Son dönemlerde hayatımıza ne kadar çok, farklı farklı destekleyici süper gıdaların girdiğini fark etmişsinizdir. Sosyal medyada tarifler ve öneriler sıkça paylaşılıyor. Matcha, zerdeçal, mantarın ardından şimdilerde maca adını çokça duyuyoruz.
Peki, nedir bu maca?
Öncelikle matcha ile karıştırılmaması gereken maca, isim benzerliği taşıdığı Japonya’nın ünlü yeşil match’asına göre bambaşka bir coğrafyadan geliyor. Turpgiller ailesinden bir bitki olan maca, Güney Amerika’da, yoğunlukla da Peru’daki And dağlarının 2 bin 200 – 4 bin metre rakımında yetişiyor. Yüksek rakımlarda yetişmesinin sonucu olarak, fakir topraklarda çıkıp çetin şartlara dayanabiliyor.
Peru ginsengi de denen maca, Güney Amerika’da yüzyıllardır pek çok farklı alanda hem tıbbi hem de gıda olarak tüketiliyor. Yenilebilir kısmı toprağın altında büyüyen kökü olan bitkinin lahana, brokoli ve karnabahar ile de ilişkisi var.
İnka’lar da dahil olmak üzere Güney Amerika kültürleri macayı hormonları dengelemek, libido ve doğurganlığı artırmak, kaygıyı azaltmak, zihinsel berraklığı artırmak ve dayanıklılığı ve gücü artırmak gibi sebeplerle yüzyıllardır kullanılıyor.
Macanın faydaları neler?
Maca bilimsel olarak daha çok yeni şekilde araştırılmaya başlandığı için, yapılan araştırmalar sınırlı ve daha tam olarak yeterli veri sağlamıyor. Ancak bitkinin nelere fayda sağlayabileceğine dair bir çerçeve çizebiliyorlar.
Uzmanlar önemli olan nokta macanın “mucize ürün, her şeye deva” gibi abartılarından uzak durmak olduğunu söylüyorlar. Çoğu trend sağlık ürününde olduğu gibi, macanın mucize bir yiyecek olmadığını, bunun yerine, potansiyel bir destek olması amacıyla mevcut sağlıklı diyetinize ekleyebileceğiniz bir öğe olduğunu unutmamakta yarar var.
Geçmişten gelen kullanım amaçları ve yapılan araştırmalara bakıldığında macanın sporcuları ilgilendiren pek çok yönü bulunmakta. Performansa katkısı olduğu düşünülen macanın yüksek besin değerleri, enerjiyi ve odaklanmayı artırması gibi faydaları, onu sporcuların tercih edeceği bir destek besin haline getiriyor.
Spor performansını ve enerjiyi artırabilir
Maca kökü tozunun enerjiyi artırmakta ve egzersiz performansını iyileştirmekte yardımcı olduğu söyleniyor.
Ayrıca, bazı hayvan çalışmaları, dayanıklılık performansını artırdığını göstermekte. Dahası, sekiz erkek bisikletçide yapılan küçük bir çalışmada, bisikletçilerin 14 günlük maca özü takviyesi yaptıktan sonra yaklaşık 40 km’lik bir sürüşü tamamlamaları için geçen sürenin iyileştiği bulundu. Küçük bir araştırma olsa gelecektekiler için bir temel oluşturacağı bir gerçek.
Yine de bu destek besinin bir sporcunun yeni en iyi arkadaşı olarak tanımlanmasına biraz zaman var gibi görünüyor. Maca ile diyetinizi desteklemek, özellikle dayanıklılık etkinlikleri sırasında egzersiz performansını artırabilir. Bununla birlikte, kas kütlesi ve gücü üzerindeki etkileri henüz araştırılmadı.
Oldukça besleyici
Maca kökü tozu besleyici ve birçok önemli vitamin ve mineral için bir kaynak. Maca kökü iyi bir karbonhidrat kaynağı, yağ oranı düşük ve makul miktarda lif içeriyor. C vitamini, bakır ve demir gibi bazı temel vitamin ve mineral oranları da yüksek. Ayrıca, glukozinolatlar ve polifenoller dahil olmak üzere çeşitli bitki bileşikleri içeriyor.
28 gram maca kökü tozu şunları içeriyor:
- Kalori: 91
- Karbonhidrat: 20 gram
- Protein: 4 gram
- Yağ: 1 gram
- C Vitamini: Günlük ihtiyacın % 133’ü
- Bakır: Günlük ihtiyacın % 85’i
- Demir: Günlük ihtiyacın % 23’ü
- Potasyum: Günlük ihtiyacın % 16’sı
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın % 15’i
- Manganez: Günlük ihtiyacın % 10’u
Odaklanmaya yardımcı olabilir
Kullananların en çok söylediği etkiler arasında, maca tozunun ihtiyaç duyulduğunda temiz bir enerji sağladığı ve zihni berraklaştırdığı özellikleri yer alıyor. Güney Amerika’da yıllardır kullanılmasının da bu etkiler sayesinde olduğu biliniyor. Kafein almadan canlanmak isteyenler için maca iyi bir alternatif sunuyor.
Ruh halinizi iyileştirebilir
Yapılan birkaç çalışma, macanın ruh halini iyileştirebileceğini gösterdi. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda azalmış anksiyete ve depresyon semptomları ile ilişkilendirildi.
Maca, bu psikolojik faydalardan en azından kısmen sorumlu olduğu öne sürülen flavonoidler adı verilen bitki bileşikleri içerir. Bu etkileri de hareketli yaşam için ihtiyaç duyulan motivasyonun daha iyi sağlanmasına yardımcı olabilir.
Cilde uygulandığında güneşten korunmasına yardımcı olabilir
Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları korunmasız, açıkta kalan cilde zarar verebilir. UV radyasyonu zamanla kırışıklıklara neden olabilir ve cilt kanseri riskinizi artırabilir. Bitkinin konsantre bir formu olan maca özütünün cildinize uygulanmasını onu UV radyasyonundan korumaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.
Bir çalışma, üç haftalık bir süre boyunca beş farenin cildine uygulanan maca özütünün UV maruziyetinden kaynaklanan cilt hasarını önlediğini buldu. Koruyucu etki, macada bulunan polifenol antioksidanlara ve glukozinolatlara atfedildi. Yenildiğinde değil, sadece cilde uygulandığında cildi koruyabileceği unutulmamalı.
Maca nasıl kullanılır?
Maca taze olarak tüketilmediği için önce susuz hale daha sonra toz haline getirilip kullanılıyor. Maca, diyete kolay dahil edilebildiği için pek çok kullanım alanı bulunuyor. Maca tüketenler genel olarak yulaf ezmesine, tatlılara, krep hamuruna, yoğurt, unlu mamullere ve smoothie’lere ekleyerek kullanıyorlar.
Maca kökü tozunun tadı, topraksı ve malt olduğundan alışmak için biraz zaman tanımak gerekebiliyor. Bu yüzden en başta sabah kahvenize karıştırırken fazla maceracı olmamakta yarar var.
Tıbbi kullanım için optimal doz henüz belirlenmese de, çalışmalarda kullanılan maca kökü tozunun dozajı genellikle günde 1.5-5 gram arasında değişmekte.
Maca tarifleri
Maca tozu ile içeceklerden tatlılara pek çok lezzet denenebilir. Bir basit, bir görkemli tatlı tarifinin yanında bir de sıcak içecek alternatifi seçtik.
Akçaağaç aromalı maca amarant lapası
Kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilecek bu enerji verici ve vücudu dengeleyen lapa, sindirime yardımcı olurken gerekli enerjiyi toparlamanıza da yardımcı oluyor. Tarif kişi sayısına uyarlanabiliyor.
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı Saf Nutrition Organik Maca Tozu
- 1 su bardağı kuru amarant
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1 yemek kaşığı yağ veya hindistan cevizi yağı
- 1 çay kaşığı tarçın
Opsiyonel Malzemeler:
Keçi sütü kefiri, hindistan cevizi kefiri veya badem sütü
Bir avuç nar çekirdeği veya taze çilek
Tarif:
Suyu küçük bir tencerede kaynatın. Amarantı ekleyin ve 20-25 dakika kaynamaya bırakın. Yağı, tarçını ve macayı karıştırın ve 5 dakika daha, amarant daha yoğun bir lapa kıvamına gelene kadar pişirin. Servis etmek için, lapaya bir miktar kefir veya süt dökün ve üzerine bir avuç nar çekirdeği veya taze çilek koyun.
Maca Kaju Mousse Çikolata Kupları
Maca Kaju Mousse Çikolata Kupları lezzetli ve sağlıklı olmalarının yanında vegan, glutensiz, sütsüz ve akçaağaç şurubu ile doğal olarak tatlandırılan bir tatlı. Tariften 12 porsiyon çıkabiliyor.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı Saf Nutrition Organik Maca Tozu
- 1 su bardağı çiğ kaju
- 1/4 su bardağı akçaağaç şurubu
- 1/4 fincan hindistan cevizi kreması (veya tam yağlı hindistan cevizi sütü) – gerekirse köpüğü inceltmek için biraz fazladan bulundurun
- 2 çay kaşığı vanilya özü
- 375 gram bitter çikolata
- 4 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
Tarif:
Kajuları ıslatmanız gerekeceği için bu tarifi birkaç saat önceden başlatın. Kajuları bir kaseye koyun ve üzerini suyla kapatın ve 3-5 saat bekletin.
Silikon kalıplarınızın da elinizin altında olduğundan emin olun! Bunları bir tepsi üzerine koyun, böylece onları tezgah ve buzdolabı arasında kolayca taşıyabilirsiniz.
Kaju fıstığı ıslandıktan sonra suyu boşaltın ıslatılmış kajuları bir blender veya mutfak robotuna koyun. Maca, hindistan cevizi kreması, akçaağaç şurubu ve vanilya özünü ekleyin. Kalın, pürüzsüz bir köpük elde edene kadar karıştırın. Çok kalınsa, biraz hindistan cevizi kreması ekleyin.
150 gram çikolatayı benmari yöntemiyle eritin. Çikolata erirken, 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ile pürüzsüz bir şekilde birleşene kadar karıştırın. Eritilmiş çikolata karışımını kalıplarınız arasında eşit olarak bölün. Kalıpları donması için 20-30 dakika dondurucuya yerleştirin.
Stabil hale geldikten sonra dondurucudan çıkarın. Kaju köpüğü karışımını alın ve her kalıbın ortasına cömert bir çay kaşığı koyun. Mousse’u biraz düzleştirin, böylece erimiş çikolata ile kolayca kaplayabilirsiniz, ancak kenarlarında biraz boşluk bırakın, böylece biraz çikolata yanlardan akabilir.
Kalan çikolata ve hindistan cevizi yağını dai ilk partiyi erittiğiniz gibi eritin. Eritilmiş çikolatayı kaju köpüğünün üzerini kaplayacak şekilde kalıplara dökün. Herhangi bir dekorasyon kullanıyorsanız, bunları donmadan önce çikolatanın üzerine serpin.
Çikolataları dondurmak için buzdolabına veya dondurucuya yerleştirin (tabii ki, dondurucuda daha hızlı olacaktır). Buzdolabında 10 güne kadar dayanabilir.
Maca aromalı sağlıklı sıcak çikolata
Bu sıcak çikolata tarifi, enerji verici özelliğiyle sabahları dahil gün boyu kremsi, lezzetli tadıyla tercih edilebilen bir alternatif. Tariften iki porsiyon çıkıyor.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı Saf Nutrition Organik Maca Tozu
- 2 su bardağı şekersiz badem sütü
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- ½ çay kaşığı hindistancevizi yağı
- Bir tutam tarçın
- Küçük bir tutam deniz tuzu
Tarif:
Bir blenderde badem sütü, kakao tozu, maca, akçaağaç şurubu, hindistan cevizi yağı, tarçın ve tuzu karıştırın. (Bunu elle de çırpabilirsiniz). Küçük bir tencereye aktarın ve orta ateşte ısıtın. İsterseniz tadın ve tatlılığı ayarlayın. Çok kalınsa biraz daha badem sütü ekleyin.
HALA OKUMADINIZ MI?
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!