SHIMANO STEPS DESTEKLİ E-BIKE İLE DOWNHILL PARKURU

Yazı Burak Uzun  Fotoğraf Tarık Gül

Bu kez Shimano STEPS e-bike testinde rutinin dışına çıkarak Shimano STEPS destekli elektrikli bisikleti downhill parkuruna sokuyoruz. Deneme sürüşünü Shimano STEPS E8000 dağ bisikleti ile gerçekleştireceğiz. Hazırsak uçuşa geçelim!

İlk kez deneyimleyeceğim Shimano STEPS E8000 için sıklıkla kullandığım antrenman parkurunu tercih ettim. Halihazırda rotayı iyi bildiğim ve Shimano STEPS E8000 hakkında da küçük bir araştırma yaptığımdan kaynaklı yolun neresinde hangi modu kullanacağımı az çok tahmin edebiliyorum. Beni asıl meraklandıran ise kendi downhill veya dirtjump bisikletimle antrenman yaptığım parkurda, elektrikli bisikletin nasıl bir fark ortaya koyacağı.

Tüm bunları cevaplandırmak ve Shimano STEPS E8000’i downhill parkurunda test etmek için evden çıkıyor ve Shimano STEPS E8000’i teslim almak üzere evime çok yakın konumdaki Ankara’nın en bilinen bisiklet mağazalarından Öner Bisiklet’e gidiyorum. Öner Bisiklet yaklaşık altı yıldır Çankaya’da hizmet vermekte. Bisikletlerimi güvenle emanet edebildiğim nadir yerlerden olan mağazaya hazır geliyorken, downhill bisikletimi bakım için yanımda getirmeyi ihmal etmiyorum. 

‘İlk izlenimim, sürüş performansının yanında batarya ve üzerindeki ekipmanlara rağmen ağırlık ve atiklik anlamında da oldukça iyi bir iş çıkardığı yönünde’

Sürekli şehir içi ve dışında farklı parkurlarda sürüşler yaptığımdan bisikletimi bakıma götürecek vakti bulmak kolay olmuyor. Ancak bugün hem bunun için gerekli vakte hem de antrenmanımda bana eşlik edecek iyi bir alternatife sahibim.

 Deneme sürüşüne başlamak için anlaştığımız saatte yani 10.30’da, Öner Bisiklet’in kapısından tek teker giriyorum. Mağaza çalışanları bu hallerime alışık. Görür görmez, “bizim deli çocuk geldi” diyorlar. Vakit kaybetmeden downhill bisikletimi Serdar abiye (Acar) emanet ediyor, ayarları eksiksiz yapılmış ve bataryası tam halde Shimano STEPS elektrikli bisikleti teslim alıyorum.

Mağazadan parkura varıncaya kadar öncesinde edindiğim bilgileri pekiştirmek adına bisikletin tüm modlarını tek tek deniyorum. Elbette bonny hoop, tek teker, ön kaldırma gibi hareketleri de denemeden geçmiyorum. İlk izlenimim bisikletin sadece sürüş anlamında değil, batarya ve üzerindeki ekipmanlara rağmen ağırlık ve atiklik anlamında da oldukça iyi bir iş çıkardığı yönünde.

Parkur testi

Parkurun esas bölümüne ulaşıncaya dek 800 metre kadar tırmanmak gerekiyor. Burada eğim %20’leri buluyor. Zeminin taşlı ve toprak olduğunu düşünürsek, normal bir bisikletle her seferinde burayı nefes nefese kalmadan aşabilmek hiç kolay değil. O yüzden Shimano STEPS, test sürüşünün ilk puanını bu noktada alacak.

Tırmanışa önce Boost, sonra Trail ardından da Eco modda başlıyorum. Çevirdiğiniz pedala en güçlü tepkiyi veren mod Boost. Haliyle en rahat ve hızlı bu modda tırmanıyorum. Trail ise bana kalırsa tam olarak bu parkur için yaratılmış. Boost kadar güçlü bir tepki vermiyor ancak ortalama bir hızla, rahat ve taşlı zeminde hakimiyeti kaybetmeden tırmanış imkanı sunuyor.

Eco benim gibi iniş uzmanı bir kullanıcı için çok da tercih edilebilir bir seçenek gibi görünmüyor. Bu modda pedala epey güç uygulamak gerekiyor.

Shimano STEPS E8000, hem arazi şartlarında hem de günlük kullanımda sürüşü keyifli ve bir o kadar konforlu hale getiren bir bisiklet

Üç modun yanında Shimano STEPS dağ bisikletinde Walk seçeneği bulunuyor. Bu mod, bisikletin üzerinde olmadığınız, bisikleti yanınızda taşımak durumunda kaldığınız anlarda oldukça faydalı. Modlar arasında geçiş yapmak için kullanılan tuşa uzun basıldığında aktif hale gelen bu özellik sayesinde bisikleti, uzun mesafe veya dik yokuşlarda üzerine binmeden de rahatça taşıyabilmek mümkün hale geliyor. Özellikle teknik iniş antrenmanlarında faydalı bir takviye.

 Şimdi zorluk seviyesini biraz daha artırıyor ve parkurun ana bölümünde bulunan, teknik bir çıkış sayabileceğimiz ve eğim olarak %40’ı bulan yaklaşık 300 metrelik bir yokuşu gözüme kestiriyorum. Normal şartlarda bu bölümde, bisikletim elimde yukarı çıkar, zirveye ulaştıktan sonra inişi gerçekleştirirdim. Biz downhillciler aslında işin en meşakkatli ve yorucu kısmı budur. Shimano STEPS’in bu noktada işimi kolaylaştırması ve tırmanışı bir keyfe dönüştürmesi benden tam puan alıyor.

 Tırmanışta E8000’i önce yine Boost, sonra Trail ve Eco modlarda deniyorum. Şu ana dek deneyimlediğim kadarıyla şunu söyleyebilirim ki; arazi içerisinde nispeten düz, çok fazla taş, toprak içermeyen sabit zeminlerde Boost modunu kullanarak hızlı yol almak mantıklı olabilir. Ancak sürüş zemini taşlı, yumuşak veya oynaksa Trail modunu kullanmak torkdan dolayı daha doğru olacak. Eco mod ise arazi içerisindeki %10 veya 15’in altındaki eğimlerde, normal bir tempoda gidebilmek için oldukça ideal. 

Teknik detaylar

Grupset olarak bisiklette tamamen XT parçalar var. Jantta tercih yine XT modeli. XT, Shimano’nun dağ bisikletlerinde kullandığı ve fiyat performans açısından benim en çok tercih ettiğim grupsetlerden. Sağlamlığı ile de öne çıkan bu grupsetin Shimano STEPS’de kullanılması işimi oldukça kolaylaştırıyor. Farkı yaratan detay ise Shimano STEPS destekli dağ bisikleti E8000’de Di2 elektronik vites sisteminin bulunması. Ek olarak disk fren de inişlerde ve bozuk yol koşullarında etkili bir fren performansı ve güvenilir bir sürüş sağlıyor.

Sabit zeminlerde Boost, taşlı, yumuşak ve oynak zeminlerde Trail modu, arazi içerisindeki %10 veya 15’in altındaki eğimlerde ise yumuşak bir tempoda gidebilmek için Eco modu kullanılabilir

Shimano STEPS’in bataryası yaklaşık dört saat gibi kısa bir sürede tamamen şarj oluyor. Tam dolu bir bataryayla 180 kilometreye kadar yol yapmak mümkün. Tabii bu mesafe arazi şartlarına göre 100 kilometreye kadar düşebiliyor. Yine de bu kaybı en aza indirmek için Eco modu kullanmak gibi alternatifler uygulanabilir. Fakat tamamen dolu bir batarya ile arazide bir gün geçirmenin mümkün olduğunu da eklemek gerek.

 Ek olarak bisikletin motoru 2.8kg ağırlığında ve orta göbeğin altında yer alıyor. Oldukça yüksek tork üretebilen, küçük ve kompakt bir motor bu. Batarya ise kadronun içine gizlenmiş durumda. Böylece E8000’de temiz bir görünüm sağlanmış.

Shimano STEPS E8000, sürüş anlamında olağanüstü bir makine. Yalnızca yokuşlarda değil inişlerde de performans odaklı bir dağ bisikleti kadar çevik. Kısa sürede hızlanarak farkını hissettiren, hem arazi şartlarında hem de günlük kullanımda sürüşü keyifli ve bir o kadar konforlu hale getiren bir bisiklet. 

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir