Bizimle iletişime geçin

Haberler

İSTANBUL’DA İLK POP-UP BİSİKLET YOLU YAPIMI BAŞLADI

Tüm dünyada koronavirüsle mücadele kapsamında Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerisi ile bisikletli ulaşıma yönelik teşvikler artarken konuyla ilgili İstanbul’dan da benzer uygulamalar gelmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde İBB Bisiklet Şefliği, hem bisiklet ile ilgili sivil toplum kuruluşlarından öneri olarak gelen hem de bisiklet şefliğince tespit edilen bazı noktalarda, özellikle yayaların sosyal mesafeyi korumakta güçlük çektiği akslarda, bisikletlilerin de yararlanabileceği geçici (pop-up) yolların yapımını da içeren yaya ve bisikletli ulaşımı destekleyici çalışmalar yapılacağı belirtilmiş, konuyla ilgili çalışmalarınsa 4 Mayıs itibariyle başlayacağını açıklamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise şehir genelinde normalleşme sürecinin başlayacağı 11 Mayıs itibariyle ulaşımda, toplu taşıma yerine yaya veya bisikletli ulaşımın tercih edilmesi önerisinde bulunmuştu.

Konuyla ilgili olarak mevcut yolların yenilenme ve bakım işlemleri sürerken yeni pop-up yolların yapımına yönelik ilk çalışmalarsa dört günlük sokağa çıkma yasağının ilk gününde, 16 Mayıs Cumartesi günü itibariyle başladı.

Kadıköy Göztepe Parkı önünden Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’na uzandığı belirtilen 3 kilometrelik bisiklet yolu uygulamasının saha çalışmalarını yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İstanbul’da 6 güzergâhta 25 kilometrelik bisiklet yolu planladıklarını, ilk uygulamayı bitirdikten sonra, geri dönüşleri de analiz ederek, önümüzdeki hafta da diğer güzergâhlarda uygulamaya geçeceklerini söyledi.

Pop-up olarak adlandırılan geçici bisiklet yolunun ne anlama geldiğini anlatan Cihan, şöyle konuştu: “Korona süresince hızlıca uygulama yapabileceğimiz, şu anda insanların ihtiyacı olan alanları belirleyip, mümkünse daha sonra kalıcı hale getirebileceğimiz alanları seçiyoruz. Kalıcı olup olmayacağına hep beraber karar vereceğiz. Süreç geçtikten sonra kaldırılabilir. Kalıcı olabilmesi için, bisiklet kullanım oranların tespit edip değerlendireceğiz.”

Bisiklet kullanıcısı Erdal Can Gürkan ise “Bisiklet kullananlar için yol çok değerli. Bisiklet yolu demek, yayaya da saygı demek. Özellikle araç trafiğinin hunharca ve bilinçsiz olduğu İstanbul trafiğinde yayalara ve bisikletlilere daha önem verilmeli. Ulaşımda sadece bisiklet kullanıyorum. Bisiklet trafiğinin daha çok gelişmesi hem karbon emisyonu, hem ülkenin geleceği hem de insanların ruh ve beden sağlığı için çok kritik” yorumunda bulundu. 

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!