Tour de France 2022’ye hazır mıyız?

Tour de France 2022’ye hazır mıyız?

İlki 1903 senesinde düzenlenen Fransa Turu, bisiklet sporunda dünyanın en prestijli yarışlarından bir tanesi. Her sene bisiklet süren sürmeyen milyonlarca insan bu yarışı büyük bir heyecanla takip ediyor.

Bu seneki Fransa Turu’nun 21 etabı 1 Temmuz Cuma ile 24 Temmuz Pazar günleri arasında koşulacak. 2022 yılının o beklenen gününe geldi çattı.

Danimarkalı bisikletçiler için sevindiren haber

Geçen senenin başlarında Fransa Turu’nda Grand Départ’ın Danimarka’dan yapılması düşünülürken pandemi sebebiyle planlar suya düşmüş ve bir sene ileriye ertelenmişti. Bu durum, Danimarkalı sporcular ve bisikletseverler için fazlasıyla üzücüydü fakat bu sene Grand Départ dahil olmak üzere Danimarka’da geçen üç farklı etap izleyeceğiz.

Buna karşın Danimarka’da bisiklet sporu hızla gelişmekte. Gün geçtikçe Danimarka’dan daha iyi seviyede bisiklet sporcuları çıkıyor. Tabii ki de Danimarkalı sporcular kendi ülkelerinde geçen etapları kazanmak ve evlerinde sarı mayoyu taşımak isteyeceklerdir. Nitekim onlar için bu şans ömürlerinde bir kez gelebilecek bir fırsat.

Yarışın genel favorisi şüphesiz iki senedir üst üste sarı mayoyu kazanan Slovenyalı bisikletçi Tadej Pogačar. 1998 doğumlu UAE Team Emirates sporcusu Pogačar bu sene de sarı mayoyu kazanırsa üst üste üçüncü kez Fransa Turu’nu birinci bitirmiş olacak. Bu sayede, tüm zamanların en iyi bisikletçileri arasına ismini yazdırmaya bir adım daha yaklaşacak. 

Yarışta bu sene çok fazla sprint etabı bulunmuyor. Bu sebeple sprinterlerin her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi gerekecek.

Yarış başlamadan önce Tour etapları hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

Etap Etap Tour de France Rotası:

1.Etap: 1 Temmuz Cuma, Kopenhag-Kopenhag, 13km, TT

Danimarka’nın Kopenhag kentinde başlayan etap, 2019’da Brüksel’den bu yana Fransa dışındaki ilk Grand Départ. Ayrıca prolog etabı, 2017 yılında Düsseldorf’tan başlayan ve Geraint Thomas’ın Stefan Kung, Vasil Kiryienka ve Tony Martin’in önünde birinci geldiği günden sonraki ilk prolog etabı.

Grand Départ 13,2 kilometre mesafeye sahip. Bunun gibi şehir içi kısa zamana karşılar genellikle güç gerektirir, o nedenle ilk günün kazanmaya en yakın isimleri TT uzmanları ve sprinterlerdir.

2.Etap: 2 Temmuz Cumartesi, Roskilde-Nyborg, 199km

Danimarka sınırları içerisinde bulunan iki düz etaptan birincisi. 202,2km’lik 2. Etap, Kopenhag’ın hemen batısındaki Roskilde ve The Great Belt’i geçerek Nyborg’da sonlanıyor.

Sprinterlerin kendisini gösterebileceği bir etap ama bitiş çizgisine doğru 18km’lik bir köprü geçişi olduğu göz önüne alındığında rüzgâr faktör olabilir. Bu da son bölümde genel klasman iddialısı takımların dahi liderlerini korumak için trenlerini göreceğimiz anlamına gelebilir. Gerçekten izlemesi zevkli ve heyecanlı bir etap olacak.

Etap 3: 3 Temmuz Pazar, Vejle-Sønderborg, 182km

Peloton, Vejle’den Sønderborg’a doğru güneye ilerlerken bugünle birlikte yarışın Danimarka ayağı son bulacak. 182km’lik 3. Etap kesinlikle sprinterler arasında büyük bir kapışmaya sahne olacak.

Bu yılki yarışta sprinterler için çok fazla fırsat yok. Bu etap aynı zamanda Danimarkalı bisikletçilerin kendi ülkelerinde etap galibiyeti elde etmeleri için son şans olacak.

4 Temmuz Pazartesi dinlenme günü.

4. Etap: 5 Temmuz Salı, Dunkerque-Calais, 172km

İlk dinlenme gününden sonra bisikletçiler bölgeyi pedallamadan, Calais’e girmeden ve sahile geri dönmeden önce Dunkerque’den başlayarak Fransa’nın en kuzey bölgesinden geçecekler.

Christian Prudhomme, yol boyunca sprinterleri caydırmak için çok sayıda tepe bulunduğu ve yarış Kanal boyunca ilerlerken yanal rüzgâr potansiyeli olduğu konusunda sporcuları uyardı.

5. Etap: 6 Temmuz Çarşamba, Lille Métropole-Arenberg Porte du Hainaut, 155km

Eğer Paris-Roubaix’ye doyamadıysanız, 2022 Tour’un 6’ncı etabı, Arenberg Porte du Hainaut’ta günü sonlandırmadan önce pelotunu pave taşlı 11 sektör için Kuzeyin Cehennemi’ne geri götürüyor.

Buna benzer bir etabı en son 2018’de John Degenkolb kazanmıştı.

Bu etap aynı zamanda genel klasmancılar açısından da zorlu ve tedirgin bir gün vadediyor.

6. Etap: 7 Temmuz Perşembe, Binche-Longwy, 220km

220km ile yarışın en uzun etabı. ‘Yokuşlu’ bir etap olarak kategorize edilmiş. Bitiş çizgisine son 6km kala 800 metre, ortalama 12% eğimli Mur de Pulventeux’dan geçtikten sonra maksimumu %11 olan 1.6km’lik Côte des Religeuses tırmanışıyla etap sonlanıyor.

7. Etap: 8 Temmuz Cuma, Tomblaine-La Super Planche des Belles Filles, 176km

7. Etap kelimenin tam anlamıyla zorlayıcı bir gün. 176 kilometrelik etap meşhur La Planche des Belles Filles’de bitiriyor, ancak bu sefer sonuna %24 eğimli fazladan bir bölüm eklendi ve bu eklenen bölüm izleyicilerin ağızlarını sulandıracak cinsten.

Bu etap kimin tırmanış bacaklarına sahip olduğunun gerçek bir göstergesi olacak.

Etap 8: 9 Temmuz Cumartesi, Dole-Lozan, 184km

Etapta öne çıkan iki husus var; birincisi İsviçre’de olması ve ikincisi kısa, dik yokuşlarda uzmanlaşmış bisikletçiler için yaratılmış bir profil olması.

186,3 kilometrelik Dole – Lausannes Fransa sınırlarının dışına çıkan iki günün ilki ve 8. Etap, ‘dünya sporunun idari başkenti’ olarak tanımlanan Lozan’a uğruyor, üstelik sonu %12’yi gören, ortalama %4,6, 4.8km’lik bir tırmanışla.

9. Etap: 10 Temmuz Pazar, Aigle-Châtel les Portes du Soleil, 183km

Châtel Les Portes Du Solei, kategorize edilmiş bir tırmanışa sahip olmasa da bitiş çizgisine tırmanışla ulaşıyor. Bu yüzden, 183 kilometrelik Châtel Les Portes Du Soleil ilginç bir etap olabilir. Aynı zamanda 9. Etabın sonlanmasıyla sporcular bir sonraki dinlenme gününe ulaşmış oluyorlar.

Dinlenme günü: 11 Temmuz Pazartesi

Etap 10: 12 Temmuz Salı, Morzine les Portes du Soleil-Megève, 148km

190,7 kilometrelik mesafeye sahip Albertville – Valence, 2020 Dauphiné’de, Lennard Kämna’nın kazandığı etabın aynısı.

Çok fazla eğime sahip olmayan etap sadece 4’üncü kategoriden 7,4 kilometrelik ortalama %2,8 eğimli bir adet kategorize edilmiş tırmanış içermekte. Son kilometrelerinde inişli ve daha sonrasında düz bir rota izleyen etabın sonunda sprinterlerin hünerlerini göreceğiz gibi duruyor.

11. Etap: 13 Temmuz Çarşamba, Albertville-Col du Granon, 149km

149 kilometrelik Albertville – Col du Granon izlemesi keyifli ve muazzam yokuşlarıyla adeta televizyon için yaratılmış bir etap. Göz alıcı fotoğraflar için Luces de Montvernier’den başlayan yarış, Col du Télégraphe ve Col du Galibier’den geçerek Col du Granon’da bitiyor.  

Sporcuları yarışın 50. kilometresinde 3,4km uzunluğunda, ortalama %8,2’lik ilk tırmanış karşılıyor. Ardından Col du Télégraphe’de 11,9km uzunluğunda, %7,1 eğimli tırmanış gelirken, Col du Galibier’de 17,7km’lik %6,9 eğimli iki adet zorlayıcı yokuş sporcuları bekliyor.

Etap 11.3km %9,2 eğimle, 2413m yükseklikte Col du Granon’da bitiyor. İrtifaya bakacak olursak gözler Kolombiya ve Ekvador’da doğan bisikletçilerde olacak gibi duruyor.

12. Etap: 14 Temmuz Perşembe, Briançon-Alpe d’Huez, 166km

Uzun zamandır en çok beklenen Tour de France etabı bu olabilir. Yarışçılar Col du Galibier’den geri dönüp Télégraphe’den aşağı inmekle kalmayacak, daha sonra Col de la Croix de Fer ile ve en sonunda Alpe d’Huez’in zor yokuşlarıyla baş edecekler.

Geraint Thomas’ın 2018’de etabı kazanmasından bu yana ilk kez yer alıyor ve bunu biraz daha anlamlı hale getirmek için Bastille Günü’nde (Fransa’nın kurtuluş günü) kalabalıklar tekrardan yolları dolduracak.

13. Etap: 15 Temmuz Cuma, Bourg d’Oisans-Saint Étienne, 193km

192,6 kilometrelik Le Bourg D’oisans – Saint Etienne, Alpleri geride bırakıp batıya doğru bir sonraki zorluklara ilerlerken, sprinterler için bir fırsat yaratıyor. 15. cuma günü olan etabın son sahnelerinde sprinterlerin arasında kapışmayı izleyeceğiz gibi duruyor.

14. Etap: 16 Temmuz Cumartesi, Saint Étienne-Mende, 195km

Yarışın 16. gününde Saint Etienne – Mende etabı bizleri karşılıyor. 192,5 kilometrelik etap 5 adet kategorize edilmiş tırmanış içermekte. Yarışın ilk bölümlerinde 3. kategorize 7,7km’lik %3,9 ve 2,6km’lik  %7,3 yokuşlarla yarış daha ilk kilometrelerden zorlayıcı bir şekilde başlıyor.

Yarış boyunca inişli – çıkışlı bir rota izleyen 14. Etap, 3km’lik %10,2 eğimli Côte de la Croix Neuve- Montée Jalabert tırmanışıyla sonlanıyor.

15.Etap: 17 Temmuz Pazar, Rodez-Carcassonne, 200km

Etap 202,5 kilometre ile karşımıza çıkıyor. Sadece 2 tane üçüncü kategoriden yokuş bulunduğundan dolayı yarış son kilometreye kadar ayakta kalabilen sprinterler arasında geçecek gibi.

Carcassonne, 2021 yılında QuickStep Takım’da yarışan Mark Cavendish Fransa Turu’nun dördüncü etabı olarak koşulan günü kazanan isimdi.

Dinlenme günü: 18 Temmuz Pazartesi

16. Etap: 19 Temmuz Salı, Carcassonne-Foix, 179km

Dinlenme gününün ardından 179 kilometrelik Carcassonne – Foix etabı bizleri karşılıyor. Etabın ikinci yarısında 11,4km, %7 eğimli ve 9,3km %7,9 eğimli iki tırmanış sporcuları bekliyor. 

İkinci tırmanışta artık kalp atışları hızlanacak ve nabız tavan yapacak.  Ama yarışın bitiş çizgisine, son tırmanışın zirvesinden sonra 27 kilometrelik mesafe daha var. Bu yüzden inişte bir atak mutlaka olacaktır.

Etap 17: 20 Temmuz Çarşamba, Saint Gaudens-Peyragudes, 130km

130 kilometre uzunluğa sahip sondan bir önceki dağ etabı Saint Gaudens – Peyragudes tırmanışçıları bekliyor. Yarışın ilk bölümünde çok fazla yokuş olmamasına rağmen ikinci bölüm 70 kilometrelik inişli – çıkışlı bir profili takip ediyor.

Yarışçılar, Peyragudes tepesinin bitiş çizgisine gelmeden önce 12km’lik %6,5 eğimli, 8,2km’lik %5,1 eğimli ve 10,7 km’lik %6,8 eğimli 3 adet tırmanışın üstesinden gelmek zorunda. Daha sonrasında 8km’lik ortalama %7,8 eğimli Peyragudes ile etabı sonlandıracaklar.

18. Etap: 21 Temmuz Perşembe, Lourdes-Hautacam, 143km

Ve sıra yokuşcuların gösterilerini yapacakları son etapta. Tour de France 2022’nin son yokuş etabı 143 kilometrelik Loudes – Hautacam. Bir önceki yokuş etabı olan Saint Gaudens – Peyragudes gibi ilk bölümde genellikle yokuşsuz bir yarış izleyeceğiz fakat yine yarışın ikinci bölümünde bizleri zorlayıcı 3 adet tırmanış bekliyor.

16,4 kilometrelik %7,1 ortalama eğime sahip 1709m irtifaya ulaşan Col d’Aubisque’de sporcular bacaklarındaki son enerjiyi sarf edecekler. Pelotonda tırmanışı zayıf olanlar burada döküleceklerdir. Daha sonrasında 1709 metrelerden 548 metreye kadar iniyoruz ve karşımıza etabın ikinci büyük tırmanışı geliyor. 10,3km’lik %8,3 eğime sahip bu tırmanıştaki ataklardan sonra önde kalmayı başaran sporcular 13,6km’lik %7,8 eğimli Hautacam zirvesine ilk sırada ulaşmak için mücadele edecekler.

Bu etabı izlemek muhteşem olacak…

19. Etap: 22 Temmuz Cuma, Castelnau Magnoac-Cahors, 189km

Yokuşlu etaplarda yıpranan ve artık bir etap galibiyet fırsatı arayan sprinterler 19. Etap’ta tekrardan sahne alacaklar. Buraya kadar gelmeyi başaran sprinterlerin bacaklarında ne derece güç kaldığını görmüş olacağız.

Yarışta çok sayıda sprint etabı olmayacağı göz önüne alındığında, yeşil mayoyu kazanmak için sprinterler her ânı değerlendirecek.  Bu yüzden yeşil mayo için bu etap inanılmaz derecede önemli olabilir.

20. Etap: 23 Temmuz Cumartesi, Lacapelle Marival-Rocamadour, 40km, TT

Yarışın 40 kilometrelik Lacapelle Marival – Rocamadour TT’si bacaklarda kalan son enerji için bir test. Son ânlara kadar düz ve hafif inişli geçen etap son kilometrelerde iki tane kısa yokuşla sporcuların kalan son güçlerini test edecek. 1,6km’lik %4,7 eğimli ve 1,5km’lik %7,8 eğimli iki adet kısa yokuştan sonra Rocamadour’da TT etabı sonlanıyor.

Rotanın bitiş yeri olan uçurum kenarındaki Rocamadour köyü, Fransa’nın Mont-Saint-Michel’den sonra en çok ziyaret edilen merkezi. Televizyondan harika görüntüler izleyeceğimiz kesin.

21. Etap: 24 Temmuz Pazar, Paris La Défense Arena-Paris Champs-Élysées, 112km

Yıllardır gelenek haline gelen 115,6 kilometrelik Paris La Défense Arena – Paris Champs élysées etabı ile 1 Temmuz Cuma günü başlayan 2022 Fransa Turu serüveni tamamlanıyor. Son etapta artık klasik hâline gelen sarı mayoyu garantilemiş takımın bir gösteri sunacağı kesin.

Umarız yeşil mayo için biraz daha aksiyon görebileceğimiz bir etap olur.

Her sene olduğu gibi bu sene de dünyanın en prestijli bisiklet turu olan Tour de France mutlaka muhteşem etaplara sahip olacaktır. Son derece kıyasıya geçecek yarışta birbirinden heyecanlı etaplar bizleri bekliyor.

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir