UCI Yol Dünya Şampiyonası 2026: Brandon McNulty favorileri şaşırttı, solo zaferle ABD’ye 1993’ten bu yana ilk erkekler elit dünya şampiyonluğunu kazandırdı

UCI Yol Dünya Şampiyonası 2026: Brandon McNulty favorileri şaşırttı, solo zaferle ABD’ye 1993’ten bu yana ilk erkekler elit dünya şampiyonluğunu kazandırdı

Bitmek bilmeyen bir yarışı nasıl anlatmalı? 273,4 kilometre, altı buçuk saate yakın bir süre ve baştan sona kaos… Montreal’de düzenlenen UCI Yol Dünya Şampiyonası 2026 erkekler elit yol yarışını, soluk kesen bir mücadelenin sonunda tek başına çizgiyi geçen ABD’li Brandon McNulty kazandı. Favorileri fırsatçı ve güçlü bir 32 kilometrelik solo hamleyle şaşırtan McNulty, ülkesine 1993’ten bu yana ilk erkekler elit gökkuşağı formasını kazandırdı ve kariyerinin en büyük zaferini elde etti. Bitiş çizgisini inanamayan bir ifadeyle geçti.

Tam bir “bin atak yarışı” olan organizasyon, tarihin en açık şampiyonalarından biri olma vaadini fazlasıyla yerine getirdi. İki kez üst üste şampiyon olan ve McNulty’nin profesyonel takımından arkadaşı Tadej Pogačar, Vuelta’daki bir kaza nedeniyle unvanını savunamadı. Onsuz yarışın daha mı iyi olacağı sorusu ise katbekat yanıtını buldu.

Yarışın 238 kilometresi boyunca çok sayıda kaçış denendi. Belirleyici an ise bitişe 35 kilometre kala yaşandı. Mathieu van der Poel’in (Hollanda) öncülük ettiği dörtlü öndeki grup, yarış öncesi favorilerden Isaac del Toro (Meksika) ve Paul Seixas’ın (Fransa) da bulunduğu grup tarafından sonunda yakalandı. ABD, bu grupta en iyi temsil edilen takımdı.

Tom Pidcock (Büyük Britanya), Ben Healy (İrlanda) ve Primož Roglič’in (Slovenya) da aralarında olduğu 12 sürücü finali belirleyecek gibi görünüyordu. Ancak inisiyatifi, sınırın hemen öte yakasından gelen Amerikalılar aldı: önce Matteo Jorgenson, ardından McNulty atak yaparak farkı açmayı başardı.

10 saniye kısa sürede 35 saniyeye çıktı. Son iki tura girerken bitiş çizgisini 1:03’lük farkla geçen McNulty artık hayal kurmaya başlayabilirdi. Bir hafta önceki Dünya Şampiyonası zamana karşı yarışta dördüncü olan Amerikalı için bu, kariyerindeki en önemli solo çabaya dönüştü. Bir virajda az kalsın düşüyordu ve fark zaman zaman 35 saniyeye kadar geriledi.

Tam işi bitirecek gibi göründüğü anda ise yarış bir kez daha sürpriz bir viraj aldı. Yarışın anahtarı Voie Camillien-Houde tırmanışının son turunda fark 10 saniyeye kadar düştü ve McNulty tırmanışta çökecek gibi göründü. Diğer sürücüleri markaj altında tutarak adeta bir şampiyon gibi savunma yapan Jorgenson’ın da katkısıyla, kovalayan grup bu cesur Amerikalı’yı yakalayamadı. McNulty yarışı, ikinci sırada bitiren Michael Matthews’un (Avustralya) 13 saniye önünde kazandı. Üçüncülüğü Van der Poel aldı.

2026 Dünya Yol Bisikleti Şampiyonası: “Gerçekten bilmiyorum”

Yarıştan sonra konuşan yeni dünya şampiyonu, yaşadığı şaşkınlığı gizleyemedi:

“Dürüst olmak gerekirse ne diyeceğimi bilmiyorum. Gerçekten sözlerim tükendi. Son 100 metreye kadar o kadar yorgundum ki buna inanmıyordum bile. Gerçekten bilmiyorum.”

“Evet, Mont Royal’deki son tırmanışta zone 2 civarında gidiyordum, resmen ölüyordum ama pedal çevirmeye devam ettim. Haftalardır çok güçlü bir takımımız olduğunu ve bunun mümkün olduğunu söylüyorduk. Çok iyi yarıştığımızı, her hamleyi kontrol ettiğimizi, önde adamlarımızın olduğunu düşünüyorum. Gerçekten ne diyeceğimi bilemiyorum.”

Bunun mümkün olduğuna gerçekten inanıyor muydu? “Hayır. Bunu konuştuk, eşime birkaç şaka yaptım. Bir şeyler olabileceğini biliyordum ama bunun için mucize gerekirdi. Sanırım mucizeler oluyor.”


İlgili Yazılar

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir