Sürüşlerde güvenlik için: Kask

Sürüşlerde güvenlik için: Kask

Yazı Bora Tirki

Her şeyden önce, bir bisikletiniz varsa mutlaka kaskınız da olmalı. Kask sizi kazalarda alacağınız muhtemel darbelerden koruyacaktır.

‘’Kask takınca saçım bozuluyor, beni çirkin gösteriyor. Kask beni iyi göstermiyor. Kask takmaya gerek yok, ben yarışmacı değilim.’’ diye düşünmeyin! Güvende olmanızı sağlaması dışında size konfor da sağlar ve tarz sahibi görünmenize yardımcı olur. ‘’Bana bir şey olmaz.’’ demek yerine kask takın. En kötü kaza sonrası bile kırılan kemiklerinizi alçıya alarak iyileştirebilirsiniz, fakat kafatasınızı alçıya alamazsınız. Bu yüzden kask olmazsa olmazlardandır.

Kaskın önemli noktaları

Dış katmandan başlayabiliriz. Bu, kaskın plastik kabın altındaki sıkılaştırılmış köpük ile birleşmesini sağlar ve taş, toprak, cam, ağaç dalları vb. şeylerin kaskınızı delmesini engeller. Hava kanalları ne kadar fazla ise havalandırma o kadar iyi olur. Bu sayede aşırı terlemezsiniz. Çoğu marka siperlikleri sökülüp takılabilir olanlardan imal eder. Siperlik gözlerinizi güneşten ve çamurdan korur. Destek süngerleri, darbeyi yumuşatıcı etkisinin dışında kaskın kafanıza oturmasını ve terin emilimini sağlar. Konfor için gereklidir.

MTB kaskı
Kaskın iç kısmı

Kayışlar, kaskın kafanızda olması gerektiği hizada tutmasını sağlar. Güçlü ve ter tutmayan kayışlar profesyonel sporcular için önemlidir. Micro-Dial bağlama sistemi sayesinde kaskın kafanızın içine daha sıkı oturması sağlanır. Böylelikle kaskınız gereksiz şekilde öne veya arkaya doğru düşmez.

Ağırlık, profesyonel sporcular için en önemli konudur. Boyun ağrısı yapmaması için kaskın ağırlığı önemlidir. Ancak, hafif bir kaskın fiyatı mühendislik ve tasarım detayları sebebiyle yüksektir. Kaskı taktığınızda kaşlarınızın üzerinde bir parmak eniyle 1-1,5 cm boşluk olmalıdır. Kafanızı çok sıkmayacak şekilde ayarlayın. Çene altına gelecek kayışların birleşme noktası kulak altlarında olmalı ve bağlantı tokaları ise ağzını açık tuttuğunuzda rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

Kask seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kask alırken çok ucuza kaçmamaya özen gösterin ve mümkün olduğunca iyi bir kask alın. Güvenlik ve sağlamlık testlerine girmiş ve gerekli patentleri almış kaskları tercih edin. Kask alırken, kaskın iç kısımlarında veya orijinal kutularında bu patentlere sahip olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz.

Zamana karşı/triatlon kaskı

Sürücüler nasıl kasklar tercih ediyorlar?

Bisikletinizin kullanım stiline göre ülkemizde iyi markaların çok güzel kaskları var. Çocuklara, gençlere, yetişkin kadın ve erkeklere uygun kasklar mevcut. Çocuk kaskları, daha çok renkli, çizgi film karakterlidir. Kız çocukları en çok çiçekli, kelebek görsellerini içeren pembe kaskları, erkek çocuklar ise çizgi film karakter görselli, mavi, siyah, siyah/kırmızı renkleri seçerler. Bazı markalarda, kaskın ön iç kısmında sineklik mevcut.

Kadın kaskları yine onların tercih ettiği renkler ve güzel stile sahip modellerden oluşur. Birkaç iyi marka kadınların toplu saçlarının rahat bir şekilde arka havalandırma kanalları ve arka emniyet düzeni arasından geçmesini sağlar ve kaskın kullanıcının kafasına tam oturmasına müsaade eder.

Gençler ve erkekler için de stil önemlidir. Bu yüzden bisiklet tarzlarına göre kask seçmek isterler.

Tepe inişi (Downhill) kaskı
Yol bisikleti kaskı

Yol, dağ, şehir kullanımı ve bisikletle akrobatik hareket yapan kişilere özel kasklar var. Profesyonel yol bisikleti sürücüleri için aerodinamik bir yapı ve hafiflik önemlidir. Zamana karşı profesyonel bisiklet yarışmacılarının tercihi ise, Aero-TT kasklarıdır. Dağ bisikleti sürücüleri daha çok siperli ve hava kanallarının çok olduğu kaskları tercih ederler. Profesyonel dağ bisikleti sürücüleri siperliğe pek ihtiyaç duymazlar. Hafiflik ve hava kanallarının çok olması önemlidir.

Tepe inişi ve serbest sürüş yapan dağ bisikleti kullanıcıları, full face olarak bilinen, çene korumalı, daha çok moto-cross sürücülerinin kullandıklarına benzer sağlam kaskları tercih ederler. Dik yamaçlardan iniş yaparken olası kazalarda daha çok yüz üstü düşme ihtimalleri yüksektir ve kaskların önünde bulunan çene koruması sayesinde büyük riskli yaralanmaların önüne geçerler. Motosiklet sürücülerinin kullandıkları kasklara göre çok daha hafif kasklardır.

Şehir bisikleti kullanıcıları siperli, daha az hava kanallı, biraz daha yuvarlak hatları ve tek renk seçeneklerini tercih ederler. Akrobatik hareketeler deneyen Bmx veya Trail bisiklet sürücüleri, daha az hava kanallı, yuvarlak hatlı ve cesur ruhlarını yansıtacak çeşitli renkli kaskları tercih ederler.

Nasıl ölçülür?

Mezura ile kaşlarınızın yaklaşık 1 cm üzerinden başınızı çevreleyecek şekilde ölçüm yapabilirsiniz. Alacağınız ölçü sizin tabloya göre hangi beden kask alacağınıza yardımcı olacaktır.

“Kask sizin güvenliğiniz için gereklidir”

Çocuk kaskı
Aero yol bisikleti kaskı

KASK ÖLÇÜLERİ

• 0-3 yaş çocuklar için;    44-52cm (tek beden)

• 3-7 yaş çocuklar için;      47-55cm (tek beden)

• 7-12 yaş gençler için;     50-56cm (tek beden)

• Yetişkinler için; S beden 51-57cm, M beden; 54-60cm, L beden; 57-63cm

Not: Tabloya göre ölçüler firmalara göre değişiklik gösterebilir.

PATENTLER

• CE, EN1078; Avrupa Güvenlik Standardı

• C.P.S.C;  Birleşmiş Milletler Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu

• SNELL, B-90A, B-90C, B95; Snell Memorial Vakfı

• AS/NZS 2063; Avusturalya, Yeni Zelanda Güvenlik Standardı

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir