Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da, Ankara’da alkollü bir sürücünün neden olduğu cinayet sonucu yaşamını yitiren bisikletçi Umut Gündüz’ün davasının ilk duruşması 24 Haziran’da görüldü.
Batıkent Çakırlar Caddesi’nde geçen yıl meydana gelen olayda bisiklet sporcusu Umut Gündüz, antrenman sonrası evine dönerken Çağdaş Şenyüz’ün otomobiliyle çarpması sonucu hayatını kaybetti. Gözaltına alınan Çağdaş Şenyüz’ün 1.53 promil alkollü olduğu belirlendi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Çağdaş Şenyüz, 4 ay sonra tahliye edildi.
Olay yerine aracının plakasını kendisinin bıraktığını söyleyen sanık, kendisini “Plakamı bırakmasaydım beni bulamayabilirdiniz” sözleriyle savundu. Hakim, sanığın tutuklanmasını ve görevsizlik talebini reddetti. Keşif talebinin bekletilmesine, bir sonraki duruşmanın 7 Aralık 2021 tarihinde yapılmasına karar verdi.
6 yıl hapis istemiyle dava
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda Umut Gündüz’ün, yolun sağ şeridinden eksiksiz teçhizatla gittiği, kaskında ve bisikletinde araç sürücülerini uyarmak için ışıklandırma bulunduğu ve kusursuz olduğu belirtildi.
Raporda Çağdaş Şenyüz’ün ise alkollü olduğu, yüksek hızla ve trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanması nedeniyle asli kusurlu olduğu ifade edildi.
Soruşturma kapsamında Çağdaş Şenyüz hakkında “taksirle ölüme neden olmak” suçundan suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
“Korktuğum için plakamı bırakıp gittim”
Ankara 16’ncı Asliye Ceza Mahkemesinde sanık Şenyüz’ün tutuksuz yargılanmasına başlandı. Duruşmaya sanık, ölen Umut Gündüz’ün annesi Asuman ve babası Menderes Gündüz ile taraf avukatları katıldı.
Sanık Şenyüz, olay günü saat 23.30 sıralarında aracıyla Batıkent’ten Sincan’a doğru seyir halinde olduğunu, Hipodromun önündeki ışıklarda durduktan sonra yeşil ışık yanmasıyla hareket ettiğini, 50 kilometre hızla ilerlediği sırada şerit değiştirirken ses duyduğunu söyledi. Yaklaşık 50 metre sonra ne olduğunu anlamak için durduğunu söyleyen Şenyüz, “Bisikletli kişiyi görmemiştim. Bisikletli kişi ön camın üstüne düştü. Cam kırıldı; ama ne olduğunu anlayamadım, yavaşladım. Aracın içerisindeyken sol tarafımdan bir fren sesi geldi. Hızla yanımdan beyaz renkli bir araç geçti. Yanımdan geçen beyaz aracın bisikletli kişiye çarpıp çarpmadığını görmedim.” dedi.
Araçtan indiğini ancak toplanan kalabalıktan korktuğu için plakasını olay yerinden bırakarak gittiğini belirten sanık Şenyüz, “Bu şekilde polislerin bana ulaşacaklarını düşündüm.” diye konuştu.
Savunmasında alkollü olduğunu kabul eden sanık Şenyüz, “İki bira içtim. Yaşanılanlardan dolayı pişmanım. Olay yerinden kaçmadım, bilerek plakamı delil olarak bıraktım ki polisler bana ulaşsın. Kimliğimi bırakamazdım, kaybolma ihtimali vardı. Babamı da trafik kazasında kaybettim. Hayatını kaybeden gencin ailesinden özür diyorum.” ifadesini kullandı.
Mahkemeden tepki çeken karar
Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme sanığın tutuklanmasına yönelik talebi reddetti. Mahkeme heyeti, Umut’un ailesinin avukatlarının olayın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiği yönündeki talebini de reddetti.
Mahkeme, alkollü sürücünün neden olduğu cinayet olayına ilişkin “tarafların kusurunun tespiti için dosyanın adli tıp kurumuna gönderilmesi” yönünde karar verdi.
Duruşmanın ardından Umut Gündüz’ün yakınları hakime ve sanığın Çevik Kuvvet arasında korunmasına tepki gösterdi. Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Katil korundu, aklandı, paklandı. Buradan hiçbir şey çıkmayacak. Hakim görevini yapamadı, savcı ve avukatlarımız ona yardım etti… Burada tanıkları yönlendirerek, suçlayarak sanığı korumaya yönelik ifade almaya çalıştı. Hakime hanım söylenen sözleri çarpıtarak işine geldiği gibi anladı. Umut’u içerideki katil, bizi de Türkiye Cumhuriyeti’nin adaleti öldürdü.” dedi.
”Bisikletli ölümlerini durdurmak için emsal bir karar olmasını bekliyoruz”
Tüm somut delillerin ortada olmasına rağmen sanık Çağdaş Şenyüz’ ün “Bilinçli Taksirle Adam Öldürmekten” Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanmasına karar verildiğinin vurgulandığı açıklamada davaya çağrı da yapılarak şöyle denildi:
“Olayın yaşandığı günden itibaren bugüne kadar geçen yaklaşık bir yıl boyunca bisikletli ölümlerin son bulması amacıyla, Umut Gündüz adına yürüttüğümüz Adalet Mücadelesinde, Umut Gündüz’ ün Ailesi, arkadaşları ve sevenleri olan bizler, 24 Haziran 12:00’de yapılacak ilk duruşmada, %100 kusurlu sanık Çağdaş Şenyüz’ün somut deliller ışığında, “Kasten Adam Öldürmek” suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanmasını ve 19 yaşında, gelecek hayalleri kuran gencecik sporcu bir insanın hayatına son veren bu katilin en yüksek cezayı almasını istiyoruz.
Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin trafik kazası denilerek cezasız bırakılması sonucunda her geçen gün ölümler artmaya devam etmektedir. Son iki yıl içinde buna benzer olaylar sonucu 272 bisikletli hayatını kaybetmiştir. Umut Gündüz davasının örnek bir dava olarak görülmesini ve alınacak kararın bundan sonraki zamanda yaşanması muhtemel bisikletli ölümleri durdurmak için emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ ün Kasten Adam Öldürmek Suçundan yargılanmasını ve en ağır cezayı almasını bekliyoruz.”
E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!