Bizimle iletişime geçin

Editoryal

BİSİKLET GÖZLÜKLERİ

Bisiklet gözlükleri dört mevsim bisikletçilerin olmazsa olmazıdır. Peki tüm yıl boyunca kullanacağınız bisiklet gözlüklerini alırken nelere dikkat etmeli?

Gözlük lensleri

Yalnızca bisiklet gözlüğü için değil, güneş gözlüğü dahi alırken en dikkat edilmesi gereken unsurların başında lensler gelir. Bisiklet gözlüğü özelinde lensler hangi hava koşulunda onlardan maksimum verimi alacağınızı belirler. Eğer gün ışığı, bulutlu ve karanlık ışık koşullarında bisiklete biniyorsanız, değiştirilebilir lenslere sahip bir gözlük almanızda fayda var. Zira “lens değiştirilebilir bisiklet gözlükleri” büyük oranda üç farklı lens seçeneğiyle birlikte geliyor. 

Bunlardan ilki, % 100 UV koruması sağlayan standart gölgeli lenslerdir. Ancak uzmanlara göre gölgeli lensler, çok da fazla karanlık olmamalıdır ki sürücü, sürüş esnasında yol yüzeyini rahatlıkla görebilsin. 

İkinci mercek bulutlu hava koşullarında görüşünüzü aydınlatacak sarı tonlarındaki lenslerdir. Bu sayede düz yollarda bozuk yol yüzeylerini fark edebilmeniz kolaylaşacak. Lens değiştirilebilir bisiklet gözlükleriyle gelen son lens tipi ise karanlık koşullarda kullanacağınız net bir lenstir.

Fotokromik lensler

Bir dakika önce güneşli olup, ardından bulutların belirdiği tahmin edilemez havalar lens tercihi bakımından en zorlu koşullardır. Neyse ki insanoğlu fotokromik güneş gözlüğünü icat etti. Hafif duyarlı moleküller kullanılarak üretilen fotokromik güneş gözlükleri, özelliğinden hiçbir şey kaybetmeden, karanlıktan aydınlık koşula kusursuz bir ışık geçişi sağlıyor. 

Lens şekli 

Lens renklerini bir yere bırakacak olursak, bisiklet gözlüğü tercih ederken göz önünde bulundurulması gerek başka faktörler de vardır. Örneğin, darbeye veya kırılmaya dayanıklı lensler gibi. Bu konuda gözlüğünüzde bulunması gereken, çerçevenin polikarbonat veya NXT malzemeden olması. 

Sürüş esnasında yahut kahve molalarında gözlüklerin çizilmesi sık rastlanan durumlardandır. Ufak bir çiziğin keyfinizi kaçırmasını istemiyorsanız, gözlük tercihinde bulunurken, çizilmeye karşı kaplı olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var. 

Bisiklet gözlüklerinde aranan özelliklerden biri de kavramadır. Güneş ışığının yanı sıra, lensler gözlerinizi yağmurdan, rüzgardan ve hatta böceklerden korur. Lens teknolojisi kayak gibi sporlardan bisiklete aktarılan, tek parça lensler genellikle bu durum için en uygun lens tipidir ve ayrıca gözünüzün kenarlarında iyi bir kavrama alanı oluşturur.

Bisiklet gözlüğü çerçevesi

Yeni bir bisiklet gözlüğü aldığınızda ödediğiniz paranın büyük bölümü lenslere değil, çerçeveye gidiyor. Bu nedenle para verdiğiniz bisiklet gözlüğünün çerçevesine ayrıca odaklanmalısınız. Dilerseniz işe çerçeve çeşitlerini sıralayarak başlayalım. 

Üç çeşit çerçeve seçeneği vardır; tam, yarım ve çerçevesiz.

Tamamı benzer işlevlere sahip olsalar da, kimi sürücüler çerçevenin, görüşü kısıtladığı kanısındadır. Bu nedenle çerçeve tercihi biraz da kişiye ve ağırlığa bağlı olarak farklılık gösterebilir. 

Çerçeve tercihinde en önemli unsur, çerçevenin yüzünüze tam olarak oturmasıdır. Gözlük saplarının uçları, kulaklarınızın üst kısmına rahatça oturmalı ve sele üzerinde başınızı oynatırken güven vermelidir. Ancak bunu sağlamak için gözlüklerin yüzünüzde çok sıkı olmalarını da istemezsiniz, aksi takdirde sürüş boyunca çabucak rahatsız edici hale dönüşebilirler.

Bisiklet gözlüklerinin kafanızda sıkı ve güvenli durmasının yolu saplarındaki kauçuk malzemeden geçiyor. Küçük bir detay gibi görünse de rahat bir sürüş için olmazsa olmazdır. Üstelik bu kauçuk malzemelerin çok daha iyi bir uyum sağlamak için ayarlanabilir kollu olanları da mevcut.

Söz konfordan açılmışken, gözlük çerçevesinde dikkat edilmesi gereken bölgelerden biri de burunluktur. Çerçevenin gözünüzde düzgün bir şekilde oturmasını sağlayan burunluk, burnunuzun boyutlarına bağlı olarak şekil alabilen kauçuk bir malzemeden üretilir. 

Numaralı gözlük lensleri

Eğer numaralı gözlük lensleri kullanıyorsanız, bisiklet gözlüğünüz için de reçeteli lensler almanız gerekebilir. Bazı markalar lens stilinin reçeteli versiyonlarını sürücü için tedarik edebiliyor.

Bunu sağlayamayan diğer markalar ise gözlük lenslerinin arkasına oturabilecek ek parçalar tedarik ediyor. Her iki seçenek de ekstra maliyetli ve yalnızca gözlükçülerden sipariş edilebilir vaziyette. Alternatifi ise normal bisiklet gözlüklerinin altına kontak lens takmaktan geçiyor.

NERO CORSA P8

Güneş ışınlarının şiddet ve yoğunluğuna göre renk değiştiren fotokromik lens sayesinde P8 ekstradan lens taşımanın önüne geçiyor. Gözleri numaralı olan kullanıcılar için numaralı cam, gözlüğün içindeki cam yuvasına yerleştirilebiliyor. Grilamid malzeme sayesinde hafif ve dayanıklı bir çerçeveye sahip gözlük, terleme ve sıcaklık değişimlerinde buğulanma önleyici kaplamaya sahip.

Anti alerjik malzemeden yapılan çerçeve yüz ile temas noktalarında konforu arttırıyor. Cam üzerindeki silikon kaplama camın çizilmesini önlerken, gözlük karton kutu ve gözlük taşıma kesesi ile geliyor. Bisiklet sürüşleri için P8 güvenli bir seçenek sunuyor.  

KOO OPEN&OPEN CUBE

İtalyan kask üreticisi Kask tarafından yaratılan Koo markası, Open ve Open Cube ile piyasada iki modelle yer alıyor. Tamamı İtalya’da üretilen gözlüklerin Carl Zeiss lensleri görüş kalitesini en üst seviyeye taşıyor. OpenCube modeli ise sıra dışı katlanma metodu ile göze çarpıyor.

Sapların çerçeveye bağlandığı noktalardan derecesi kademeli olarak ayarlanıp, gözlüğün üst kısmında hava boşluğu arttırılabiliyor. Renk kombinasyonları Kask kasklar ile paralel. Daha kaliteli bir görüş sunmalarına rağmen yoldaki ıslak bölgelerin algılanmasını zorlaştırdığı veya imkansız hale getirdiği gerekçesiyle Koo polarize lens ile üretim yapmıyor.

POC CRAVE 

Profesyonellerin tercihi Crave’ın sade, modern tasarımı mükemmel bir kavrama ve koruma sunuyor. Dürbün, gözlük, monitör ve kamera objektifleri için malzeme üreten Carl Zeiss lensler ise gözlüğe olağanüstü bir netlik kazandırıyor. Gözlük, dayanıklılığı arttırmaya yardımcı olmak için kırılmadan kayda değer ölçüde esneyebilen ultra hafif grilamid materyal çerçeveye sahip.

Geniş çerçeve konstrüksiyonu, buharı tahliye etmeye yardımcı olan havalandırma sağlıyor. Burun ve kulaklarda bulunan hidrofilik kauçuk, ıslakken bile yapışkan özelliğini kaybetmiyor. Hafif, esnek ve dayanıklı yapı, onu neredeyse tüm atletler için mükemmel yapıyor. 


UVEX SPORTSTYLE 803 

BMC-Etixx Pro triatlon takımının tedarikçisi Uvex’in, ultra hafif bu modeli tamamen rekabet için geliştirmiş. Lensler UVA, UVB ve UVC radyasyonlarına karşı güvenilir bir koruma sunuyor. Büyük lensler gözünüzü rüzgara karşı korurken, çerçevesiz tasarım bisikletinizde sınırsız bir görüş alanı sağlıyor.

Ormanda veya doğrudan güneş ışığı altında, Uvex variomatic lensler 10 saniye içerisinde karararak, UV ışınlarına karşı %100 koruma sağlıyor ve 30 saniye içerisinde de orijinal rengine dönüyor. Bu sayede gözlük her ışık koşulunda kullanıma uygun. Entegre lens havalandırması ise inişlerde veya ani sıcaklık değişimlerinde sislenmeyi önlüyor.  

LAZER MAGNETO M1

Muhtemelen dünyanın en aero görünen bisiklet gözlüğü adını çerçeveyi kask kayışlarına sabitlemek için kullanılan mıknatıslardan alıyor. Son derece yenilikçi bir gözlük olan Magneto M1’in manyetik tutucularını kullanmak biraz garip olsa da, son derece iyi düşünülmüş bir fikir; özellikle de uzun sürüşlerde. Kask kayışlarına mıknatıslanan gözlüğün bir diğer avantajı da burun üzerinde baskı oluşturmaması.

Fotokromik özelliğe sahip üç farklı lensle gelen ürün, bu sayede farklı ışık yoğunluklarına kolayca adapte oluyor. Çerçevesiz lenslere ek olarak, havalı görünümü ve mıknatıs yeniliğiyle Magneto M1 ilginç bir seçenek sunuyor.

ORAO ARROYO

Yüksek kalitenin yüksek fiyatlarda gelmesi gerektiği bisiklet dünyasında yaygın bir görüştür; ancak spor marketleri zinciri Decathlon bu fikri yanlış bulduğunu gösteriyor. Düşük fiyatlı bisiklet gözlüğü Orao Arroyo, düzenli bisiklete binen kullanıcılar düşünülerek, üç farklı değiştirilebilir camla geliyor.  

Tüm hava koşullarına uygun. Polikarbonat lensler kırılmaya karşı dayanıklıyken, tüm hava koşullarında %100 Anti-UV koruma sağlıyor. Esnek bileşenli sap uçları gözlüğün yüzünüzden düşmesini önlüyor ve ayarlanabilir burun pedleri, burun şekline göre biçim alıyor. Orao Arroyo fiyat/performans açısından güçlü bir opsiyon olarak karşımıza çıkıyor. 

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

1 Yorum

1 yorum

  1. Pingback: Bisiklet Gözlükleri – Ediz Ateş

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!