Türkiye Bisiklet Federasyonu, çevreci ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikletin. Federasyon, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve kolaylaştırmak amacıyla bir talepte bulundu. Talepte bisiklet sporcularının bisikletlerini yanlarında taşıyabilmesi için. Gerekli hakkı tanınması ve bisiklet kontenjanı (bagaj hakkı) verilmesini kapsıyordu.
TCDD Genel Müdürlüğü, bu talebe olumlu yanıt verdi.
Tüm dünyadaki bisiklet taşıma kuralları örnek alınarak belirlenen hükümler, bisikletlilerin ulaşımını kolaylaştıracak. Aynı zamanda sağlık, çevre, ekolojik dengesi. Egzozsuz yaşam ve ekonomik tasarruf gibi konularda da örnek teşkil edecek.
Banliyö ve Marmaray trenlerinde, yoğun olmayan saatlerde. Yetkililer, her türlü bisikletin (katlanabilir, city bike, mountain bike) taşınmasına izin verdi. TCDD Yolcular, bu trenlerde sadece katlanabilir bisikletleri ücretsiz taşıyabilecek.
“Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.
Bisikletin tabana yayılması için. Bisikletli yaşamın kolaylaştırılması ve her yerde kabul görmesi adına. Verdiğimiz emeğin yanında olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Adil Karaismailoğlu’na, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüklerine çok teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.
Müftüoğlu, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:
Bisikletin gerçek bir ulaşım aracı olarak kabul edilip. Bu çevreci, sağlıklı aracın daha yaygın kullanılması için mücadelemiz sürecek. Bisikletli yaşamı daha kolay ve daha güvenli hale getireceğiz.”

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü. Tren türlerine göre bisikletlerin trenlere kabul esaslarını şu şekilde belirtilmiştir:
Banliyö Trenleri ve Marmaray trenlerinde;
- Pazar ve milli bayram günleri hariç diğer günlerde yolcu yoğun saatler (zirve saatler) olan 07.00-08.30 ila 16.00-19.30 saatleri dışında bisikletler trenlerde yolcu beraberinde küçük el bagajı kabul edilecek, taşıma için ayrıca bir ücret alınmadan taşınmaktadır.
- Yolcu yoğun saatlerde ise trenlere kesinlikle bisiklet kabul edilmemektedir.
- Yolcu yoğunluğu olmayan pazar günlerinde ve milli bayramlarda gün boyunca bisikletler ücretsiz olarak taşımaya kabul edilmektedir.
- Bisikletler tüm vagonlara kabul edilerek ve varsa bisiklet taşıması için ayrılan boşluklarda veya ara boşluklarda yolcu geçişini engellemeyecek şekilde taşınması sağlanmaktadır.
- Asansörlerde, yürüyen merdivenlerde, trenlerde ve trenlere iniş binişlerde kendilerine ve/veya diğer yolculara verilecek her türlü zarar ve ziyandan bisiklet sahibi sorumludur.
- Turnike olan bölgelerde bisiklet geçişleri engelli turnikelerinden yapılmaktadır.
Yüksek Hızlı Trenlerde;
- YHT`lerde el bagajları için ayrılmış bölmeye sığabilecek ölçüde katlanabilir bisikletler, yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve yolcusu beraberinde ücretsiz taşınmaktadır.
- YHT`lerde katlanamayan bisikletlerin taşınmasına izin verilmemektedir.
Anahat ve Bölgesel Trenlerde;
- Anahat ve bölgesel trenlerde, sadece tren teşkilatında furgon veya furgon bölmesi olan trenlere, katlanamayan bisikletler yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve ücretsiz taşınmaktadır.
- Teşkilatında furgon olmayan trenlerde bagaj bölmesine sığabilecek ölçüde katlanabilir bisikletler, yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve ücretsiz taşınmaktadır. Bu trenlerde katlanamayan bisikletlerin taşınmasına izin verilmemektedir.
- Tren teşkilatında furgon veya furgon bölmesi olan trenlerde, katlanamayan bisikletlerin açık hali ile sığmasının mümkün olmadığı durumlarda tekerlerinin ve pedallarının sökülerek boyutunun yolcu tarafından küçültülmesi gerekmektedir.


