Yazı Tufan Sağnak Fotoğraf Onur Gökçe
Dağ bisikleti sürüşlerini daha keyifli hale getiren şeyler arasında hiç kuşkusuzdur ki. Engebeli bir arazi ve keskin virajlı patikalar yer alıyor. Böylesi bir parkurda yol alırken kontrol ve manevra kabiliyetini sağlamak için en büyük görev kollarımıza ve gidon hakimiyetine düşüyor. Ayrıca uygun zamanlarda frenleri kullanarak ön ve arka tekerleklerin hızını kontrol edebilirsiniz. Fren kollarının her an parmaklarımızın altında hazır pozisyonda olması gerekiyor. Öte yandan yanlış açıda ayarlanmış gidon ve fren kollarından dolayı. Bileklerde zorlanma, uyuşma ile kol ve boyun bölgesinde ağrılara yol açması da olası. Bu nedenlerle gidonun ve bağlı olarak fren kollarının açılarının doğru yönde ayarlanması gerekli.
Bu konu için kullandığımız örnek bisiklette, günümüzde en yaygın tercih edilen gidon tipi olan ‘riser’ (yükselen açılı) gidon bulunuyor. Kullanıcıların tercihlerine göre zaman zaman farklılıklar olsa da, bu gidonların açısını ayarlarken geçerli olan genel bir kural vardır. Bileklerin ergonomik duruşuna uyumlu biçimde, gidonun yükselen uçlarının kullanıcının göz hizasına yönelecek şekilde ayarlanması. Düz tipte (flat) gidonlarda da bilek ergonomisi için hafif bir açı bulunmakta ve aynı biçimde ayarlanması gerekmekte.
Bu hizayı bulurken markaların gidonun ön kısmına yerleştirdiği logolardan ve merkezdeki hizalama çizgilerinden yararlanabiliriz. Gidon doğru yönde ise logolar genellikle öne bakacak biçimde konumlanacaktır.
gerekli malzemeler, ayarları yapmak için 4 ve 5mm alyan anahtarı kullanabilirsiniz
Sırasıyla yapılan işlemler

Bu ayarları yapmak için dört ve beş numaralı alyan anahtarlar çoğunlukla yeterli olacaktır. Öncelikle gidonu tutan boğaz kelepçesinin dört adet vidasını hafifçe gevşetiyoruz.

Gidonun tam olarak merkezde olduğundan emin olmak için üzerindeki kılavuz çizgilerinden yararlanarak boğaz üzerinde hizalıyoruz.

Gidonun yönünü, uçları göz hizasına yönelecek biçimde ayarlıyoruz.

Sonra boğazın kelepçe vidalarını eşit miktarda sıkıştırarak gidon pozisyonunu sabitliyoruz. Bazı boğaz modellerinde önce üst iki vidayı sonuna kadar sıkmalısınız. Ardından alttaki iki vidayı da sıkarak boşluğu almamız gerekmekte. Böyle bir modele sahipseniz, boğaz üzerindeki işaretlerle verilen yönergeler size yardımcı olacaktır.

Elciklerden tutup kuvvetlice çevirmeye çalışarak gidonun sağlamlığından emin olmamız gerekli.

Gidonun açısını değiştirdiğimiz için fren ve vites kollarının açısı da değişmiş oldu. Bunları yeniden doğru biçimde ayarlamamız gerekli. Buradaki modelimizde Shimaono’nun XT modeli, tümleşik fren ve vites kolları bulunmakta. Bu durumda tek vidayı gevşeterek ayar yapabileceğiz. Öncelikle alyan anahtarla bu vidayı gevşetiyoruz

Fren/vites kolunu uygun açıda çeviriyoruz.

Bu ayarı yaparken kullanabileceğimiz en iyi gösterge, sele üzerinde otururken, kollarımız, bileklerimiz ve fren koluna uzanan parmaklarımızın aynı hizada olması.

Uygun pozisyonu sağ ve sol kolda uyguladıktan sonra fren kelepçesinin vidasını yine sıkıştırarak işlemi tamamlıyoruz.


