Egzersiz yapmak stresinizi azaltmanıza yardımcı oluyorsa; ancak bisiklete binme veya egzersiz yapma düşüncesi de bunalmanıza neden oluyorsa, yeni araştırmalar yalnız olmadığınızı gösteriyor. Buna “egzersiz-stres paradoksu” deniyor ve pandemi sırasında ruh sağlığı üzerindeki etkilerinden dolayı giderek daha da yaygın hale gelen bir kavram.
Egzersizin depresyon, anksiyete ve stres oranlarını azalttığına dair çok sayıda araştırma var. Fakat bisiklete binme veya egzersiz yapma düşüncesi de sizi bunalttığı için, egzersiz yapıp da stresinizi atamıyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, çoğu insan da sizin gibi bu dertten muzdarip.
Bunun adı “egzersiz-stres paradoksu” ve şu anda PLOS One dergisindeki yeni bir araştırmaya göre her zamankinden daha da şiddetli bir hale gelmiş durumda.
Daha aktif olabilmek için motivasyon bulamıyoruz
Araştırmacılar yaklaşık 1.700 kişiye anket yaptı. Bu ankette fiziksel aktivite, hareketsizlik, egzersiz yapmaya engel olan durumlar ve bunların pandemi öncesi günlere kıyasla ne kadar artmış olabileceği soruldu.
İnsanların çoğu, fazla endişeli oldukları için egzersiz yapma konusunda isteksiz olduklarını belirttiler. Aktif kalmayı başarabilenler, kilo kaybı veya güç kazanımı gibi fiziksel yararlarından çok, anksiyetelerinin hafiflemesi gibi zihinsel sağlığa olan yararlarının kendilerini daha çok motive ettiklerini söylediler. Çoğu, salgın sırasında günde normalden ortalama 30 dakika daha fazla oturduğunu ve haftada bir saat daha az egzersiz yaptığını belirtti. Ankete katılanların yarısından fazlası, COVID-19’un başlangıcından bu yana, ruh sağlıklarının kötüye gittiğini söyledi.
Araştırmanın baş yazarı ve McMaster Üniversitesi’nde kinesiyoloji bölümünde Doç. Dr. Jennifer Heisz’e göre, işin püf noktasının, motivasyon eksikliğimizi bir şekilde aktif olmaya doğru yöneltmek olduğunu belirtiyor. Bicycling haberine göre, katılımcılar egzersizin semptomlara iyi gelebileceğini farkındalardı, ancak içinde bulundukları depresyon, daha aktif olmak için motivasyon bulmalarına engel oluyordu.
Üzerine yoğunlaşılması gereken asıl konunun, bunun neden yaşandığını bulmak olduğunu söyledi Heisz. Araştırmacılar, edinilen verilere göre egzersiz yapmayı engelleyen nedenlerin sosyal destek eksikliği, yeterli zaman olmaması, tesislere ve ekipmana erişim kısıtlılığı olduğunu gördüler.
”Daha çok zaman, daha az motivasyon cesaretimizi kırıyor”
Ancak Heisz, pandeminin birçok insana evden çalışma, seyahat veya diğer faaliyetlerin azalması nedeniyle, daha fazla boş zaman kazandırdığını ekledi. Bu aslında sorunu daha da kötüleştirebilir, çünkü bisiklete binmek için daha fazla zamanınız ancak daha az motivasyonunuz var ve bu da cesaretinizin kırılmasına neden oluyor.
Heisz, “Verilmek istenen mesajın bu konuda gerçekten anlayışlı bir şekilde aktarılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. “Amacımız şu anda insanların hayatlarına daha da fazla stres veya suçluluk hissi eklemek olmamalı.”
Bulgulara yanıt olarak, araştırmacılar size ihtiyacınız olan desteği verebilecek tavsiyeler içeren, kanıtlara dayalı ücretsiz bir rehber oluşturdular. Örneğin, eğer endişeli hissediyorsanız, düşük yoğunluklu bir egzersizin size iyi gelebileceğini belirtiyor; ya da tıpkı randevular gibi antrenmanlarınızı takviminizde zaman belirleyerek planlayabiliyor.
Heisz, “Buradaki ana mesaj: az egzersiz hiç yoktan iyidir.” dedi. “Her gün biraz da olsa hareket edin.”