İzmit Karabaş Mahallesi Ulugazi Sokak Hüner Bisiklet’te hizmet veren 32 yıllık bisiklet tamircisi Mustafa Taşpınar, akaryakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlar nedeniyle vatandaşın yakıtsız araçlardan biri olan bisikleti tercih etmeye yöneldiğini ancak bisikleti bozulan vatandaşta tamir masrafları yüzünden bisikletini yaptırmak istemediğini ve freni tutmasa da tamir parası ödemektense bisikleti yaptırmadan kullandığını ifade etti.
Bisiklet tamiri konusunda İzmit’in en eski esnaflarından olan 69 yaşındaki Mustafa Taşpınar, akaryakıt zamlarının bisiklet kullanımını arttırdığını ancak tamir malzemelerini fiyatlarına gelen zamların da tamir fiyatlarına yansıdığını bu durumun da tamir işlerinin azalmasına yol açtığını ifade etti. Frenleri bozuk halde bisikletini kullanan vatandaşların da olduğunu söyleyen Taşpınar, “Ben 32 yıldır bu işi yapıyorum, hayatımda her şeye bu kadar büyük zamların geldiğini ilk defa görüyorum. Gelecekte de bu durumun çözüleceği konusunda bir ışık göremediğimi de söylemek istiyorum. Zam sadece bizim sektörde değil her üründe var, ülkede büyük zamların gelmediği hiçbir sektör kalmadı. Akaryakıta zam geldiği için insanlar bisiklet kullanmaya başladı, bu sefer de malzemelere gelen zamlar nedeniyle bisiklet kullananlar bisikletini yaptırmaktan vazgeçerek gidecekleri yerlere yürüyerek ulaşmayı tercih etmeye yöneldi.” diyerek sitem etti.
Ayakta durmakta zorluk çektiğini ve işyerinde bir kişinin daha çalışmasına ihtiyaç duyduğunu ancak zamlar yüzünden personel giderlerini karşılayamayacağını söyleyen Taşpınar, eski fiyatların mevcut fiyatların dörtte biri olduğunu hatırlatarak, “3 bin lira kira ödüyorum stopajla 4 bine yaklaşıyor. Elektrik faturası var, kendim yiyip içiyorum, malzeme alıyorum. Her malzeme aldığımda en az 2-3 bin liralık malzemeyi dolar üzerinden alıyorum. Bunun da fiyatı ikiye üçe katlanıyor. Maliyetlerimiz çok arttı, dolar düşmedikçe kâr marjımız düşüyor. Tamir fiyatlarına yansıdığında da kimse mecbur kalmadıkça gelip tamir yaptırmak istemiyor, frenleri bozuk halde kullanabiliyorlar bu da tehlikeli bir durum maalesef ama ne yazık ki fiyat artışı vatandaşı çekimser kalmasına sebep oluyor.” dedi.
Bir dış lastiği kalite ve büyüklüğünü de baz alırsak en az ortalama 100 liraya değiştiriyoruz, iç lastikte de fiyat 50 lira. Orta göbeğin değişimi 100 lira, arka göbeğin değişimi 100 lira, sele – koltuk değişimi ise 70-100 lira arası. Pedallar ortalama 35 lira, fren tamir ve bakımı ise 30-50 lira arası, zincir değişiminde 30-40 liraya da ortalama 300-400 liraya da var. Bir jantın akordu 30 lira, bir jantın komple değişimi ise 200-300 lira, bir tekerin yaması da 15 liraya yapılır.” diye belirtti.
Tamir fiyatlarının vatandaşı zorladığını söyleyen Taşpınar, mecbur kalmadıkça kimsenin artık tamir yaptırmak istemediğini ve freni bozuk halde olan bisikletlerin bile kullanıldığına dikkat çekti. Taşpınar son olarak sözlerini, “Tamire para veremeyen vatandaş mecbur kalmadıkça bisikletini yaptırmak istemiyor. Tamir fiyatları eskiye göre çok yükseldi ama bu defa da zamlar vatandaşın bozuk bisikleti kullanmasına sebep oluyor.” şeklinde tamamladı.