Bizimle iletişime geçin

Haberler

Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı Sonuçları Açıklandı

Kovid-19 dönemiyle yaygınlaşan ve trafikte alternatif olarak görülen bisiklet kullanımına ilişkin hem kamu kurumları, hem de sivil toplum kuruluşları öncülüğündeki çalışmalar devam ediyor.

“Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı (2030)” kapsamında büyükşehirlerdeki bisikletli ulaşıma yönelik yapılan incelemeden ilginç sonuçlar ortaya çıktı. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından, Ulusal Bisikletli Ulaşım Strateji Planı 2030 kapsamında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de bisiklet paylaşım sistemine sahip sadece 13 büyükşehir var.

İstasyon ve kiralanabilir bisiklet sayısı bakımından İstanbul, 262 istasyon ve 2 bin 600 bisiklet ile en kapsamlı bisiklet paylaşım sistemine sahip kent olarak öne çıktı. İstanbul’u sırasıyla Kocaeli, Konya, İzmir ve Kayseri takip ederken, bu şehirlerdeki istasyon sayıları 40 ile 74, bisiklet sayıları ise 520 ile 890 arasında değişti. Diğer yedi büyükşehirde istasyon sayılarının bir ile 15 arasında, bisiklet sayılarının ise 20 ile 120 arasında değiştiği ortaya konulurken, araştırma sonuçları yedi büyükşehirdeki bisiklet paylaşım sisteminin henüz gelişmekte olduğunu da gözler önüne serdi.

Ülke genelinde toplam bisiklet yolunun 2018’de bin 48 kilometre olduğunun altı çizilen araştırmada, 2023’deki hedefin ise 4 bin 48 kilometre olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Türkiye’de en uzun bisiklet yolu altyapısının 550 kilometre ile Konya’da olduğu, Bursa’da 368 kilometre, İstanbul’da 314 kilometre, Sakarya’da ise 169 kilometre bisiklet yolu olduğu belirtilen araştırmada, 11 büyükşehirde ise bisiklet yolu uzunluğunun 26 – 100 kilometre arasında, 15 büyükşehirde ise bisiklet yolu uzunluğunun 1 – 25 kilometre arasında değiştiği vurgulandı.

“Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı 2030”un proje yöneticisi Dr. Çiğdem Çörek Öztaş, Türkiye’de bisiklet paylaşım sistemine sahip 13 büyükşehir bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Bisiklet, ekonomi, sağlık, toplum ve iklim yönünden pek çok faydaya sahip. Bunun yanı sıra, ulaşım amaçlı olarak hayatımıza entegre edebildiğimizde trafik de rahatlayacak. İstanbullular her yıl trafikte en az 88 saat kaybediyor. Bisikletli ulaşımı trafik sıkışıklığını azaltacak bir çözüm olarak da görebiliriz. ‘Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı’ yön gösterici olması için hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerde bisikletli ulaşım konusunda farkındalık yaratmak için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise bisikletli ulaşımı teşvik etmek için faydalanabilecek.”

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!