Hollanda Anti-Doping Otoritesi Başkanı Herman Ram, Jumbo-Visma ekibinin tartışmalı keton takviyesi kullanımıyla ilgili endişelerini belirtti. Ram, Hollanda Gazetesi De Limburger’e yaptığı açıklamada, ekibin bu ürünü kullanmasından rahatsız olduğunu ve konunun hala ‘gri alanda’ bulunduğunu belirtti.
Vücutta çözünebilen toz formunda alınabildiği gibi içecek
olarak da direkt olarak tüketilebilen ketonlar, esasen karaciğerde üretilen
doğal bir madde olarak biliniyor. Vücut bu maddeyi, karbonhidratlara alternatif
bir enerji kaynağı olarak kullanıyor ve yağ yakımını sağlıyor.
Sentetik ketonların ise laktik asit oluşumunu da engellediği
gibi iyileşme sürecine de yardımcı olduğu iddia ediliyor. Keza bu ketonlar da
yine karbonhidratlara alternatif olarak ekstra enerji kaynağı şeklinde kullanılıyor.
Keton kullanımı şu an Dünya Dopingle Mücadele Ajansı
tarafından yasaklanmamış olup bir besin takviyesi olarak kabul edilmekte. Ancak
bazı kesimlerden, söz konusu maddenin uzun vadeli kullanımında ortaya çıkacak
etkilerinin araştırılmadığı yönünde eleştiriler de bulunuyor.
Ram da bu endişeleri paylaşmakla birlikte Jumbo-Visma’nın
keton takviyesi kullanımının tavsiye edeceği bir şey olmadığını kabul ediyor. “Evet,
yasal bir besin maddesi ancak genel sağlıkla ilgili sonuçları hakkında çok az
şey bilinmekte. Bu da kullanımını, gri bir alan haline getiriyor. Doping
listesinde değil ancak sporculardan bununla ilgili bir soru alırsak kesinlikle
kullanmamalarını tavsiye ederiz. Sunweb takımı da örneğin sonuçlarıyla ilgili
belirsizlik sebebiyle bu maddeyi kullanmıyor. Jumbo-Visma’nın da bundan
rahatsız olduğunu düşünüyorum.”
Jumbo-Visma, bu yıl Tour de France’da Team Ineos’un sekiz
yıllık saltanatına meydan okuyacak takım olarak görülüyor. Ekibe, Tom Dumoulin’in
de dahil olmasıyla birlikte Primoz Roglic, Steve Kruiswijk ve Dumoulin, ekibin
üç favori ismi olarak yarışa liderlik etmeye hazırlanıyor.
Keton içeceğinin performans artırıcı etkilerini ilk kez
gündeme getiren Oxford Üniversitesi Fizyolojik Biyokimya Profesörü Keiran
Clarke, ürünün, dayanıklılık sporcuları için ürünün olası faydaları konusunda
şüpheleri olduğunu belirtirken etkilerinin, kesinlikle bireysel kullanıma bağlı
olduğunu ifade etti.
“Tek başına glikoz ya da keton bir diğerinden üstün
değildir. İkisi de tam olarak aynı şeyi yapar; enerji verir. Bu noktada aslında
sprinterler için glikoz daha iyidir, çünkü orada anaerobik süreçler söz
konusudur. Fakat beş ya da altı saat süren aktiviteler, muhtemelen keton
kullanımı için en iyi zamandır. Ancak bu durumda etkiler, bireysel kullanıma ve
ürünün kullanım varyasyonlarına bağlı olarak değişir.”