Kış koşulları ekipmanları hızla tüketebilir. Bu da bisikletinizin bakımını güncel tutmanın daha önemli olduğu anlamına gelir.
Yaz aylarına makinenizle iyi geçinerek girmek istiyorsanız, hava düzelene kadar her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayacak yapılması ve yapılmaması gerekenler listesini hazırladık.
Lastik aşınmasını takip edin
ŞUNLARI YAPIN… Lastiklerinizi aşınma ve döküntü açısından kontrol etmeyi rutininizin bir parçası haline getirin. Daha hızlı aşınacağı için arka lastiğe özellikle dikkat edin. Arka taraf aşınmaya başladığında ise ön lastikle değiştirerek her ikisinden de maksimum fayda sağlayabilirsiniz.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Lastiklerden tasarruf etmeyin. Bisikletinizin herhangi bir parçasına yatırım yapacaksanız, öncelikle kaliteli lastikler kullanın. Yolla tek temas noktanız lastiklerdir ve emin olun ucuz lastiklere kıyasla muazzam bir fark hissedeceksiniz.
Daha dayanıklı dört mevsim lastiklere bakın ve tubeless’a geçmeyi düşünün.
En iyi kış lastikleri rehberimizi buradan okuyabilirsiniz.
Lastik basıncınızı kontrol altında tutun

ŞUNLARI YAPIN… Lastiklerinizi düzenli olarak şişirin. Lastik basıncını çok düşük tutmak, delinmelere karşı daha hassas olmanız anlamına gelir. Uzun süreler boyunca çok düşük basınçla sürüş yapmak, lastiğin bozulmasına ve sonunda lastiğe basınç uygulandığında çatlamasına neden olabilir.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Tüm yıl boyunca aynı basıncı kullanmayın. Kış aylarında yollar ıslak, kaygan ve hatta buzlu olabilir. Biraz daha fazla tutuş sağlamak için basıncınızı yaklaşık 10psi azaltmak iyi bir fikirdir.
Yağlamayı eksik etmeyin
ŞUNLARI YAPIN… Hava koşullarına uygun yağlar kullanın. Islak zincir yağı ve hareketli parçalar ile kablolar üzerindeki suyu yüzeyden atan spreyler, dış elementlere karşı temel savunmalardır.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Kalın motor yağı kullanmayın veya zincire çok fazla yağ sürmeyin – yol kirini ve pisliğini yapıştırır ki bu durum bileşenlere zarar verir.
Bisikletinizi temizleyin

ŞUNLARI YAPIN… Bisikletinizi bisiklete özel temizlik ürünleri kullanarak düzenli olarak temizleyin. Bu, pahalı bileşenlerinizi korozyondan koruyacaktır. Ayrıca kış aylarında yoldaki tuz ve kirden kaynaklanan aşınmayı azaltacaktır.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Su basınç tankı kullanmayın. Basınç, suyun rulmanların içine kaçmasına sebep olabilir. Suyu tekrar dışarı itecek bir basınç olmadığından da yataklarda korozyona neden olabilir.
Tüm vitesleri kullanın
ŞUNLARI YAPIN… Sürüş sırasında tüm vites aralıklarını kullanın. Bu sayede hem daha hızlı gidersiniz hem de aktarma organlarınızı eşit şekilde aşındırırsınız. Viteslerin doğru kullanımı, bileşenlerinizdeki zorlanmayı azaltarak daha düz bir zincir hattını korumanızı sağlar.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Vites değiştirmekten korkmayın. Kasette yukarı ve aşağı hareket ederken daha küçük ve daha büyük zincir dişlileri arasında geçiş yapmak, zincir hattınızı düz tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu sadece aşınmayı azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda daha fazla dişli kullandığınız için daha uzun ömürlü olacaktır.
Aktarma organlarının aşınmasını kontrol edin
ŞUNLARI YAPIN… Zincir aşınma göstergesine yatırım yapın ve yaklaşık 2.000km yol kat ettikten sonra zincirinizi düzenli olarak takip edin. Aşınmış bir zincirle sürüş yapmak zincir dişlilerini ve kasetleri çok daha hızlı aşındırır. Uzun vadede size çok daha fazla maliyet demektir.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Dişliler hala iyi çalışıyorsa zincirin aşınmadığını varsaymayın veya aşınma olup olmadığını görsel olarak incelemeye çalışmayın. Aşınmış bir zincir, 0,5mm’den fazla ‘gerilmiştir’ ve esnedikçe aşınan uzunluğuna uyması için diğer bileşenleri aşındırır. Yukarıda gösterildiği gibi zincir aşınmasını kontrol etmek için bir alet kullanın.
Fren balatalarını ve jant aşınmasını kontrol edin
ŞUNLARI YAPIN… Fren balatalarınızı frenleme yüzeyinin ortasına hizaladığınızdan ve balatanın hiçbir parçasının lastiğe temas etmediğinden emin olun. Fren yüzeyi içbükey hale geldiğinde jantı değiştirme zamanının geldiğini parmaklarınızla hissedebilirsiniz. Disk fren kullanıyorsanız, rahat olabilirsiniz.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Aşındıkça balataları kontrol etmeyi unutmayın. Eşit şekilde aşındıklarını kontrol etmek da bir diğer önemli husustur.
Kışın işlevsellik modadan daha önemlidir
ŞUNLARI YAPIN…Çamurluklar en şık aksesuar olmayabilir ancak kışın idealdir. Sizi ve sürüş arkadaşlarınızı daha rahat ve kuru tutar. Çamurluklar yol sıçramasını yönlendirdiğinden olası korozyonu azaltır ve temizlik görevini kısaltır.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Jant frenli bir bisikletiniz varsa, kış boyunca karbon yarış jantlarını kullanmayın. Islak yollar, karbon üzerinde zayıf frenleme ve jantlarınızda artan aşınma anlamına gelir. Bunları yaz ayları için saklayın. Disk fren kullanıyorsanız, bu mesajı memnuniyetle görmezden gelebilirsiniz.

Kablolarınıza iyi bakın
ŞUNLARI YAPIN… Kablolarınızı takarken gres uygulayın; su girmesini önleyin ve sorunsuz çalışmasını sağlayın. Bisikletinizi temizlerken kablolarınıza ve dış kısımlarına su itici sprey sıkın. Bu, kablolarınızın sıkışmasını veya paslanmasını önleyecektir.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Kablolarınızı kendiniz takıyor veya değiştiriyorsanız, dış kısımlarını çok kısa kesmeyin. Kısa kablolar artan sürtünmeye, zayıf frenlemeye ve vites değiştirmeye neden olur. Kablolarınız yapışkan veya tepkisizse, kendinize yenilerini almak yapabileceğiniz en uygun maliyetli geliştirme olabilir.
Cıvatalarınıza dikkat edin
ŞUNLARI YAPIN… Cıvatanın sıkışmadan doğru şekilde yerinde kalmasını sağlamak için cıvata dişlerinde gres, sıkışma önleyici veya diğer uygun maddeler kullanın ve özellikle karbon kadro ve bileşenlerde bir tork anahtarı edinin.
ŞUNLARI YAPMAYIN… Cıvatalarınızı aşırı sıkmayın. Bu, ev tamircisi için bir felaket reçetesidir. Bu, parçaların sıkışmasına veya tamamen bozulmasına neden olabilir ve hatta garantinizi geçersiz kılabilir. Özellikle karbon bileşenlere sahip ev tamircisi için bir tork anahtarına yatırım yapmak harika bir fikirdir; zira çoğu sıkıştırılmaktan hoşlanmaz.
Kışa hazırlanın
ŞUNLARI YAPIN… Yedek iç lastikler, çok amaçlı alet, zincir aleti ve hatta bir kadro pompası taşıyın. Yol kenarında kalmak en iyi zamanlarda bile hiç eğlenceli değildir. Kış ayları bisikletiniz için en zorlu aylardır ve mekanik arızaların olasılığını biraz daha artırır. Hazırlıklı olun!
ŞUNLARI YAPMAYIN… Supap kapaklarınızı atmayın. Bu bazılarına bir stil hatası gibi görünse de, kış boyunca supap kapakları olmazsa olmazdır.