Bizimle iletişime geçin

Haberler

Şekerli içecekler bağırsak kanserine sebep olabilir mi?

Antrenman esnasında sıvı takviyelere elbette ihtiyaç duyabilirsiniz, fakat spor içeceklerinin dozunu kaçırmanız sağlık problemlerine neden olabilir

Fotoğraf Brian Barnhart

İçecek olarak sadece su tüketmekten pek hoşlanmayabilirsiniz -bunu anlıyoruz -o yüzden hem sürüşlerde hem de günlük yaşamda içebileceğiniz bir içecek karışımı hazırlamış olabilirsiniz. Bu içecek, spor içeceklerine ek olarak soda, enerji içecekleri ve meyve suları olabilir. Bu içecekler, tat sorununuzu çözerken, Gut dergisinde son zamanlarda yapılan bir araştırma, içtiğiniz şeyi yeniden düşünmek isteyebileceğinizi söylüyor.

Araştırmacılar, 1989’da başlayan, kadınların günlük alışkanlıkları ve bunların sağlık açısından sonuçlarını inceleyen bir araştırmada, 95.000’den fazla katılımcı tarafından sağlanan bazı verilere baktı.

24 yıllık bir süre zarfında, yüksek şekerle tatlandırılmış içecek tüketenlerin 50 yaşından önce bağırsak kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldular. Bunlardan günde iki kere veya daha fazla içen kadınların ise bu tip kansere yakalanma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu buldular.

Bunun nedeni muhtemelen şekerle tatlandırılmış içeceklerin kan şekeri ve insülin salgılanmasında neden olduğu hızlı artış. Bu artış, bağırsak kanseri riskiyle ilişkili olan iltihaplanmaya ve obeziteye yol açıyor.

Yapay tatlandırıcıların dezavantajları olsa da, araştırmacılar, yapay olarak tatlandırılmış içecekleri, şekerle tatlandırılmış içeceklere tercih etmenin daha iyi olduğunu keşfettiler. Bu durumda, 50 yaşından önce bağırsak kanseri teşhisi riski yüzde 17 ila 36 daha düşük oluyor.

”Antrenmanınız bir saatten kısa sürüyorsa spor içeceğine ihtiyacınız yok.”

Peki günlük tüketim nasıl olmalı? Birincisi, uzman diyetisyen Kelsey Pezzuti’ye göre, sporcu beslenmesinde egzersiz yapmadığınız zamanlarda su daha iyi bir seçenek olacaktır. Bicycling haberine göre, sporcu içeceklerini günlük olarak kullanmamanın, şeker miktarını kontrol etmenize yardımcı olabileceğini söyledi.

Sürüş sırasında veya başka bir egzersiz yaparken, orta ila yüksek yoğunlukta efor harcıyorsanız ve bu bir saatten fazla sürüyorsa, bir spor içeceği faydalı olabilir. Bunun nedeni, sıvı, elektrolit ve karbonhidrat kombinasyonlarının, sade suya kıyasla, sürekli enerji ile yoğun egzersizler yapabilmenize destek olarak, güç üretimine yardımcı olmasıdır.

Peki bu sürüş sadece 30 dakika işe gidip gelmekle sınırlıysa? O zaman bir spor içeceğine ihtiyacınız yok.

Pezzuti, “Bu içecekler, maraton koşucuları veya triatletler gibi günde birkaç saat egzersiz yapan sporcular içindir.” dedi. “Antrenmanınız bir saatten az sürerse, bir spor içeceğine ihtiyacınız olma ihtimaliniz zayıftır.”

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!