Bizimle iletişime geçin

Haberler

SALGIN SONRASI ULAŞIMDA BİSİKLETE OLAN TALEP ARTIYOR

Pandemi süreciyle beraber bisikletli ulaşımın dünya genelinde teşvik edilmesiyle birlikte ulaşımda bisiklete olan ilgi de artış göstermeye devam ediyor. Ülkemizde de bu anlamda benzer uygulamalar görülürken 11 Mayıs Pazartesi günü itibariyle normalleşme sürecinin başladığı İstanbul’da, büyükşehir belediyesi ulaşımda toplu taşıma ve motorlu araç kullanımı yerine yürüyüş ve bisikleti önererek “Salgın halen devam etmektedir, zorunlu olmadıkça lütfen evden çıkmayınız. Toplu taşımayı kullanmak yerine mümkünse yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediniz.” uyarısında bulundu.

Son olarak Batman Belediyesi’nin hayata geçirdiği bisiklet paylaşım sistemi ‘Akıllı Bisikletim – BATBİS’ uygulamasının, salgın nedeniyle halk tarafından çokça tercih edilmeye başlandığı belirtilirken şehir genelindeki bisiklet mağazaları da son günlerde satış konusunda belirgin bir artış yaşandığını söyledi.

Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu (BUGEP) Başkanı Mustafa Karakuş, “Koronavirüs toplu ulaşımı, insanların toplu halde durmasını etkiliyor. Bisiklet sosyal mesafeyi en iyi sağlayabilen ulaşım aracı. Bisikletle belli mesafelere kadar çok rahat ulaşım yapabilirsiniz. Bunu yaparken de koronavirüsten korunabilirsiniz. Pandemi sonrası toplu ulaşımı tercih etmek istemeyen çok sayıda insan var. Dolayısıyla insanlar, bisikleti alternatif bir ulaşım aracı olarak görmeye başladılar. Herkes bisiklete yöneliyor, satışları artıyor. Bütün vatandaşları, bisikletle ulaşım için kendilerini cesaretlendirmeyi öneriyoruz. Sağlıkları için faydalarını görecekler” dedi.

Ulaşımda bisiklet kullanımının artışına yönelik benzer bir durumun yaşanmakta olduğu İzmir’de de koronavirüs salgını sonrası kalabalık içine girmekten çekinen vatandaşlar, toplu taşımadan uzaklaşarak bisiklete yöneldi.

Salgın nedeniyle işe bisikletiyle gittiğini söyleyen 44 yaşındaki Metin Erdem, “Toplu taşıma araçlarını kullanmaktan çekiniyoruz mikrop ve virüs nedeniyle. Toplu taşımayı kullanmamız gerekirse gerekli önlemleri alıyoruz, ancak tercihimiz bisiklet. Zaten çocukluğumuz bisiklet kullanmakla geçti, şimdi de kullanmayı seviyorum” diye konuştu.

Bisiklet kullanıcısı avukat Hüseyin Tekeli ise Bornova’da yaşadığını, Alsancak’taki iş yerine gitmek için her gün yaklaşık 10 kilometre pedal çevirdiğini belirterek, “Koronavirüs sonrası bisiklet, daha izole bir araç olduğu için bizim adımıza daha önemli hale geldi. Son zamanlarda toplu taşıma kullanmıyorum, güven duymuyorum. Sağlık anlamında başıma ne geleceğini bilmiyorum. Virüs bulaşma riski nedeniyle şu aşamada toplu taşımayı kullanmayı düşünmüyorum. Bu dönemde sosyal izolasyon açısından bisikletin en doğru araç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bisiklet mağazası sahibi Hüsnü Sundu da satışlardaki artışa dikkat çekerek “Vatandaşlarımız bu dönem otobüs ve metro gibi araçlara binmek istemiyorlar. Bu nedenle işe gidip gelmek amacıyla bisikleti tercih ediyorlar. Bu dönem işlerimizde ciddi bir artış var. Son 1 aydır bu artış gözle görülür dereceye ulaştı. Satışlarda yüzde 15’lik bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Ben de sağlıklı yaşam ve pandemiden uzak durmak için ulaşımı bisikletle sağlamanın en mantıklısı diye düşünüyorum” dedi.

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!