Gecikmeler, şüpheler ve ödemeler konusundaki spekülasyonların ardından, Giro d’Italia organizatörleri 2025 Corsa Rosa’nın Adriyatik’in karşısından, Arnavutluk’ta başlayacağını doğruladı.
2025 Giro d’Italia, Arnavutluk’tan 9 Mart Cuma günü başlayacak ve üç etap burada koşulacak. Geriye kalan 18 etap kuzeye gidiyor, kuzeydoğuda ve ardından kuzeybatıda dağ etapları var. Son yıllarda olduğu gibi Giro, 1 Haziran’da başkent Roma’da sona erecek.
Arnavutluk, İtalya dışındaki 15’inci Giro d’Italia başlangıcı olacak; sonuncusu 2022’de Macaristan’ın Budapeşte kentindeydi.
2025 Giro d’Italia’nın tam rotası ise 13 Ocak’ta Roma’da açıklanacak.
“Giro’nun başlangıcını ülkemize getirmek için daha zengin ülkeleri yendik, ülkemizi dünyadaki milyonlarca insana göstermek için sabırsızlanıyoruz. Her zaman Arnavutluk’un küçük bir İtalya olduğunu söyledim ve şimdi Giro ile Adriyatik’in diğer yakasındaki İtalya olacağız” dedi Arnavutluk Başbakanı Edi Rama.
2025 Giro d’Italia, sprinterlerin umutlarını ve hırslarını test edecek 164km’lik bir inişli çıkışlı parkurla başlayacak.
Etap, Arnavutluk’un en büyük şehirlerinden biri olan Durrës’te start alacak ve ardından Gracen’e (5,2% ile 13,5 km) doğru tırmanışlar için iç kesimlere ilerleyecek. Yarış daha sonra başkent Tiran’a devam edecek ve burada üçüncü kategori Surrel tırmanışını içeren 22,2km’lik bir parkur iki kez tamamlanacak. Tırmanışın son seferi bitiş çizgisine 12km’den daha az bir mesafede olacak ve muhtemelen atakları tetikleyecek.
2. Etap, Tiran çevresinde 13,7km’lik tırmanışlı bir bireysel zamana karşı olacak. Bu nedenle genel klasmancıları erken bir test bekliyor.
Arnavutluk’taki üçüncü ve son etap, hem başlangıcı hem de bitişi Vlorë çevresinde engebeli 160km’lik bir parkurda olacak. Qafa E Llogarasë (10,7 km, %7,4) bitişe 39km kala koşulacak ve son 25km düz olacak.
“Sprinterler için bir başlangıç klişesinden kaçındık” diyor Giro d’Italia yarış direktörü Mauro Vegni.
“Bu açılış etaplarının genel klasman yarışmacılarını zorlayacağına ve büyük isimler arasında ilk zaman farklarını görebileceğimize inanıyoruz. Hem yerel izleyiciler hem de yarışı evden takip edenler için Giro’ya heyecan verici bir başlangıç sunacağız.”


