Hollanda Anti-Doping Otoritesi Başkanı Herman Ram, Jumbo-Visma ekibinin tartışmalı keton takviyesi kullanımıyla ilgili endişelerini belirtti. Ram, Hollanda Gazetesi De Limburger’e yaptığı açıklamada, ekibin bu ürünü kullanmasından rahatsız olduğunu ve konunun hala ‘gri alanda’ bulunduğunu belirtti.
Vücutta çözünebilen toz formunda alınabildiği gibi içecek olarak da direkt olarak tüketilebilen ketonlar, esasen karaciğerde üretilen doğal bir madde olarak biliniyor. Vücut bu maddeyi, karbonhidratlara alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanıyor ve yağ yakımını sağlıyor.
Sentetik ketonların ise laktik asit oluşumunu da engellediği gibi iyileşme sürecine de yardımcı olduğu iddia ediliyor. Keza bu ketonlar da yine karbonhidratlara alternatif olarak ekstra enerji kaynağı şeklinde kullanılıyor.
Keton kullanımı şu an Dünya Dopingle Mücadele Ajansı tarafından yasaklanmamış olup bir besin takviyesi olarak kabul edilmekte. Ancak bazı kesimlerden, söz konusu maddenin uzun vadeli kullanımında ortaya çıkacak etkilerinin araştırılmadığı yönünde eleştiriler de bulunuyor.
Ram da bu endişeleri paylaşmakla birlikte Jumbo-Visma’nın keton takviyesi kullanımının tavsiye edeceği bir şey olmadığını kabul ediyor. “Evet, yasal bir besin maddesi ancak genel sağlıkla ilgili sonuçları hakkında çok az şey bilinmekte. Bu da kullanımını, gri bir alan haline getiriyor. Doping listesinde değil ancak sporculardan bununla ilgili bir soru alırsak kesinlikle kullanmamalarını tavsiye ederiz. Sunweb takımı da örneğin sonuçlarıyla ilgili belirsizlik sebebiyle bu maddeyi kullanmıyor. Jumbo-Visma’nın da bundan rahatsız olduğunu düşünüyorum.”
Jumbo-Visma, bu yıl Tour de France’da Team Ineos’un sekiz yıllık saltanatına meydan okuyacak takım olarak görülüyor. Ekibe, Tom Dumoulin’in de dahil olmasıyla birlikte Primoz Roglic, Steve Kruiswijk ve Dumoulin, ekibin üç favori ismi olarak yarışa liderlik etmeye hazırlanıyor.
Keton içeceğinin performans artırıcı etkilerini ilk kez gündeme getiren Oxford Üniversitesi Fizyolojik Biyokimya Profesörü Keiran Clarke, ürünün, dayanıklılık sporcuları için ürünün olası faydaları konusunda şüpheleri olduğunu belirtirken etkilerinin, kesinlikle bireysel kullanıma bağlı olduğunu ifade etti.
“Tek başına glikoz ya da keton bir diğerinden üstün değildir. İkisi de tam olarak aynı şeyi yapar; enerji verir. Bu noktada aslında sprinterler için glikoz daha iyidir, çünkü orada anaerobik süreçler söz konusudur. Fakat beş ya da altı saat süren aktiviteler, muhtemelen keton kullanımı için en iyi zamandır. Ancak bu durumda etkiler, bireysel kullanıma ve ürünün kullanım varyasyonlarına bağlı olarak değişir.”