Bizimle iletişime geçin

Haberler

HÜKÜMETTEN BİSİKLETLİ ULAŞIM İÇİN MASTER PLAN HAZIRLIĞI

Yaşanmakta olan pandemi süreci, günlük hayatımızdaki pek çok alışkanlığı değiştirirken bu değişim, ulaşım tercihlerimize de yansıdı. Pek çok kişi, sosyal mesafeyi koruma dürtüsüyle toplu taşıma araçlarından uzaklaşırken bireysel ulaşım biçimlerini daha fazla tercih etmeye başladı.

Etkilerinin, salgın sonrasında da devam etmesi beklenen bu değişim, özellikle ulaşım alanında yeniden yapılandırmalar için ülkeleri harekete geçirdi. Dünya genelinde 3.9 milyardan fazla insanın, pandemi nedeniyle kısmi veya tam olarak uygulanan kısıtlamaların etkisi altında olduğu belirtilirken pek çok ülke mevcut durumu, esnek, ulaşılabilir, sürdürülebilir ve en güvenli ulaşım yöntemi olarak görülen bisikletin yaygınlaştırılması için fırsat olarak kabul edilebileceğini de açıkça ifade etti. 

Ülkemizde de İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere pek çok yerde toplu taşıma ve motorlu araç kullanımı yerine bisiklet ve yaya ulaşımı teşvik edilirken artan talep, yeni önlemler alınması ihtiyacını da beraberinde getirdi. Salgın sürecinde çoğu ülkede ulaşımda güvenliğin sağlanması adına geçici bisiklet yollarının oluşturulması, şeritlerin genişletilmesi gibi hızlı önlemler uygulanırken ulaşımda bisiklet kullanımının kalıcı hale getirilmesi adına da planlamalar yapılmaya başlandı. 

Belediyelerle birlikte ülkemizde de bu konuda yapılması planlanan uygulamalardan söz edilirken salgın riski nedeni ile sosyal mesafe kurallarının devam edeceği bu dönem için hükümet, bisikleti ulaşım aracı haline getirmek için kapsamlı bir proje hazırladığını bildirdi.

Pandemi ile birlikte insanların, ulaşımda bisikleti daha fazla tercih edeceğini belirten sektör temsilcileri, Türkiye’nin aynı zamanda üretim üssü olabileceğine de işaret ederken konuyla ilgili hükümet destekli uygulamaların da yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bununla beraber özellikle Avrupa ülkelerinde ise koronavirüs sürecinde bisiklete olan talepte ciddi artışlar görüldü ve yapılan araştırmalarda toplum ulaşım konusundaki alışkanlıkların büyük ölçüde değişeceği belirtildi. 

Fransa’da Ile-de-France bölgesi için uzun vadede kalıcı bisiklet yolları oluşturmak adına 300 milyon € ödenek sağlanacağını belirten Fransız hükümeti, 650 kilometrelik güvenli bisiklet yolu ağı oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. 

Geçtiğimiz günlerde İngiltere ise ülkenin ulaştırma politikasının merkezine bisiklet kullanımı ve yürüyüşü yerleştirebilmek için 2 milyar sterlin değerinde bir paket ayrıldığını açıkladı.

Ülkemizde de bisikletli ve yaya ulaşımı adına çalışmaların başladığına dikkat çeken Bisiklet Endüstrisi Derneği As Başkanı Bayram Akgül, Türkiye’de bisikletin, ulaşım aracı olarak kullanımının teşvik edilmesi için hükümet tarafından bir ulaşım master planı hazırlandığını söylendi.

Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ile ilgili projelerin pandemi süreci ile birlikte hız kazandığını söyleyen Akgül, “İnsanlar alışkanlıklarını değiştirecek. Türkiye’de elektrikli bisiklet trendi var. Pedal destekli bisikletlerin de varlığı ile insanlar ulaşımda bisikleti daha fazla kullanacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de bisiklet kullanımının istenilen seviyede olmadığını belirten Akgül, “Bisiklet, sağlıklı ve ekonomik olan bir ulaşım aracıdır. Bisikleti sosyal hayatımızda ‘karne hediyesi’ olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Avrupa ülkelerinde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için teşvikler var. Mesela Fransa’da bisikletini tamir ettirenlere 50 euro veriliyor. Vergi iadesi ve bisiklet yollarını arttırmak gibi teşvikler de söz konusu” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin aynı zamanda dünya bisiklet üretiminde bir merkez olabileceğini belirten Akgül, şöyle devam etti: “Türkiye’nin üretim merkezi olmasına sektör olarak hazırız. Türkiye, dünya ekonomisinin büyük bölümüne hitap edebilen bir bölgedeyiz. Avrupa, Ortadoğu, Afrika gibi bölgelere kısa mesafe ile ulaşabileceğimiz için avantajlı bir konumdayız.”

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!