Yazı TARIK GÜL Fotoğraf GOSHOTS
İsmini “mesafe yarışları” deyiminden alan Gran Fondo Bisiklet yarışları 2015 yılından beri ülkemizde amatör bisiklet kullanıcılarını bisiklet sporuna çekmek adına gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar birçok kişinin bisiklet sporuna başlamasına vesile olan ve bisiklet sektörüne ciddi oranda ivme kazandıran Gran Fondo bisiklet yarışları geçen zaman içerisinde kendi takvimini oluşturdu. Öyle ki klasik olarak Çeşme Gran Fondo ve Kapadokya Gran Fondo bisiklet yarışları başlıca olurken Akra Gran Fondo’da takvimdeki yerini pekiştirmeyi başardı.
Gran Fondo sezon açılış yarışı olarak sporcular arasında ün yapmış bir yarış ve yarışın bu sene üçüncüsü düzenlenecek. Akra Gran Fondo yarışını diğer yarışlardan ayıran en büyük özelliklerinden biri uluslararası Tour Of Antalya yarışının son etabına denk gelmesi. Bu sayede, yarışmaya katılan sporcuların yarıştan önceki gün ya da yarış günü profesyonel sporcuların yarışını seyretme imkânı da oluyor.

Bisiklet ve bisiklet sporuna Antalya’da değer katmak adına yola çıkılan Akra Gran Fondo yarış direktörü Hakan Bayraktar ile yarış ve parkur üzerine yaptığımız sohbette yarışta herhangi bir aksaklık çıkmaması adına tüm ekip canla başla çalıştıklarını söylüyor. ‘Sadece biz de çalışmıyoruz, bu yarış artık Antalya’nın yarışı ve Valilik, Kaymakamlık ve parkurun içinden geçtiği belediyeler de yarışı en az bizim kadar sahiplendiler’ diyerek devam ediyor sözlerine.
Parkuru defalarca dolaşmaktan santim santim ezberlerdim diyebilirim. Sporcuların bir aksaklık yaşamaması için parkur içerisinde neredeyse tüm çukurlar asfalt yapıldığı gibi asfalt kalitesi düşük olan bölümlerde de asfaltlama çalışmaları yapılıyor. Araçlar için olan hız tümsekleri ve işaretleme için yollarda olan dubalar dahi söküyor. Her şey sporcuların güvenliği için.

Bu sene parkur üzerinde önceki senelere göre büyük bir değişiklik olmadığını belirten Bayraktar, uzun parkur üzerinde bir önceki sene parkurun dönüş noktasına gelen kısımda, Alaylı köyü üzerinden yapılan dönüşün bu sene Kındıra köyü üzerinden yapılacağını belirtiyor. Bu, parkuru yaklaşık 8 km civarında bir uzunluk katıyor.
Parkurun neredeyse tek tırmanışı buraya denk geliyor. 50-54. Km arasında 120 metre irtifa toplanacak yer burası ve ortalama eğimi %5 civarında. Her iki parkurda kısa (küçük) eğimler olsa da parkurların genelini düz parkur diyebiliriz. Bu da sezon başında yapılan bir yarış için sporcuları çok zorlamıyor.
Kısa parkur Expo Fuar merkezi yolundan gidip geri geliyorken uzun parkur Kındıra Aksu üzerinde geri dönecek. Bunun haricinde parkurlar içerisinde başka bir değişiklik yok. ‘Uzun parkurumuz 98,5 km oldu ve toplamda 670 metre yükseklik, kısa parkur ise 62,5 km ve geçen seneki gibi toplamda 245 metre yükseklik ile katılımcıları bekliyor’ diyor sayın Bayraktar.

Rüzgar olursa parkur içerisinde starttan sonra özellikle Lara bölgesi denizden rüzgar alır, bir de Expo yolu dediğimiz Aksu çayı yanından geçen bölümde sağdan soldan ciddi derecede rüzgar alınabilir. Bu bölümler sporcuları zorlayacaktır tabi hava durumuna göre.
Yarış toplantısı ve yarış kitlerinin dağıtımı yarıştan bir gün önce starta çok yakın Akra Otel’de yapılacak. Kimlik veya lisans ibrazı gerekmekte olduğunu unutmayın. Bu kitleri yarış start sabahı da almanız mümkün. Start saatleri ise uzun parkur için 08:00, kısa parkur içinse 08:30 olarak belirlenmiş; iki start arasındaki fark sporcuların start için hazırlanmaları adına güzel düşünülmüş.
