ekip arkadaşlarımızın özverili çalışmaları ve inanmışlıklarının bize verdiği güç ile alışılmışın dışında yeni bir vizyonla bisiklete yeni bir soluk getirme çabamız ve arzumuz her zaman devam edecektir.
1Yorum