Aydın Ses Gazetesi’nin haberine göre, çocukluk yıllarından itibaren binmeye başladığı bisikletiyle günlük işlerinin tümünü gideren Baki Aktaş, her ay bisikletiyle 800 km yol kat ediyor. Yaptığı turlarda Aydın’ın 463 mahallesini bisikletiyle gezen Aktaş, sağlıklı yaşam için bisiklete bindiğini belirterek “Bisiklet sporu, doktorsuz bir hayattır” dedi.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Baki Aktaş, bisiklete olan tutkusuyla dikkat çekiyor. Çocukluk yıllarında bisiklete binmeye başlayan Aktaş, gençlik yıllarında iş hayatına adım attıktan sonra bisiklete binmeye ara vermek zorunda kaldı.
Kamyonla nakliyecilik yaptığı iş hayatında bisikletinden uzak kalan Aktaş, iş hayatının son yıllarına doğru içinde ukde olarak kalan bisiklet sporuna geri döndü. 2004 yılından beri spor amacıyla bisiklete binen evli ve iki çocuk babası Aktaş, tüm vatandaşları bisiklet sporu yapmaya davet etti.
“Bisiklete binmek içimde ukde olarak kaldı”
Bisikleti çok sevdiğini belirten 60 yaşındaki Aktaş, “Çocukluk yıllarımdan itibaren bisiklete bindim. Daha sonra liseyi bitirdikten sonra baba mesleği nakliyecilik yapmaya başladım. Bu süreçte bisikletten ayrı kalmak zorunda kaldım. Böylelikle içimdeki bisiklet aşkım yarım kaldı. Emekli olduktan sonra yeniden bisiklet sporuna yöneldim.
Çalıştığım dönemde de şehir içi ulaşımda ve gezi amaçlı bisiklet kullandım ancak artık bu işi profesyonel olarak yapmaya karar verdim. Ailemizdeki büyüklerimizin çoğunu, kalp ve damar hastalıklarından kaybettik. Bisiklet sporu da kalp ve damar hastalıklarına çok iyi geliyor. Bisiklet sporu, kalp ve damarı düzenli olarak çalıştırır. Bu durumda bisiklet binmeme yeniden başlamamı sağladı.
Düzenli olarak bisiklet binmeye başladıktan sonra 2011 yılında amatör olarak bisiklet yarışlarına katıldım. Hafta sonları bisiklet turlarına katıldım. Bu süreçte yeni arkadaşlar yetiştirdim. Ardından Gençlik Spor Kulübü’ne üye olduk. Burada devam ederken takım kurduk ve yurt içindeki yarışmalara katıldık.” diye konuştu.
“En güzel spor”
2014 yılından 2017’ye kadar Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun Aydın İl Temsilcisi olarak görev yaptığını kaydeden Aktaş, “Bu süreçte çeşitli yarışmalar düzenledik. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için Aydın’da görevler aldık. Organizasyonları düzenledik. Şu an bisiklet sporuna devam ediyorum. Şehir içinde ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı da insanın sağlığını koruyabilir.
İnsanlar eklem ağrısı yaşamamak için bisiklet binebilir. Kaslar iyi olursa eklem ağrısı yaşamazsınız. Bisiklet sporu, kol ve bacak ile birlikte karın kasların çalışmasını sağlar. Haftanın 4 günü düzenli olarak bisiklete biniyorum. Ayda bisikletimle 800 km yol kat ediyorum. Bisikletimle toplamda 700 ile bin 300 metre rakım arası küçük tırmanışlar yapıyorum.
Gençlik Spor Kulübü’nde iken 2014 yılından 2015 yılının ortasına kadar iki arkadaşımla köyleri gezmeye karar verdik. Aydın’da toplam 498 mahallemiz var. İki arkadaşımla birlikte toplam 463 mahalle ve köyü bisikletimizle gezdik. Toplam 56 günde 5 bin 600 kilometre yol yaptık. Hepimiz için keyifli bir anı oldu.” şeklinde konuştu.
Bisiklet sporunun dünyanın gözbebeği olduğunu ifade eden Aktaş, “Bisiklete binmeye başladığım ilk zamanlardan itibaren şehir içi ulaşımda her zaman bisikleti kullandım. Arabaya binip çarşıya gittiğim çok nadir bir durum. Ben tüm vatandaşlarımızı bisiklet kullanmaya davet ediyorum.
Bisiklet sporu sağlığa çok faydalı. Bel fıtığı, sırt ve boyun fıtığı bulunan arkadaşlarımın bisiklet sporuyla bu rahatsızlıklardan kurtulduklarını biliyorum. Bisiklet sporu zor bir spordur. Ama bir o kadar keyiflidir ki insanlar bu bisiklet sporundan vazgeçemezler.
Bisiklet sporu, doktorsuz bir hayattır. İlerleyen yıllarda aile bisiklet grubu kurmayı planlıyorum. Hafta sonu gezi amaçlı dededen toruna aile üyelerimizle bisiklet turu yapmak istiyoruz. Bisiklet binmeyi çok seviyorum ve imkanım elverdiği sürece bisiklet binmeye devam edeceğim.” dedi.
Kaynak: Aydın Ses Gazetesi