Bizimle iletişime geçin

Editoryal

KARAOVA BİSİKLET KULÜBÜ

Bodrum Karaova’da Edebiyat Öğretmeni Ahmet Tekin Süzen, hurda bisikletlere hayat vererek gençleri ve çocukları bisikletle buluşturuyor. Cyclist Türkiye, “Teker Dönsün” projesini ve okul topluluğu olarak kurulan Karaova Bisiklet Kulübü’nün hikayesini Süzen’in kendisinden dinledi

Röportaj ÖZGE SEÇKİN

Cyclist Türkiye: Öncelikle tüm sürecin başındaki isim olarak sizi tanımak isteriz. Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Ahmet Tekin Süzen: Bodrum Mumcular Sitare Özkan Çok Programlı Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeniyim. Normal şartlarda sporla çok içli dışlı bir insan olmamakla birlikte gençlerle birtakım etkinlikler yapmaktan keyif alan, organizatör bir öğretmenim diyebiliriz. Bu organizasyon kimi zaman bir şiir dinletisi, kimi zaman bir tiyatro gösterisi olabilirken bu sefer bir bisiklet hikayesi bizi bir araya getirdi.

Cyc: Karaova Bisiklet Kulübü ile başlamak istiyorum. Kulüp fikri nasıl ortaya çıktı ve kulübünüz ne zaman, ne amaçla kuruldu?

ATS: Karaova Bisiklet Kulübü,  bir okul etkinliği olarak başladı ve halen dernekleşme sürecinde olan bir topluluk. Okulumuz Bodrum’da olmasına rağmen Bodrum’un daha kırsal kesiminde bulunan bir okul ve gençlerin burada yapabilecekleri hiçbir aktivite yok. Bununla ilgili neler yapabileceğimizi düşünürken bir gün Sağlık Bakanlığı tarafından okula gönderilen beş bisikleti depodan çıkarıp birkaç öğrenciyle bu etkinliğe başladık.

Öğrencilerimizden Barış Aydost, zaten öncesinde Bodrum Bisiklet Kulübü’yle bisiklete biniyordu ve annesi Öznur Aydost bu etkinliğin okulumuzda yaygınlaşması için çok destek verdi ve vermeye de devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 19 Mayıs’ta okulumuza gelen Bodrum Karya Bisiklet Kulübü’yle birlikte ilk turumuza çıktık.

Bu kulübün en temel amacı Karaova’daki (Mumcular) gençlerin boş zamanlarını doğru değerlendirmesini sağlayarak kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını ve takım ruhuyla doğru ilişkiler kurmalarını sağlamaktır. Bu noktada kuruluş zamanı olarak Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcının 100.yılı ve Gençlik ve Spor Bayramı olması ve bizim de ilk tura çıktığımız gün olması nedeniyle anlamlı bir gün olan 19 Mayıs 2019’u kabul edebiliriz.

Cyc: Hurda bisikletlere yeniden hayat vererek gençleri bisikletle buluşturuyorsunuz. Nasıl başladı bu süreç, sizi bu projeyi yapmaya iten şey ne oldu?

ATS: Evet, hurda bisikletlere hayat veriyoruz hem de bu işi gençlerle birlikte yapıyoruz. Az önce anlattığım gibi elimizde, okula Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen beş bisikletten başka hiçbir şey yoktu. Bulunduğumuz bölgede ailelerin ekonomik durumlarının kötü olması nedeniyle bisikleti olan öğrenci sayısı da oldukça azdı. Kendi çevremize, öğretmenlere haber verdik. Velimiz Öznur Hanım kendi çevresinden birkaç bisiklet buldu; ancak bisikletlerin ciddi anlamda tamir edilmeye ihtiyacı vardı.

Bu noktada öğretmen arkadaşlarımızdan destek aldık, topladığımız küçük miktarlardaki parayla yedek parçalar satın aldık. Bisikletleri tamir etme işini de okulumuzun en yaramaz öğrencileri üstlendi (gülüyor). O herkesin yaramaz öğrenciler dediği birkaç yetenekli öğrencimiz okuldan arta kalan zamanlarda ve boş derslerinde, ders aralarında tüm zamanlarını okulun arka tarafında atıl duran depodan dönüştürdüğümüz atölyede geçirdiler ve çok az zamanda elimizde yirmiye yakın bisikletimiz oldu.

Cyc: Nasıl tepkiler aldınız bu süreçte? Geri dönüşler nasıl oldu?

ATS: İlk başlarda insanların şaşkın bakışları oluyordu biz toplu halde bisiklete binerken. Bazıları bunun geçici bir heves olacağını, bir süre sonra unutulacağını düşünüyordu; ancak bizim ekip olarak kararlı tutumumuz ve her geçen gün daha düzenli hale gelen turlarımız, kasklarımız ve kıyafetlerimizle dikkat çeken tavrımız sonucunda herkes bu duruma alıştı. Hatta olumlu tepkiler gelmeye başladı. İnsanlar artık bizi Bisiklet Kahramanları olarak anmaya başladı.

Veliler çocuklarının bir sosyal ve sportif etkinlik içinde bulunmasından mutluluk duyar hale geldiler. Yolda bizi toplu halde gören şoförler bile artık daha yavaş ve dikkatli gitmeye başladılar diyebiliriz. Olumlu yöndeki tepkilerin, TRT Spor ‘da kulübümüzle ilgili haberin çıkmasıyla daha da arttığını söyleyebiliriz.

Cyc: Gençler, çocuklar bu sürecin neresinde yer alıyor? Bisikletlerin dönüşüm sürecine onlar da dahil oluyorlar mı?

ATS: Gençler ve çocuklar bu sürecin tam da merkezinde yer alıyorlar. Bu kulüp gençler ve çocuklarla birlikte doğdu ve onların aktif katılımıyla devam ediyor. Az önce de anlattığım gibi gençler okulun arka tarafında bulunan atölyemizde tüm boş zamanlarını geçiriyor ve bisikletlerin yeniden dönüştürülmesi işini tamamen onlar yapıyor.

Bu süreçte aynı zamanda da birbirleriyle olan paylaşımlarını güçlendiriyorlar, örneğin tur esnasında birinin bisikletinde bir sorun olduğunda diğer arkadaşı hemen ona yardım ediyor, geride kalanı bekliyor ve bir dayanışma ruhu yaşamış oluyorlar.

Cyc: Arka planda nasıl bir ekip bulunuyor? Sizinle birlikte kimler yer alıyor bu projenin içerisinde?

ATS: Bu projenin arka planında öncelikle tamamen öğrenciler yer alıyor. Ayrıca velimiz Öznur Hanım, Müdür Yardımcımız Ferhat Tosun ve belli ölçülerde de okul müdürümüz bize destek oluyor. Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız görüşme sonucunda Bodrum Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras da projeye destek vereceğini belirterek bizi inanılmaz düzeyde motive etti.

Belediye başkanından yakın zamanda yedek parça ve hatta Mumcular’da dernek kurmamız için bir yer verme ve bir bisiklet toplama kampanyası başlatma konusunda kendisinden destek sözü de aldık.

Cyc: “Teker Dönsün” adında bir kampanya da başlattınız. Bu kampanyadan bahseder misiniz ilk kez duyacak olanlar için?

ATS: Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüşmemizde başkan, belediye aracılığıyla  bir bisiklet toplama kampanyası başlatmayı ve kişilerin evlerinde kullanmadıkları bisikletleri zabıta merkezlerine getirmelerini ve belediyenin tamirhanesinde bisikletleri tamir edip bize göndermeyi teklif edince böyle bir kampanya başlattık.

Kampanyamızın adı ‘’ TEKER DÖNSÜN’’. Bu kampanya ile Bodrum’un her yerinden insanların evlerinde atıl duran bisikletlerini bize getirmelerini ve Karaova’daki çocuklara hediye etmelerini istiyoruz.

Kampanya iki hafta önce başladı ancak gerekli ilgiyi göremedik maalesef; çünkü insanlarımız kampanyayı sosyal medyada görünce çok heyecanlanıp ne güzel biz de destek olalım diyorlar ama sonra unutup hayatlarına devam ediyorlar. Kimse bisikletini alıp zabıta noktasına kadar götürmüyor. Bu nedenle artık kampanyayı, ‘arayın biz gelip alalım’ şekline dönüştürmeyi planlıyoruz.

Buradan tüm bisikletseverlere, bisiklet üreticilerine, bisiklet satıcılarına seslenmek istiyorum: Burası Bodrum ama sizin bildiğiniz o ışıltılı eğlence hayatları, barları, plajları olan Bodrum değil; burası Bodrum’un en dezavantajlı, en kırsal yeri olan Mumcular ve burada bir grup genç ve çocuk bisiklet aşkına tutuldular, ama elimizde yeterince bisiklet yok. Bu sesi duyuyorsanız bu gençlere umut olabilir, bu kampanyayı tüm Türkiye’ye yayabilirsiniz.

Cyc: Bodrum Belediyesi, bu kampanyanın en büyük destekçilerinden biri. Bu noktada yerel yönetimlerin bisikleti ve bisikletin yaygınlaştırılması konusunda bu gibi kampanyaları desteklemesinin önemi sizce nedir?

ATS: Bodrum Belediyesi imkanları ölçüsünde kampanyaya destek veriyor. Başkan Ahmet Aras, özellikle Karaova Bölgesi’nde böyle bir etkinliğin olmasını heyecanla karşıladı. Yerel yönetimlerin bisikletin yaygınlaşması için yapabileceği çok şey var elbette.

Bodrum merkez, eski bir yapılaşma olduğundan orada bisiklet yolu yapmak pek mümkün olmayabiliyor, ancak bizim bulunduğumuz yerde çok güzel bisiklet rotaları oluşturulabilir. Belediye buralara yol işaret tabelaları ve belli yerlere mola istasyonları yapıp aslında Bodrum’da bir bisiklet turizmi de geliştirebilir.

Cyc: Topluluğunuzu, dernek statüsünde resmi bir tabana taşıma planınızdan konuşmuştuk. Bu kapsamda amatör bir topluluk ya da kulüp yerine dernek olarak resmi bir topluluk halini almanın sizler için katkısı ne olacak? Neler değişecek dernek olduktan sonra?

ATS: Bizim topluluğumuz şu anda bir okul topluluğu ve genellikle okulumuz öğrencilerinin katılımıyla faaliyet gösteriyoruz. Ancak biz bunu bir dernek haline getirirsek okul sınırlarından çıkıp tüm Karaova (Mumcular) gençlerine hitap edebilir hale geleceğiz. Ayrıca biz dernek statüsünü alarak topluluğumuzu, Bisiklet Spor Kulübü haline getirmek istiyoruz.

Bu konuda Bisiklet Federasyonu Muğla İl Temsilcisi İlker Cömert Bey ile de görüştük. Böylece gençlere lisans çıkartarak il ve ülke genelindeki yarışmalara katılmalarını sağlayabileceğimizi söylediler. Bu işi bir spor disiplinine dönüştürmek de ayrıca gençlere farklı motivasyonlar kazandıracaktır diye düşünüyoruz.

Cyc: Bir de faaliyet gösterdiğiniz bölge olan Bodrum özelinde bir soru sormak isterim. Bodrum’da bisikletin günlük hayattaki yeri nedir?

ATS: Bodrum’da insanlar günlük hayatta daha çok motosiklet kullanmayı tercih ediyorlar maalesef. Ancak Bodrum’da çok uzun zamandır faaliyet gösteren ve bize de destek olan Bodrum Bisiklet Kulübü var ve onlar her hafta farklı rotalara geziler düzenleyerek bu işi yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Biz de kendi bölgemizden başlayarak bu işiyaygınlaştıracağımıza inanıyoruz.

Cyc: Bu noktada hem kulüp olarak hem de örnek projenizle fark yaratmış bir bisikletsever olarak hedefleriniz ve gelecek planlarınız neler?

ATS: Evet, projemizle Karaova’da bir fark yarattık. İstedikten sonra yapılamayacak hiçbir şeyin olmadığını, imkansızlıklarla bile neler yapılabileceğini gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. Benim hedefim Karaova’da bir bisiklet kültürü oluşturmak ve buradaki gençlerin bunu içselleştirmesini sağlamak. Bir gün ben buralardan gitsem bile burada bir bisiklet kulübünün varlığını devam ettirebileceği bir durum yaratmak istiyorum. Bizim bir sloganımız var: Karaova Bisiklet Kulübü Büyüyor ve Büyüyecek…

Etkinlik anlamında ise bahara doğru dernekleşme sürecimizi tamamladıktan sonra belediye desteğiyle tüm Türkiye’den katılım sağlanabilecek birkaç günlük bir bisiklet kampı yapmayı planlıyoruz. Bodrum’da deniz kenarında çadırlarımızı kurup aynı zamanda Bodrum’un muhteşem bisiklet rotalarını katılımcı misafirlerimizle paylaşmak ve bol bol bisiklet sohbeti yapmak istiyoruz.

Cyc: Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ATS: Son olarak tüm bisikletseverlere bize destek olma çağrısı yapmak istiyorum. Burada Bodrum’un kıyıda kalmış bir mahallesinde derme çatma bisikletlerle bir heyecan yarattık, sizlerin desteğiyle bu heyecan büyüyebilir.

Destek olmak isteyen herkes için ahmettekinsuzen@gmail.com mail adresim; ayrıca Facebook’ta Karaova Bisiklet Kulübü veya Instagram’da da Karaova Bisiklet sayfalarından bize ulaşabilir ve etkinliklerimizi takip edebilirsiniz. Başta Cyclist Türkiye başta olmak üzere tüm bisikletseverlere sonsuz teşekkürlerimizi sunarım.

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!