Bizimle iletişime geçin

Haberler

IOC: OLİMPİYAT OYUNLARININ İPTALİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), koronavirüs nedeniyle askıya alınan organizasyonların ardından olimpiyat oyunlarının iptalinin ‘söz konusu olmadığını’ yineledi. Ancak Pazar günü (21 Mart) yapılan yeni bir açıklamada pandeminin, olimpiyat oyunlarının tarihini etkileyip etkilemeyeceğine dört hafta içerisinde karar vereceklerini duyurdu. 

IOC Yönetim Kurulu, olimpiyat oyunlarının ertelenmesinin hiçbir problemi çözmeyeceğini veya kimseye bir yardımı olmayacağını belirtti ancak öte yandan olimpiyat oyunlarıyla ilgili mevcut planların değiştirilmesi ile normal şartlarda takvimdeki yeri 24 Temmuz olan oyunların, farklı bir tarihte yapılması ihtimaline karşın alternatif senaryo planlamalarının da hız kazanacağını bildirdi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir diğer isim Japonya Başbakanı Abe Şinzo ise koronavirüs salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın ertelenmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Olimpiyatların, planlandığı gibi düzenlenmesini hedeflediklerini açıklayan Abe, parlamento oturumunda yaptığı konuşmada, sporcuların sağlığına öncelik vererek Olimpiyat Oyunları’nı ertelemek zorunda kalacaklarını belirtti.

Abe, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) konuyla ilgili nihai kararı vereceğini ancak iptalin bir seçenek olmadığı görüşünü sürdürdüklerini vurguladı.

IOC Başkanı Thomas Bach, IOC’un her daim çözümün bir parçası olmak istediğini belirtti. “İnsanların hayatı, Olimpiyat Oyunları’nın gerçekleşmesi de dahil her şeyden önce gelir. Bu nedenle, organizasyona dahil olan herkesin sağlığını korumak ve virüsün yayılmasının önlenmesine katkıda bulunmayı öncü ilkemiz haline getirdik.”

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısının 350 bine yaklaşması, ölü sayısının ise 14 bini aşması üzerine olimpiyat oyunlarının ertelenmesi çağrıları da daha sık dile getirilmeye başlandı. 

Konuyla ilgili ülkelerden de tepkiler gelmeye başlarken ilk olarak Kanada Olimpiyat Komitesi, bir yıllığına ertelenmemesi halinde Tokyo Olimpiyat Oyunları’na sporcu göndermeyeceğini duyurdu.

Komiteden yapılan açıklamada, IOC’nin alternatif arayışlarına yardım etmek istedikleri ancak sporcular, aileleri ve daha geniş bir topluluk için Olimpiyat Oyunları’na hazırlanmayı sürdürmenin güvenli olmadığı vurgulandı.

IOC ise yaptığı basın açıklamasında, “Dünyada ve Japonya’daki sağlık durumunun hızla değişen yanını dikkat alarak atılacak her adım, sporcu ve diğer tüm katılımcıların yararına alınacak kararların temelini oluşturacaktır” dedi.

Geçtiğimiz hafta olimpiyat meşalesinin pandemi nedeniyle seyircisiz olarak yakılmasının ardından IOC, Japonya’da iyileşmekte olan durumu örnek göstererek belirli güvenlik kısıtlamaları ile katılımcıların sağlığını tehlikeye atmadan organizasyonu gerçekleştirebileceklerine dair güvenlerinin güçlendiğini de söyledi. 

IOC Başkanı Thomas Bach Alman televizyonu SWR’ye yaptığı açıklamada, “Olimpiyat Oyunları, haftaya gerçekleşecek bir futbol maçı gibi iptal edilemez. Burada farklı aktörlerle birlikte karar alınması zor, çok daha karmaşık bir süreç söz konusu.”

IOC, organizasyon tarihinin değiştirilmesiyle birlikte olimpiyatlarda yer alacak en az 33 Olimpik branş için yeniden ayarlanması gereken konaklama, saha, mekan, diğer uluslararası spor takvimi gibi unsurları vurgularken Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi, Japon yetkililer, Uluslararası Federasyonlar, Ulusal Olimpiyat Komiteleri (NOC’ler), yayıncılar, sponsorlar, ortaklar, tedarikçiler ve diğer paydaşlarla birlikte süreçle ilgili işbirliği yapılması konusunda çağrıda bulundu.

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!