Bizimle iletişime geçin

Haberler

Oğuzhan Tiryaki Sezon Finalini Balkan Şampiyonluğu İle Yaptı

Ülkemizin başarılı genç yeteneklerinden Oğuzhan Tiryaki, Balkan Şampiyonu olmayı başardı. Spor Toto takımının 23 yaşındaki sporcusuyla hem Balkan yarışını hem de kariyerini konuştuk.

2021 sezonunu ülkemizin güney kesimlerindeki tek günlük yarışlarla açan Oğuzhan Tiryaki, Mevlana ve Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ardından Türkiye Şampiyonaları’nda bu senenin ilk podyumuna ulaşmıştı. Ahmet Örken’in ardından zamana karşı ulusal yarışında ikinci olan Tiryaki, yol yarışında ise podyumu son anda kaçırarak dördüncü basamakta kalmıştı. Erciyes Grand Prix’te yarışı yedinci sırada bitirerek finişe ulaşan ilk Türk sporcu olan Oğuzhan Tiryaki, Balkan Şampiyonluğu ile kendisi adına başarılı geçen sezonu taçlandırmış oldu.

Genç bisikletçi, Balkan yarışındaki yoğun tempodan ve eforundan bahsederken soğuk havanın etkilerinin de altını çiziyor. “Öncelikle, spor hayatım boyunca katıldığım en zorlu hava koşullarına sahip yarıştı diyebilirim. Start noktasında 3 derecede yağmur altında başlayan yarışta hava sıcaklığı, irtifanın artması ile birlikte -4 derecelere kadar düştü. Son 25 kilometre kar yağışı ve sis altında yarışmaya devam ettik. Startın verilmesiyle birlikte milli takım olarak hem hava koşullarıyla hem de rakiplerimizle mücadele etmeye başladık. Kaçış grubunda takım arkadaşlarım bulunduğu için gücümü olabildiğince korumaya çalıştım. Yokuş başladığında kaçış grubu yakalandı ve ardından farklı rakip sporcuların atak girişimi oldu. Gücünü yeterince koruyamayan sporcular geride kalırken toplamda 15 kişilik ana grupla beraber son 20 kilometreye girdik. Zaman zaman %12 eğimi bulan bölümlerde sürekli ataklar geldi ve grubu bölmek adına rakip ülke takımlarından girişimler oldu. Karşılık verecek gücümün olmasına rağmen finiş çizgisine daha yakın bir bölümde atak yapmak için bekledim. Romanya takımı toplamda dört sporcu ile grubun en kalabalık ülkesiydi ve kaçış oluşumuna izin vermediler. Son 500 metreye girildiğinde pozisyonumu korumaya çalıştım. Sisten dolayı zor seçtiğimiz tabelalardan son 200 metreyi gördüğümde sprint’imi attım ve yarışı ilk sırada tamamlamayı başardım.”

Geçtiğimiz günlerde Kırşehir ve Hatay’da gerçekleştirilen kulüpler arası yarışlarda aldığı birincilikler ile form grafiğini belli eden Oğuzhan Tiryaki, kuvvetli bir motivasyon seviyesiyle mücadele ettiği Balkan Şampiyonası’nda birinciliği ülkemize getirdi. Sezonun son yarışında aldığı birincilik ile gelecek seneye moral depolayan 23 yaşındaki sporcu, neler başarabileceğini Türk bisikletine bir kez daha kanıtlamış oldu.

“Bisiklet sporunda farklı disiplinlerde yarışmak gerçekten yorucu fakat hepsinin kendine özgü beni cezbeden yönleri var. Pist bisikletinden örnek verecek olursam, 2016 yılında ilk defa yine Balkan Şampiyonası’nda pist bisikleti ile tanışma fırsatım oldu. Piste ilk çıktığım andan itibaren yaşadığım heyecanı size anlatamam. Bisikletlerde frenin olmaması ve sürekli yüksek hızlarda neredeyse %40-50 leri bulan eğimde mücadele etmek beni çok etkiledi. Ardından gelen Balkan Şampiyonluğu ve uluslararası dereceler beni bu branşta kendimi göstermem konusunda kamçıladı. İmkanlar dahilinde belki de Türk bisiklet tarihinde pistte olimpiyatlara katılıp madalya kazanan ilk sporcu olma hayalini kurmama yardımcı oldu.”

19 yaşında Türkiye Yol Yarışı’nda ikincilik elde eden bisikletçi, 2011 yılında ilk spora başladığı andan itibaren dağ bisikletine yoğun bir ilgi duyuyor. Bisiklet hakimiyeti, denge ve koordinasyon açısından dağ bisikletinin faydalarını gördüğünü belirten Tiryaki, kendisini özgür hissettiği bu disiplinde ülkemize başarılar kazandırmaya devam ediyor.

“Yol bisikleti, tüm branşların alt yapısı olarak bilinmektedir. Belirli bir branşta başarılı olabilmek ve mukavemet antrenmanlarının temeli yol bisikletinden geçiyor. Bu yüzden ben de yol bisikletine fazlasıyla zaman ayırıyorum. Yol bisikletinde kendimi şanslı bulduğum noktalardan birisi yıldızlar ve gençler kategorilerinde fazlasıyla yurt dışı yarış deneyimim olması. Yarış içerisinde neler yapmam gerektiği ve parkura göre hangi taktiği izleyeceğim konusunda tecrübeliyim. Çok yarış kaybettim fakat hepsinde farklı bir tecrübe kazandım. Yaptığımız sporun fazlasıyla zor bir branş olduğunun tüm dünya farkında. Başarı elde etmek, gerçekten yıllar gerektiren çalışmalar sonucu oluyor ve bu yüzden azim konusunda kendimi yeterli buluyorum. 2011 yılında başlayan spor hayatımı hiç ara vermeksizin 2021 yılına kadar taşıdım ve hala başarmak istediğim pek çok hedef var. Çalışmalarım her gün devam ediyor.”

Oğuzhan Tiryaki; bisiklet sporunda dağ, pist ve yol olmak üzere üç ayrı branşta Balkan şampiyonluğu elde etmiş ilk Türk sporcu. Çok yönlü bir bisikletçi olan Tiryaki, Türkiye’de yapılacak yeni velodrom için oldukça heyecanlı olduğunu belirtti. “Kendi ülkemde antrenman yapma fırsatım olması rakiplerimle aramdaki farkı biraz olsun eşitlemiş olacak. Başarıların sadece Balkan yarışlarında değil Avrupa ve Dünya genelindeki müsabakalarda da geleceğine inancım sonsuz.”

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!